Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Sassuolo: Η «μικρή αδερφή» της Juventus που έχει κερδίσει τις καρδιές μας


Δημήτρης Βαρσάνης



Η 21η Μαΐου του 2016 είναι μια ημερομηνία που ο καθένας που συνδέεται με τη Sassuolo δεν θα τη ξεχάσει ποτέ: τη νύχτα του τελικού του κυπέλλου Ιταλίας στο Stadio Olimpico της Ρώμης. Η Sassuolo δεν έπαιζε όμως εμπλεκόταν άμεσα από το αποτέλεσμα.
Αν η Milan έχανε και η Juventus έπαιρνε το τρόπαιο, η Sassuolo θα αγωνιζόταν στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της.



Ο αρχηγός της ομάδας Francesco Magnanelli παρακολουθούσε το παιχνίδι με τους οπαδούς στην πλατεία της πόλης. Ο Paolo Cannavaro (ο μικρότερος αδερφός του Fabio) ήταν συντονισμένος σε όλη τη διαδρομή από το Ντουμπάι όπου βρισκόταν σε διακοπές με το συμπαίκτη του Federico Peluso. Άλλα μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων του αστεριού της Domenico Berardi και του συμπαίκτη του Marcello Gazzola ήταν στην Ισπανία. Ο Francesco Acerbi, ο συνεργάτης του Cannavaro στο κέντρο της άμυνας βρισκόταν σε ένα μπαρ στο Dresano παίζοντας χαρτιά με τους φίλους του.



Πολλά χιλιόμετρα πιο πέρα, μαζεύτηκε όλη η ομάδα, ενωμένη για ένα βράδυ μόνο ώστε να υποστηρίξουν την Juventus.Ο  ιδιοκτήτης της Sassuolo Giorgio Squinzi ήρθε σε σύγκρουση με τον εαυτό του. Ένας ανέκαθεν Milanista, ο Squinzi αποκάλυψε διπλωματικά ότι θα πρέπει να υποστηρίξει τον Massimiliano Allegri. Ο τεχνικός της Juventus του οποίου η πρώτη του επιτυχία ως προπονητής ήταν στη Sassuolo και τους νέους ορίζοντες που άνοιγε τότε κατευθύνοντας τους από τη τρίτη κατηγορία στη δεύτερη.


Ο Allegri δεν στεναχώρησε τον Squinzi. Η Juventus επικράτησε στην παράταση και το νικητήριο τέρμα του Alvaro Morata εορτάστηκε σαν ο Berardi να είχε σκοράρει και να έδωσε το κύπελλο στη Sassuolo. Τα διαβατήριά τους είναι σφραγισμένα για την Ευρώπη. Οι άνετες προκρίσεις επί της Luzern και της Crvena Zvezda στα προκριματικά του Europa League έστειλαν τη Sassuolo στη φάση των ομίλων, όπου θα παίξει με τις Athletic Bilbao, Genk και Rapid Wien.

"Θα θέλαμε να αντιμετωπίσουμε την Manchester United" δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Sassuolo John Carnevali στο Sky Ιταλία. Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα να τη συναντήσουν αργότερα στο τουρνουά, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να μιλάμε ήδη για ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Το παιχνίδι με τη Crvena Zvezda ιδιαίτερα χρησίμευσε για να βάλει τα πράγματα σε μια έντονη ανακούφιση: η Sassuolo ήταν στο ερασιτεχνικό πρωταθλήματα όταν οι αντίπαλοι τους στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το 1991. Μια δεκαετία νωρίτερα γιόρταζε την άνοδο της από την τέταρτη κατηγορία.



Η Sassuolo θα μπορούσε να θεωρηθεί η "μικρή αδερφή" της Juventus. Αυτές οι δύο μαζί με την Udinese είναι οι μόνοι σύλλογοι που έχουν το δικό τους γήπεδο στην Serie A. Η καθεμία ενεργεί σχεδόν σαν ένα σχολείο αποφοίτηση για την άλλη, αν και στην Sassuolo απορρίπτουν τη σκέψη ότι είναι μια θυγατρική της Juventus. Μια οψιόν αγοράς του Simone Zaza κλήθηκε πριν από ένα χρόνο και ο Berardi να ακολουθούσε αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε να μείνει. Ο προπονητής της Eusebio Di Francesco απέφυγε επίσης το ενδιαφέρον από τη Milan

Οι λόγοι πίσω από τις αποφάσεις τους ήταν διαφορετικοί. Ο Berardi δεν αισθανόταν έτοιμος να φύγει μετά από μια κάτω των προσδοκιών χρονιά στους Neroverdi και πίστευε άλλη μια σεζόν βασικού από εβδομάδα σε εβδομάδα στη Sassuolo θα είναι ό, τι καλύτερο για την ανάπτυξη του. Ο Di Francesco καταφανέσαστα τόνισε ότι δεν πρόκειται να φύγει για να πάει σε συλλόγους όπου επικρατεί η σύγχυση. Η επιλογή τους αντανακλά πολύ καλά στη Sassuolo και λέει πολλά για τη φήμη που έχει θεσπιστεί για τη σταθερότητα, την ταυτότητα και τη φιλοδοξία του συλλόγου της Emilia-Romagna.


Πράγματι, η Sassuolo δεν είναι ακριβώς τα "ψαράκια" που θα ήθελαν μερικοί να πιστέψουν. Squinzi είναι επικεφαλής της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) της Ιταλίας και έχει αυξηθεί σε αυτή την ισχυρή θέση λόγω της επιτυχίας της Mapei, οι "χτίστες" της εμπορικής επιχείρησης που σχετίζονται με το ποδήλατο, το οποίο έλαβε έσοδα 2,6 δις ευρώ το προηγούμενο έτος. Κρίνοντας από τον πλούτο των επιχειρήσεων από πίσω τους, καθιστά τη Sassuolo το πέμπτο καλύτερο υποστηριζόμενο κλαμπ στη Serie A. Η συμφωνία με τη Mapei για τη φανέλα της είναι η πιο προσοδοφόρα στο πρωτάθλημα και τα 22 εκατομμύρια ευρώ είναι μεγαλύτερα κέρδη από ό, τι της Juventus και της Milan. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν σκεφτεί κανείς ότι η Roma, η Lazio, η Genoa και η Sampdoria ακόμα δεν έχουν κανένα χορηγό.


Η Sasssuolo δεν "πετά" τα χρήματα όπως το έκανε η Parma τη δεκαετία του '90. Η καθαρή δαπάνη της Sassuolo κατά τα τελευταία τρία έτη ανέρχεται στα 2.7 εκατομμύρια ευρώ. Το μπάτζετ της ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ - σε σύγκριση με τα 227 της Milan - και τα 27 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει σε μισθούς τη τοποθετούν στη 12η της Serie A. Μέχρι την πρόσφατη ανανέωση συμβολαίου του Di Francesco, έπαιρνε 900.000 ευρώ ετησίως, σημαντικά μικρότερο ποσό από τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ του Robero Mancini στην Inter.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου οι ξένοι παίκτες είναι σε εξίσου μεγάλη πλειοψηφία όπως στην Αγγλία, η Sassuolo μετρά μόνο τέσσερις στις τάξεις της. Τα 40 από τα 49 γκολ την περασμένη σεζόν επετεύχθησαν από Ιταλούς.

Είναι ένα κλαμπ που πιστεύει και επενδύει στα ντόπια ταλέντα όπως καμία άλλη ομάδα στην κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας. Αυτό αποδεικνύεται από τις μεταγραφές των πολλά υποσχόμενων ποδοσφαιριστών όπως ο Stefano Sensi, ο Luca Mazzitelli και ο Ragusa από την Serie B. Αυτή η προσέγγιση έχει κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά πολλών. Η Sassuolo δεν είναι τόσο πολύ ένας μοντέρνος σύλλογος όσο ένας ρομαντικός μιας και το παρελθόν των πρωταγωνιστών τους εδραιώνουν μόνο αυτή την εικόνα.


Ο Di Francesco έστρωνε τα τραπέζια στο εστιατόριο της οικογένειας του πριν γίνει ποδοσφαιριστής. Αφού τελείωσαν οι μέρες του ως ποδοσφαιριστής, θα τον βρίσκατε να κολυμπά κοντινές παραλίες της Πεσκάρα στις ακτές της Αδριατικής. Τώρα πλέον λογίζεται ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές στο ποδόσφαιρο.


Ο Magnanelli αγωνίστηκε με τον σύλλογο και στις τέσσερις κατηγορίες και τώρα βρίσκει τον εαυτό του να παίζει στην Ευρώπη. Ο Berardi ανακαλύφθηκε καθώς έπαιζε σε έναν αγώνα 5χ5 σε μια επίσκεψη του για να δει τον αδερφό του ο οποίος σπούδαζε στο πανεπιστήμιο της Modena. O Acerbi επανήλθε δύο φορές από την διάγνωση καρκίνου στους όρχεις του. 

Υπάρχει ένα πνεύμα σε αυτήν την ομάδα που εξηγεί γιατί ο Claudio Ranieri ονομάτισε τη Sassuolo όταν ρωτήθηκε ποια πιστεύει ότι είναι η Leicester της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: