Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο τη Κω



Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω εγκαινίασαν την Κυριακή ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Πρόκειται για σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για την Κω, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του κτηρίου, που χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και κοσμεί την πλατεία στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.

Το έργο «Αποκατάσταση - Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ, καθώς η απουσία έργων συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια είχε αφήσει εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου πάνω στο μνημείο.

Στο Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα έως σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως ο Βωμός του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana).

Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.


Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι, η επισκεψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το έργο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτηρίου και τη βελτίωση των υποδομών του και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων και των πολυάριθμων ευρημάτων πριν λίγους μήνες.

Με την επανέκθεση στο ισόγειο και την παρουσίαση των νέων θεματικών ενοτήτων στον όροφο δίνεται πληρέστερη και μεστή εικόνα όλης της προϊστορίας και της ιστορίας του τόπου. Το νέο Μουσείο, σε έναν συνεχή «διάλογο» με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες, πλαισιώθηκε με σημαντικά νέα ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Εφορείας, που βρίσκονταν συσσωρευμένα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: