Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Στην τελευταία αποστολή καμικάζι συμμετείχαν και οι σύζυγοι δυο πιλότων

Ο ανθυποσμηναγός της αεροπορίας του ιαπωνικού ναυτικού Tetsuo Tanifuji και η σύζυγός του Asako 
Ήταν 19 Αυγούστου 1945. Η Ιαπωνία είχε δεχτεί τα δύο πυρηνικά χτυπήματα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και ο αυτοκράτορας Χιροχίτο επρόκειτο να εξαγγείλει την συνθηκολόγηση με τους Αμερικανούς. Εκείνη την στιγμή, η Σοβιετική Ένωση θέλοντας να κερδίσει εδαφικά πλεονεκτήματα κηρύσσει τον πόλεμο στους Ιάπωνες και επιτίθεται σε διάφορες ιαπωνικές θέσεις στην Μαντζουρία και στα βόρεια ιαπωνικά νησιωτικά συμπλέγματα. Η σοβιετική αυτή επίθεση αποφέρει την αποδιοργάνωση των εκεί ιαπωνικών δυνάμεων που μαζί με πολίτες αρχίζουν να υποχωρούν με όποιον τρόπο προς την ενδοχώρα.

Στην ιαπωνική αεροπορική βάση της 1st Kyoiku Unit του ιαπωνικού ναυτικού στο Dahushan, ο διοικητής της Μοίρας υποσμηναγός Saburo Minowa, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια επίθεση καμικάζι κατά μιας συγκέντρωσης αρμάτων στο Chifeng.

Μαζί του θα ερχόντουσαν και οι άλλοι 10 πιλότοι της Μοίρας ανθυποσμηναγοί: Tatsuo Imada, Iyoji Baba, Teruo Iwasa, Iwao Okura, Tetsuo Tanifuji, Koji Kitajima, Shinji Miyakawa, Toshikazu Hino, Itsuo Hatano και ο ανθυπασπιστής Kiyoshi Ninomiya. Μέχρι εδώ η ιστορία θα ήταν μια ακόμα ιστορία αυτοθυσίας και υπακοής στο καθήκον αν δεν γινόταν το εξής: Στα αεροσκάφη των ανθυποσμηναγών Iwao Okura και Tetsuo Tanifuji προστέθηκαν και οι σύζυγοί τους ονόματι Sumiko και Asako αντίστοιχα.

Απο την αποστολή κανένας δεν επέστρεψε ζωντανός και η επίσημη αποδοχή εκ μέρους της ιαπωνικής κυβέρνησης για την συγκεκριμένη αποστολή έγινε το 1957 ενώ τα ονόματα των συμμετεχόντων μέχρι 1970. Μάλιστα, προς τιμή του ανθυποσμηναγού Tetsuo Tanifuji και της συζύγου του Asako έγινε η τηλεταινία «Tsuma To Tonda Tokkouhei».

Μάλιστα, η απόγονος τους Machiko Obara, αναφερόμενη η για το θέμα δήλωσε: Αυτή η ιστορία δεν είναι μια ρομαντική ιστορία αλλα ένα πολεμικό δράμα. Πρέπει να καταλάβουμε όλα τα γεγονότα που ώθησαν και τους δύο σε αυτή την αποστολή. Πιθανών, αν βρισκόμουν και εγώ σε παρόμοιες καταστάσεις θα ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο. Εύχομαι όμως όλοι να δουν αυτή την ιστορία ως ένα δείγμα της κόλασης που είναι ο πόλεμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: