Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

SAS: Η πρώτη φωτογραφία της πρώτης αποστολής των «originals» και ένα τρίτομο έργο αφιέρωμα


Με αφορμή την τρίτομη 800σέλιδη έκδοση για την ιστορία και τους νεκρούς της SAS (Special Air Service) και της  Long Range Desert Group στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, η Daily mail έδωσε στην δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία των θρυλικών originals, της πρώτης σειράς των εθελοντών στελεχών της θρυλικής αυτής μονάδας των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, αμέσως μετά την πρώτη τους αποστολή, που παρολίγον να ήταν και η τελευταία της μονάδας.

Ήταν 16 Νοεμβρίου 1941 όταν ανατέθηκε στον νεοσύστατο σχηματισμό η πρώτη της αποστολή, με την κωδική ονομασία Operation Squatter και αφορούσε σαμποτάζ στο γερμανικό αεροδρόμιο του Axe στην Λιβύη. Οι καταδρομείς θα έπεφταν με αλεξίπτωτα. 'Ομως σε μια περιοχή που η γερμανική αεροπορία κυριαρχούσε και σε μια αποστολή που τα πιο πολλά στελέχη δεν είχαν εμπειρία δεν θα κατέληγε πολύ καλά. Το ένα απο τα δύο αεροσκάφη καταρρίφθηκε απο γερμανικά μαχητικά οδηγώντας στον θάνατο 15 καταδρομείς και το πλήρωμα του αεροσκάφους.


Το δεύτερο αεροσκάφος κατάφερε να φτάσει στην ζώνη ρίψης αλλα παρατηρήθηκαν πολλοί τραυματισμοί καταδρομών λόγω της πτώσης τους απο το αεροσκάφος. Απο τα 65 στελέχη που ξεκίνησαν την αποστολή μόνο 22 ήταν σε άρτια κατάσταση για να συνεχίσουν. Λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας ο τότε Λοχαγός και πρώτος διοικητής της David Stirling διέταξε απεμπλοκή και σύμπτυξη στην όαση Jalo, όπου περισυνελέγισαν απο οχήματα ερήμου. Η αποστολή επαναλήφθηκε ενα μηνα σχεδόν μετά.

Στην φωτογραφία πάρθηκε απο τον τότε αντισυνταγματάρχη John Richard ‘Jake’ Easonsmith (η σκιά στην φωτογραφία), πιθανότατα στην όαση.

Το τρίτομο έργο είναι δημιούργημα ενώς πρώην στελέχους της SAS με το ψευδώνυμο  Ex-Lance-Corporal X και είναι έργο έρευνας 13 χρόνων. Για πληροφορίες και αγορά, του αγγλόγλωσσου, αυτού σπουδαίου πονήματος ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια: