Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Santa Cruz: Η ομάδα που γεννήθηκε για να παλεύει εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών


Δημήτρης Βαρσάνης



Καθώς ο Neymar και οι υπόλοιποι ήρωες της Βραζιλίας έπαιρναν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο και γιόρταζαν συνωστισμένοι στο στάδιο του Maracana, μια ζοφερή πραγματικότητα συνεχίζεται να εξελίσσεται σε ένα άλλο μέρος της χώρας.

Σήμερα το απόγευμα, η Santa Cruz (αναμφισβήτητα η πιο πολυπληθής ομάδα της πόλης του Ρεσίφε στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας) έχασε από τη Figuirense. Η συγκεκριμένη ήττα σημαίνει ότι η Santa Cruz μετρά μόνο μια νίκη στους τελευταίους 12 αγώνες. Πέρασαν τα 2/3 της σεζόν και αυτή η ήττα άφησε τον σύλλογο - ο οποίος ανέβηκε στη Serie A την περασμένη σεζόν - να κοιτά την άμεση επιστροφή στην Serie B.


 
Όχι ότι ο υποβιβασμός θα είναι μια καινούργια εμπειρία για τη Santa Cruz. Παρότι απολαμβάνει τη μαζική λαϊκή υποστήριξη στο Ρεσίφε, ο σύλλογος έπεσε από την πρώτη έως την τέταρτη κατηγορία μεταξύ του 2006 και του 2008, και στη συνέχεια πέρασε τρία μίζερα χρόνια στη Serie D, τη χαμηλότερη κατηγορία της Βραζιλίας.

Η ταλαιπωρία της Santa Cruz είναι μια απογοητευτικά κοινή ιστορία μεταξύ των ομάδων από τα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. Η άμεση αντίπαλος του συλλόγου στη πόλη η Sport Recife, επίσης μάχεται για τη παραμονή της στη Serie A αυτή τη χρονιά. Όσο για το τρίτο κλαμπ του Ρεσίφε, η Náutico είναι αβοήθητη στη μέση της βαθμολογίας της Serie B.

Υπάρχουν μόνο τρεις ομάδες από το Nordeste (μια περιοχή που καλύπτει εννέα πολιτείες και πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους) στην πρώτη κατηγορία του τρέχοντος έτους. Η τελευταία φορά που μια ομάδα από την περιοχή που κατέκτησε το πρωτάθλημα; 28 χρόνια νωρίτερα, όταν η Bahia Salvador σήκωσε το Brasileirão.

Τα οικονομικά προβλήματα βρίσκονται στο επίκεντρο των αγώνων της Santa Cruz και των άλλων συλλόγων από τα βορειοανατολικά. Είναι η φτωχότερη περιοχή της Βραζιλίας και τα έσοδα από τους χορηγούς, τη τηλεόραση και τις πωλήσεις εισιτηρίων επισκιάζονται από εκείνα των μεγάλων ομάδων από  πόλεις όπως το Ρίο, το Σάο Πάολο και το Μπέλο Οριζόντε.

Ο πρόεδρος της Santa Cruz Alirio Morais είπε:"Η πολιτική μας αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση. Είμαστε ακόμα σε μια πολύ εύθραυστη κατάσταση. Κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουμε τους τωρινούς παίκτες και το προσωπικό, καθώς και όλους τους παίκτες και τα προσωπικά που δεν πληρώθηκαν στο παρελθόν."

Οι δυσκολίες της Santa Cruz έρχονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το Ρεσίφε, μια συχνά χαοτική παράκτια μητρόπολη με περίπου 4.000.000 άτομα, όπου οι απομονωμένες συστάδες ακριβών πολυκατοικιών δεσπόζουν πάνω από τις τεράστιες εκτάσεις των υποβαθμισμένων κατοικιών. Σύμφωνα με μια μελέτη από τη Μεξικάνικη NGO το Ρεσίφε ήταν η 37η πιο βίαιη πόλη στον κόσμο το περασμένο έτος, ενώ μια έκθεση του 2011 διαπίστωσε ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη και στη γύρω κατάσταση του Περναμπούκο ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.




Το Ρεσίφε έγινε πρόσφατα γνωστό ως "το σημείο μηδέν του ιού Zika", ύστερα από μια τεράστια ακίδα σε περιπτώσεις της νόσου, η οποία πιστεύεται ότι προκαλεί την δυνητικά σοβαρή εγκεφαλική πάθηση της μικροκεφαλίας στα μωρά των μολυσμένων μητέρων. Περισσότερο από το 1/3  που σχετίζονται με τις περιπτώσεις της μικροκεφαλίας στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί στο Περναμπούκο.

Καθώς ο πανικός γύρω από την ασθένεια αυξήθηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ανησυχητικές εικόνες των ομοσπονδιακών στρατιωτών που περιπολούσαν τις φτωχότερες γειτονιές του Ρεσίφε σε αναζήτηση του κουνουπιού "τίγρη" είχαν στηθεί σε όλο τον κόσμο.

Σε δύσκολους καιρούς, κλαμπ όπως η Santa - των οποίων οι οπαδοί συχνά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα - μπορεί να λειτουργήσει ως συναισθηματική διέξοδο για τους ντόπιους.

"Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα μια απόδραση για τα τμήματα της κοινωνίας μας, ειδικά των τμημάτων της εργατικής τάξης στο Ρεσίφε," δήλωσε ο Cassio Zirpoli, δημοσιογράφος ο οποίος γράφει για την εφημερίδα Diario de Pernambuco της πόλης. Ο Zirpoli σημείωσε επίσης ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 84% των οπαδών της Santa είναι από τις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις.



Η εργατική τάξη της Santa είναι εκ γεννησιμιού της. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1914 από μια ομάδα νεαρών ανδρών που έπαιζαν ποδόσφαιρο στα σκαλιά της εκκλησίας στο κέντρο του Ρεσίφε. Αργότερα έγινε η πρώτη ομάδα στην πόλη που έβαλε στον αγωνιστικό χώρο έναν μαύρο παίκτη, μόλις μερικές δεκαετίες μετά την επίσημη κατάργηση της δουλείας στη Βραζιλία το 1888.

"Από την ίδρυση της, η Santa έχει γίνει γνωστή ως η "ομάδα του λαού", έτσι ώστε το ιδανικό της κοινωνικής ένταξης να υφίσταται ως ιδεολογία μέσα στο κλαμπ" τόνισε ο Alirio Moraes και συνέχισε:"Όλοι στο Santa Cruz έχουν υποστεί κάποιου είδους διακρίσεις στα στόματα άλλων οπαδών, ή ακόμα και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιγράφοντας μας ως ομάδα των φτωχών ή και ομάδα των ιερόδουλων. Από τον τρόπο σκέψης μου η περιγραφή ως ομάδα των φτωχών, ή οι «πόρνες» είναι κάτι απελευθερωτικό που δένει με τις ρίζες μας. "

Ο βετεράνος κεντρικός αμυντικός Dani Morais, ο οποίος γεννήθηκε στο νότο της Βραζιλίας έχει επίγνωση της κοινωνικής σημασίας του συλλόγου:"Ήξερα ότι στα βορειοανατολικά υπέφεραν από τις διακρίσεις και να είμαι μέρος αυτού του αγώνα μαζί με τέτοιους καλούς ανθρώπους, να είμαι κομμάτι του συλλόγου και της πόλης είναι ένα πραγματικά μεγάλο πράγμα. Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά πράγματα που μπορείς να λάβεις μόνο στο Nordeste, όπως τη ζεστασιά και τη φιλική διάθεση από τους ανθρώπους της."



Ίσως λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ της ταπεινή καταγωγής της Santa Cruz και τους αγώνες της ζωής τους, οι οπαδοί του συλλόγου να έχουν μια φήμη για την αφοσίωση τους που είναι σπάνιο στο Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Ενώ αγωνιζόταν στην Serie D το 2011, ο μέσος όρος του κοινού ήταν στις 37.000, ο μεγαλύτερος στη Βραζιλία εκείνη τη χρονιά. Περισσότεροι από 60.000 ήταν το Δεκέμβριο του ίδιου έτους για να παρακολουθήσουν τη Santa να ξεφεύγει επιτέλους από τη κατώτερη κατηγορία, ενώ άλλοι 60.000 παρουσιάστηκαν όταν ανέβηκε από την Serie C στην Serie B το 2013.



"Πιστεύω ότι οι οπαδοί είναι διαφορετικοί εδώ επειδή γνωρίζουν ότι πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο κλαμπ " τόνισε ο Milton Mendes - ο προπονητής της Santa από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο αυτή τη σεζόν -και συνέχισε λέγοντας: "Η ομάδα έχει περάσει πάρα πολλές δυσκολίες και οι οπαδοί γνωρίζουν το ρόλο που έπαιξαν στην επιστροφή της. Ήξεραν ότι η Santa ήταν σε οικονομικό πρόβλημα, ήρθαν να βοηθήσουν και γέμισαν το γήπεδο. Αυτό έδειξε ένα μεγάλο βαθμό την ευφυΐα και την κατανόηση της ιστορίας του συλλόγου και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο κοντά στην ομάδα τους."

Όταν ο Moraes ανέλαβε ως πρόεδρος του συλλόγου στα τέλη του 2014 και υποσχέθηκε μια γρήγορη επάνοδο στην Serie A, οι σκεπτικοί οπαδοί τον ονομάτισαν "Delirio" που σημαίνει τρελός. Από τότε, η ομάδα προσπάθησε να δυναμώσει το δεσμό της με τους υποστηρικτές της και την τοπική κοινότητα, όχι μόνο μέσω των επιδόσεων της εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά και μέσα από μια σειρά από κοινωνικά προγράμματα. Αυτά περιλαμβάνουν: περιηγήσεις στο στάδιο και εκπαιδευτικά εργαστήρια για φτωχά παιδιά από τις γύρω γειτονιές, συνεργασίες με τοπικούς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, και επιτρέποντας την πρόσβαση σε ρακοσυλλέκτες της περιοχής να μαζεύουν τα σκουπίδια από το γήπεδο μετά τα παιχνίδια.

"Οι προπονητές καταλαβαίνουν ότι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περισσότερα από μια ομάδα, περισσότερα από ένα παιχνίδι μέσα στην κοινωνία. Είναι ένα είδος ταυτότητας για τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το σύλλογο και αυτό είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής," εξήγησε ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Santa Cruz Ignasio Franca και συνέχισε: "Είναι κάτι περισσότερο από απλά ένα άνοιγμα στην Arruda (το γήπεδο της Santa Cruz) για να συλλέγουν σκουπίδια. Έχουν σχεδιαστεί προγράμματα, προτάθηκαν λεπτομέρειες και τροποποιήσεις, ήταν μια συμμετοχική διαδικασία."



Τέτοια έργα ωστόσο, δεν βοήθησαν τη Santa να γεφυρώσει το οικονομικό χάσμα με τις άλλες ομάδες της Serie A. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την εφημερίδα Folha de São Paulo, ο σύλλογος που δεν κατέχει ακόμη ένα προπονητικό κέντρο, είχε συνολικό εισόδημα 4,6 εκατομμύρια δολάρια το 2015. Κατά την ίδια περίοδο, μεγάλες ομάδες από τα Νοτιοανατολικά της Βραζιλίας, όπως η Cruzeiro, η Flamengo και η Palmeiras είχαν πάνω από 100 εκατομμύρια η καθεμία. 



Η τρέχουσα οικονομική κρίση στη Βραζιλία έχει χτυπήσει τα βορειοανατολικά πιο πολύ από τις άλλες περιοχές της Βραζιλίας, και οι οπαδοί που είναι πολύ πιστοί στις χαμηλότερες κατηγορίες δεν έρχονται. Η μέση συμμετοχή της Santa Cruz φέτος ανέρχεται μόλις στους 12.000.

Η Santa Cruz και ο λαός του Ρεσίφε θα συνεχίσουν να μάχονται για την επιβίωση παρά τις αντίξοες συνθήκες στον αγωνιστικό χώρο και στα πολυάριθμα κοινωνικά προβλήματα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: