Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Το MAST του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού


Στον Τάμεση έγιναν οι δοκιμές απο το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό του αυτόνομου σκάφους MAST (Maritime Surface Testbed), βασισμένου στο επαναστατικό σχήμα  «Bladerunner», στις 5 Σεπτεμβρίου. Το MAST αναπτύσσεται από την ASV Ltd, με χρηματοδότηση του Defence Science and Technology Laboratory, παρέχοντας μια πλατφόρμα για μια σειρά νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας να δοκιμάσει και να εξελίξει τακτικές πάνω στη χρήση αυτόνομων ναυτικών συστημάτων.

Το μήκους 32 ποδών (περίπου 11 μέτρων) σκάφος είναι ένα από ένα σύνολο 40 αυτόνομων συστημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Unmanned Warrior 2016 το φθινόπωρο, στα ανοιχτά της δυτικής Ουαλίας, της βορειοδυτικής Σκωτίας και στα δυτικά νησιά της χώρας. Το όλο πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία για μηχανικούς και επιστήμονες ώστε να επιδείξουν τεχνολογίες και ιδέες που θα διαμορφώσουν το μέλλον του ναυτικού πολέμου. Όπως είπε ο ναύαρχος Σερ Φίλιπ Τζόουνς, επικεφαλής του ναυτικού επιτελείου της Βρετανίας, «η αυξανόμενη κλίμακα του Unmanned Warrior αποτελεί σαφή απόδειξη της φιλοδοξίας του Βασιλικού Ναυτικού να ηγείται και να νικά μέσω τεχνολογικής καινοτομίας. Τα μη επανδρωμένα ναυτικά συστήματα θα αλλάξουν το πώς επιχειρούμε, αλλά είναι απλά η αρχή. Το κυνήγι νέων τεχνολογιών και ιδεών- από big data μέχρι 3D printing- θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε ένα από τα πιο ικανά και επιτυχημένα ναυτικά στον κόσμο».



Το MAST έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στη Μ. Βρετανία και είναι ικανό για μεγάλες ταχύτητες, στις οποίες μπορεί να διερευνηθεί η αυτονομία υψηλών ταχυτήτων. Τα επίπεδα αυτονομίας του περιλαμβάνουν από τηλεχειρισμό μέχρι αυτόνομη πλοήγηση. Το σκάφος είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί εντελώς αυτόνομα σε μη επανδρωμένη κατάσταση λειτουργίας, εντοπίζοντας άλλα σκάφη κοντά και αποφεύγοντάς τα. Οι αλγόριθμοι αποφυγής του είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανονισμούς. Δεν φέρει όπλα, αλλά είναι σχεδιασμένο με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτονομίας και την υποστήριξη επιχειρήσεων παρακολούθησης και αναγνώρισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: