Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Αντικείμενο αντιπαράθεσης η εκ νέου οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην Βέροια


Αντικείμενο αντιπαράθεσης του δήμου καθώς και των φορέων της περιοχής με την αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί το ζήτημα  της εκ νέου οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας περί τα τέλη Οκτωβρίου προτείνουν φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις της πόλης με ψήφισμα το οποία διανεμήθηκε μετά το πέρας πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016.

Ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδης, σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου τονίζοντας ότι αυτό θα επιφέρει δυσκολίες σε υποθέσεις πολιτών, όπως π.χ. εκδόσεις οικοδομικών αδειών, οι οποίες θα καθυστερούν διότι θα πρέπει να ελέγχονται από την αρχαιολογική υπηρεσία η οποία θα έχει να διαχειριστεί πολλαπλάσιες υποθέσεις.

Τις θέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας παρουσίασε στη σύσκεψη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη. Η κα Κοτταρίδη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από την πολύχρονη εμπειρία της αρχαιολογικής υπηρεσίας σχετικά με τις υποθέσεις πολιτών που άπτονται αρχαιολογικών θεμάτων προκύπτει ότι η ενοποίηση πολλών υφιστάμενων κηρύξεων, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος 3028/2002, όχι μόνο δεν θα καθυστερήσει αλλά θα επιταχύνει τις διαδικασίες. Παράλληλα τόνισε ότι η ενιαία κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί η περιοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

«Ως Εφορεία Αρχαιοτήτων κάναμε ό,τι έπρεπε και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι ολιγωρήσαμε να μην πάρει η πόλη αυτό που της αναλογεί. Είμαστε στη διάθεση δήμου και φορέων να συνεργαστούμε για το κοινό καλό ώστε να μπορούν να πάρουν χρήματα, να αναβαθμιστεί το ιστορικό κέντρο και να γίνει πιο ελκυστικό. Όπως είπε και ο υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, η αναοριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη. Εμείς πολύ ευχαρίστως να ενημερώνουμε τους φορείς. Η πρότασή μας όμως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη και τη γνώμη των φορέων. Εμείς δεν μπορούμε να διαβουλευτούμε επί της επιστημονικής εισήγησης που καταθέσαμε στις αρχές Μαρτίου στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού» πρόσθεσε η κα Κοτταρίδη.

Παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις και πολίτες που μετείχαν στη σύσκεψη, σε ψήφισμά τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ενέργειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του υπουργείου Πολιτισμού τις οποίες χαρακτήρισαν μονομερείς.

Στο ψήφισμα αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η διάσωση και διατήρηση της μεγάλης αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής είναι ένα τεράστιο ζήτημα και ζητούμενο, κι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί από οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία και μόνο, χωρίς τη συναίνεση, τον έλεγχο και την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας των μνημείων και των ιστορικών τόπων της πόλης είναι επαρκέστατο για την προστασία και ανάδειξη αυτών και τονίζουν ότι «οι επιχειρούμενες αλλαγές θα αποτελέσουν την ταφόπλακα στην άγρια δοκιμαζόμενη οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και ύφεση».

Στο ψήφισμα καταγγέλουν ομόφωνα τις προθέσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας και απορρίπτουν όλες τις επιχειρούμενες ανατροπές του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη. Καλούν το υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση να μην προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή του ισχύοντος αρχαιολογικού χάρτη. Επίσης καλούν κόμματα και βουλευτές καθώς επίσης κα την Περιφέρεια να πάρουν θέση και ζητούν από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθούν στο πλάι τους και να συναγωνιστούν με όποια μέσα και τρόπους συναποφασίσουν μέχρι την τελική δικαίωση.

«Απαιτούμε τέτοιου είδους ενέργειες από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού, όπως αυτή της αναοριοθέτησης αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Επικράτεια, οι οποίες οδηγούν σε μείωση και απαξίωση της περιουσίας, να αποζημιώνονται ανάλογα. Τα σημεία των καιρών επιτάσσουν συνέργειες και συμμαχίες φορέων και υπηρεσιών του τόπου. Πρέπει να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας της κοινωνίας μας με το Υπουργείο, ώστε η πόλη και η περιοχή να παράγει πλούτο και να εξασφαλίζεται η ευημερία της. Συνεπώς προτείνουμε την από κοινού επανεξέταση του ζητήματος σε εύλογο χρονικό διάστημα (περί τα τέλη Οκτωβρίου)» καταλήγει το ψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: