Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Chelsea: O Abraham και τα παθήματα που εξακολουθούν να μην γίνονται μαθήματα



Δημήτρης Βαρσάνης

Μια ιδιορρυθμία στο ποδοσφαιρικό πρόγραμμα είδε τη Bristol City να επισκέπτεται τη Fulham δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες, δύο ομάδες που κληρώθηκαν να παίξουν μεταξύ τους στο EFL Cup πριν τον μεταξύ τους αγώνα για το πρωτάθλημα στο Craven Cottage.



Μια ενόχληση για τους οπαδούς και των δύο ομάδων, οι οποίοι βασίζονται στο κύπελλο για να τους παρέχει κάποια ξεκούραση από την κοινοτοπία και την σκληρότητα του προγράμματος του πρωταθλήματος, αλλά για τον επιθετικό της Bristol City Tammy Abraham ήταν μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στο Δυτικό Λονδίνο.



Ο δανεικός από τη Chelsea ήρθε από τον πάγκο την περασμένη Τετάρτη για να βάλει με ένα ωραίο τελείωμα το γκολ της πρόκρισης και συνείσφερε στη "πυροδότηση" των Robins το Σάββατο πετυχαίνοντας το πρώτο τέρμα στη νίκη με 4-0. Η πιο πρόσφατη αναταραχή τερμάτων σημαίνει ότι ο Abraham είναι τώρα ο πρώτος παίκτης στην Football League που έχει φτάσει τα δέκα γκολ αυτή τη σεζόν, θριαμβεύοντας σε ένα δυναμικό και συναρπαστικό σύνολο της City.

Ωστόσο, ενώ ο Abraham και οι υπόλοιποι περνούσαν δις από το Craven Cottage σε τέσσερις μέρες, το μητρικό κλαμπ του νεαρού παρουσίασε μια θλιβερή εικόνα στο Emirates. Όμως ενώ η Arsenal αξίζει συγχαρητήρια για το σπινθηροβόλο στυλ της, η έντονη κριτική δικαιολογημένα έχει πέσει στην Chelsea η οποία ήταν ένα πράγμα πάνω απ 'όλα: Γερασμένη.


Ο Branislav Ivanovic - ένας ακρογωνιαίος λίθος στο Stamford Bridge για χρόνια -  ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος με τη πτώση του να είναι οδυνηρά ορατή αυτή τη σεζόν. Ο συνάδελφός του στην άμυνα Gary Cahill δικαίως έλαβε παρόμοιες επικρίσεις.


Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε αυτές τις "τεμπέλικες" εμφανίσεις - που είναι όλο και πιο συχνές για την Chelsea - όταν βλέπεις τις εξαιρετικές επιδόσεις που παράγονται από τους διάφορους δανεικούς Abrahams. Ωστόσο η μετάβαση από τους μικρούς στην πρώτη ομάδα της Chelsea είναι πολύ δύσκολη. Παρότι οι "μπλε" είναι οι κυρίαρχοι του FA Youth Cup φτάνοντας στους πέντε από τους έξι τελευταίους τελικούς κανένας παίκτης δεν έχει καθιερωθεί από τις ακαδημίες από εποχής John Terry.



Δεν είναι ότι υπήρξε έλλειψη αξιοπρεπών προοπτικών. Ο Nathenial Chalobah για παράδειγμα κέρδιζε τις συγκρίσεις με τον Frank Lampard μετά από μια φανταστική σεζόν όντας δανεικός στην Watford το 2013, αλλά τρία χρόνια και πέντε περιόδους δανεισμών αργότερα και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα, όταν ήρθε από τον πάγκο για το EFL Cup εναντίον της Leicester. Το πιο ανησυχητικό για τον Abraham είναι το παράδειγμα του Patrick Bamford που μετά την απονομή του ως παίκτης της Χρονιάς στη Championship με τη Middlesbrough το 2015 έχει δει τη πρόοδο του να παραμένει στάσιμη. Από τότε δεν σκόραρε ξανά δεδομένου ότι είχε και δύο αυτοαποκαλούμενες τρομακτικές περιόδους δανεισμού στο Selhurst Park και στο Carrow Road την περασμένη σεζόν.



Η πολυσυζητημένη πολιτική της Chelsea της αποθησαύρισης των νέων έχει δημιουργήσει ένα σημείο συμφόρησης και σε συνδυασμό με τις ακριβές μεταγραφές σημαίνει ότι οι νέοι έχουν την τάση να λιμνάζουν στις τάξεις της ακαδημίας. Είναι ένα γεγονός που υποκίνησε τον John Swift (μετά τις περιόδους δανεισμών στη Rotherham, στη Swindon και στη Brentford) να αρνηθεί το νέο συμβόλαιο της Chelsea και να συνεχίσει στην Championship και στη Reading. Σημειώνοντας ο ίδιος ότι:"υπάρχουν προφανώς και άλλοι πολλοί παίκτες που είναι ανάμεσα του" καθιστώντας ότι είναι αδύνατο για αυτόν να πάρει μια πραγματική ευκαιρία.



Ως εκ τούτου τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Abraham δεν θα βρει το δρόμο του στη πρώτη ομάδα της Chelsea οποτεδήποτε σύντομα. Αν τα θέματα των "Μπλε" πάνε στα άκρα, ο καθένας θα φανταστεί ότι ο Antonio Conte θα ψάξει έξω από το "σπίτι" του για μια λύση και όχι μέσα σε αυτό. Τα χρόνια της διαχείρισης του Mourinho και οι ακριβές δαπάνες έχουν εγκαταστήσει το ήθος ότι η νίκη είναι αυτό που μετράει στο ποδόσφαιρο, αλλά οι οπαδοί της Manchester United που έχουν γίνει μάρτυρες του Marcus Rashford πιστοποιούν το γεγονός ότι υπάρχουν μερικά πράγματα τόσο συναρπαστικά όσο μία "ανακάλυψη" από τις ακαδημίες σας στην πρώτη ομάδα.

Ο Abraham και ένα πλήθος άλλων νέων ποδοσφαιριστών της Chelsea διαθέτουν την ενέργεια, την ταχύτητα και τη δύναμη, όλα τα χαρακτηριστικά που σήμερα λείπουν στο Stamford Bridge. Σίγουρα αυτό είναι το είδος των παικτών που χρειάζονται περισσότερο οι "Μπλε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: