Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Μουντιάλ 2018: Martinez, Lopetegui και Ventura αντιμέτωποι με πολλά ερωτήματα στις νέες δουλειές τους



Δημήτρης Βαρσάνης

Το Euro 2016 άφησε κάποιες από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης στην ανάγκη των νέων προπονητών. Εμείς εξετάζουμε τις προσλήψεις των Ομοσπονδιακών τεχνικών που έγιναν από το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία.



Roberto Martinez (Βέλγιο)

Σε ένα βαθμό, μπορούμε να δούμε τη λογική στη πρόσληψη του Roberto Martinez από την ομοσπονδία του Βελγίου. Το ρόστερ του για το Euro 2016 αποτελούνταν από 11 παίκτες της Premier League ενώ δεν πήγαν άλλοι έξι, συμπεριλαμβανομένων του τραυματία αρχηγού της Vincent Kompany. Από τότε, οι Michy Batshuayi, Christian Kabasele, Steven Defour και Julien de Sart έχουν μετακινηθεί στην Αγγλία. Προσλαμβάνοντας κάποιον που έχει τη γνώση και τις επαφές στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πρωταθλήματος δίνει ένα νόημα.

Γιατί να επιλεγεί ο Martinez; υποτίθεται ότι ήταν επίσης στο πλαίσιο για την δουλειά της Anderlecht πριν αποδεχθεί την πρόσκληση από τους Red Devils και φαίνεται ότι η ικανότητά του είναι υψηλότερη στο Βέλγιο από ό, τι στην Αγγλία όταν πάρθηκε η απόφαση. Ο Martinez σίγουρα δεν μπορεί να πιστέψει στη τύχη του. Ο Ισπανός κληρονομεί μια χρυσή γενιά, μια ομάδα που καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στη FIFA πριν συμμετάσχει στο Euro.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από την αίσθηση ότι τα μεγάλα κεφάλια στην Ομοσπονδία του Βελγίου ψήφισαν για να επαναλάβουν αντί να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν από τον πρώην προπονητή Marc Wilmots, υπονομεύοντας έτσι τις πιθανότητες της ομάδας στα τελευταία δύο μεγάλα τουρνουά. Αξιολογώντας τον Wilmots, πρέπει κανείς να πει ότι πήρε ένα σπάνιο ταλέντο για να εμφανίσει το ελάχιστο από αυτό με ένα γκρουπ παικτών με πολλές δυνατότητες.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί και για τον Martinez στην Everton. Είναι πραγματικά το σωστό άτομο να κάνει το Βέλγιο μια συνεκτική μονάδα, ικανή να αμύνεται και να επιτίθεται συγχρόνως; φέρνοντας τον Thierry Henry ως βοηθό του είναι αρκετά συμβολική κίνηση από αυτή την άποψη. Παρά το γεγονός ότι προς τιμήν του έχει προστεθεί στον ενθουσιασμό και θα συσχετιστεί με τους επιθετικούς του Βελγίου, ιδιαίτερα με τον Batshuayi  ο οποίος φαίνεται ενθουσιασμένος που θα δουλέψει με τον Henry, δεν θα ήταν καλύτερα ο Martinez να προσλάβει και έναν ειδικό στην άμυνα και να αντισταθμίσει τις ελλείψεις;

Για να εξελιχθεί αυτή η ομάδα, θα πρέπει να εξελιχθεί ο ίδιος ο Martinez

Julen Lopetegui (Ισπανία)

Λαμβάνοντας υπόψη το βάθος του ταλέντου στους προπονητές της Ισπανίας ο Julen Lopetegui μάλλον δεν είναι ο επιθυμητός διάδοχος του Vicente del Bosque. Από ορισμένες απόψεις έρχεται κάτω από αμφισβήτηση η πρόσληψη του. Οι Pep Guardiola, Unai Emery και Luis Enrique όλοι θα ήθελαν στην Ισπανία να γίνουν προπονητές της χώρας τους μία ημέρα, ακριβώς όχι τώρα. Περιττό να πω ότι η διαχείριση ενός συλλόγου είναι αυτό που ελκύει περισσότερο παρά ένα κάλεσμα από την Εθνική ομάδα.

Εάν οι προπονητές κρίνονται καλοί μόνο από τη τελευταία δουλειά τους, για τον Lopetegui δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι υπεύθυνος για τη χειρότερη πορεία της Porto τα τελευταία 34 χρόνια και για μια στιγμή επρόκειτο να καταλήξει στη Championship με τους Wolverhampton Wanderers, χάρη στην επιρροή του Jorge Mendes με τους Κινέζους επενδυτές πίσω από την εξαγορά του συλλόγου.

Από τους πρόθυμους και διαθέσιμους, ο Joaquin Caparros τέθηκε ο επικρατέστερος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όμως οι δυνάμεις πήγαν με τον Lopetegui και δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Αναμφισβήτητα είναι αυτός που έχει περισσότερη αρμονία με την επόμενη γενιά στην Ισπανία. Ο Lopetegui κατέκτησε το Euro Under 19 δύο φορές και το Euro Under 21 με τους David De Gea, Javi Martinez, Isco, Juan Mata, Thiago Alcantara, Paco Alcacer και Alvaro Morata. Αυτός δεν θα είναι τόσο διστακτικός μπροστά στο κίνδυνο όπως και ο προκάτοχός του χορηγώντας τους λεπτά συμμετοχής.

Η πρόκληση για τον Lopetegui έρχεται στη μετακίνηση από την παλιά φρουρά ή τουλάχιστον να τους κάνει να καταλάβουν ότι ενώ αυτός τους σέβεται και την ιστορία που έγραψαν, δεν μπορεί να τους δώσει την εμπιστοσύνη του Del Bosque. Ο Sergio Ramos έχει ήδη ζητήσει την επιστροφή του Casilla, αν και ο Lopetegui ο οποίος τον πήρε στη Porto χειρίστηκε καλά την κατάσταση πετώντας στην Πορτογαλία και δίνοντας στον έμπειρο τερματοφύλακα μια κατ' ιδίαν εξήγηση.

Ο Lopetegui θα πρέπει επίσης να κάνει την Ισπανία πιο ευπροσάρμοστη. Ο Xavi προειδοποίησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στα συστήματα του 3-5-2 γι 'αυτή την ομάδα στην υπάρχουσα ενδεκάδα και η Ισπανία δεν είχε καμία απάντηση για αυτό κατά της Ιταλίας στο Euro. Ο Antonio Conte έδειξε ότι οι ιδέες μπορεί να νικήσουν το ταλέντο. Ο Lopetegui θα πρέπει να δώσει φρέσκες ιδέες στην Ισπανία.



Giampiero Ventura (Ιταλία)

Το πόσο μεγάλη επίδραση είχε ο Conte στην Ιταλία στο Euro τώρα θα γίνει αισθητό. Ο προπονητής της Chelsea έκανε πολλούς σχολιαστές να φαίνονται ανόητοι το καλοκαίρι επειδή τόλμησαν να πουν ότι η αποστολή που πήρε στη Γαλλία ήταν η χειρότερη από την άποψη του ταλέντου των  Azzurri. Πέρα των Gianluigi Buffon, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli και Giorgio Chiellini το βάρος εξακολουθεί να κατέχει πάνω στους υπόλοιπους.

Ο Conte ήταν το αστέρι του σόου και η Ιταλία ήταν σε θέση να ξεπεράσει τις προσδοκίες μέσω της σκληρής προετοιμασίας και της τακτικής εκλέπτυνσης. Μένει να δούμε αν ο Giampiero Ventura μπορεί να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απόδοσης.

Ο Ventura είναι υποψήφιος για τη συνέχεια. Διαδέχθηκε τον Conte στο Bari όπου επέμενε με το 4-2-4 του Conte και πιο πρόσφατα στη Torino έπαιζε με το σύστημα 3-5-2 που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Ιταλίας.

Το 3-5-2 είναι εδώ για να μείνει για το προβλεπτό μέλλον το οποίο είναι κατανοητό. Ο Ventura το γνωρίζει καλά και έχει λίγο χρόνο να εργαστεί σε οτιδήποτε άλλο. Όμως οι επιλογές του Ventura έχουν ήδη προκαλέσει συζήτηση. Άφησε έξω το παιδί "θαύμα" της Sassuolo Domenico Berardi, παρά το γεγονός ότι ο 22χρονος έχει ξεκινήσει τη σεζόν με έξι τέρματα.

Η πιο άμεση ανησυχία ωστόσο είναι αν ο Ventura μπορεί να αναπαράγει στην Ιταλία την ίδια ένταση από το τελευταίο Euro. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και κάτω από τον Conte ποτέ δεν εμφάνισε αυτή την ένταση στα προκριματικά για το τουρνουά στη Γαλλία, ο οποίος είναι ένας από τους λόγους που ήταν έκπληξη η εικόνα που παρουσίασε. Αυτό ήταν ένα προϊόν των έξι εβδομάδων από την εξαιρετικά σκληρή δουλειά του Conte. Ο Ventura δεν πρόκειται να το κάνει αυτό.

Η κληρονομιά όμως που κληρονομεί από τον Conte εξακολουθεί να είναι σημαντική: Άφησε μια ομάδα σε οικογενειακό κλίμα, ανανέωσε την υπερηφάνεια και την ικανότητα να παίξει σαν παλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: