Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Real Betis - Ruben Castro: Μια ωδή σε έναν υποτιμημένο γκολτζή


Δημήτρης Βαρσάνης


Κάθε χρόνο η EA Sports στο δημοφιλές παιχνίδι του FIFA Ultimate Team απελευθερώνει ποια κατά τη γνώμη της είναι η ομάδα της σεζόν από τα μεγάλα πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο.
Πέρυσι, η EA ανακοίνωσε ότι οι Gamers του FIFA θα είναι σε θέση να εισπράξουν έναν από αυτούς τους παίκτες της σεζόν ως ανταμοιβή για τη κατάκτηση του τουρνουά παίζοντας online ενάντια σε άλλους Gamers. Όταν αποκαλύφθηκε ότι ο παίκτης που προσφέρθηκε από την La Liga ήταν ο Ruben Castro η είδηση ​​έγινε δεκτή με ευρεία απογοήτευση. 

Οι Gamers ήθελαν ο παίκτης "μυστήριο" να είναι μια πιο λαμπρή και αναγνωρίσιμη φιγούρα όπως ο Gareth Bale, όμως ο Castro άξιζε πολύ περισσότερη αναγνώριση από ένα video game.

Ο Castro γεννήθηκε στις Κανάριους Νήσους, μια περιοχή που φημίζεται πιο πολύ για την ύπαρξη ένας πολύ δημοφιλή τουριστικού προορισμού και όχι ενός γόνιμο εδάφους για ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν δύο κύρια κλαμπ που βρίσκονται στην περιοχή, αυτές είναι η Club Deportivo Tenerife και η  Union Deportiva Las Palmas. Ο Ruben Castro ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τη δεύτερη.

Αυτό το ξεκίνημα συνέπεσε με την επιστροφή της Las Palmas στην Primera Division ύστερα από περισσότερο από μια δεκαετία απουσίας. Στην πρώτη του χρονιά σπάνια έπαιζε, καθώς η Las Palmas διατηρήθηκε στη κορυφαία κατηγορία με την απόλυτα σεβαστή 11η θέση. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν, ο ίδιος άρχισε να αγωνίζεται πιο τακτικά και συμμετείχε σε ένα αξέχαστο αγώνα που ο Castro δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τους πιστούς της Las Palmas

Οι Galacticos της Real Madrid έφτασαν στην πόλη με επικεφαλής τον πιο ακριβό παίκτη του κόσμου εκείνη την εποχή, ο Zinedine Zidane. Όλοι περίμεναν το παιχνίδι να είναι ένας μονόλογος, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Las Palmas να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, καθώς συνέβαλε σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Με το σκορ στο 2-2 μετά από ένα μεγαλοπρεπές φάουλ του Zidane, μπήκε ο τότε 19χρονος Ruben Castro στη μεγάλη σκηνή. Ο ίδιος σημείωσε δύο γκολ (στο δεύτερο κρέμασε τον τερματοφύλακα από μια μεγάλη απόσταση), έδωσε την νίκη στη Las Palmas και έστειλε τους Νησιώτες στον έβδομο ουρανό.

Δυστυχώς η Las Palmas δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον υποβιβασμό. Παρότι ο Castro έβαλε 22 γκολ και ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ της δεύτερης κατηγορίας, ένας περαιτέρω υποβιβασμός ήρθε το 2004 μιας και η Las Palmas τέθηκε σε βαθιά οικονομικά προβλήματα. Ως εκ τούτου, ο χρόνος ήταν σωστός για τον Castro να προχωρήσει σε νέα βοσκοτόπια και το 2004 υπέγραψε για την Deportivo La Coruna. Όμως αποδείχθηκε μια λάθος κίνηση για τον Castro μιας και δεν πήρε ποτέ την ευκαιρία του να λάμψει στη Deportivo, καθώς μια σειρά από δανεισμούς κράτησαν στάσιμη τη καριέρα του. Έμοιαζε ότι ο Castro ποτέ δεν θα εκπλήρωνε τις δυνατότητες του.

Όλα άλλαξαν όταν πήρε μεταγραφή για τη Real Betis το 2010. Η Betis υποβιβάστηκε μια χρονιά νωρίτερα και πόνταρε στο βιογραφικό του Castro στη δεύτερη κατηγορία για να τους οδηγήσει κατ 'ευθείαν πίσω επάνω. Εκείνος δεν τους απογοήτευσε. Ο Castro έβαλε 27 γκολ στο πρωτάθλημα για να συνεισφέρει στον τίτλο της Segunda Division και ανέβηκε ξανά στη La Liga.

Μέχρι τότε όλοι γνώριζαν ότι ο Castro ήταν ένας μεγάλος επιθετικός για τη δεύτερη κατηγορία, αλλά ήρθε η ώρα γι 'αυτόν να αποδείξει την αξία του στη La Liga. Με την εμπιστοσύνη του προπονητή Pepe Mel τον έκανε τον αδιαφιλονίκητο νούμερο ένα επιθετικό στην ομάδα. Ο Castro τέλος άρχισε να ζει τις δυνατότητές του και ως παραγωγικός επιθετικός στο υψηλότερο επίπεδο. Σκόραρε 16 φορές στο πρωτάθλημα για να κρατήσει τη Betis ασφαλή. 

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα ακόμα καλύτερο ρεκόρ των 18 γκολ στο πρωτάθλημα για να βοηθήσει τη Betis σε μια άκρως εντυπωσιακή 7η θέση και μια έξοδος στο Europa League. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-2014, χτύπησε επίσης διψήφια νούμερα τερμάτων παρότι η Betis είχε μια καταστροφική σεζόν και υποβιβάστηκε. Για να αποδείξει σε όλους ότι η θέση του ανήκε στο ανώτερο επίπεδο, ο Castro εκμηδένισε τις άμυνες της Segunda Division με ένα υψηλό ποσοστό καριέρας 27 γκολ στο πρωτάθλημα για να οδηγήσει τη Betis κατ 'ευθείαν πίσω στη La Liga και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου.

Την περασμένη σεζόν, ο Castro στα 35 του έδειξε ότι η ηλικία αψηφά την ικανότητα και χτύπησε τη καλύτερη συγκομιδή του στη La Liga με τα 19 γκολ για να οδηγήσει τη Betis στη παραμονή. Πέτυχε τον ίδιο αριθμό τερμάτων με τον Gareth Bale. Για να θέσουμε πόσο απίστευτη ήταν η συνεισφορά του Castro, ο επόμενος υψηλότερος σκόρερ της Betis ήταν ο Γερμανός αμυντικός Pezzella με το ευτελές αριθμό των τριών γκολ. Αν βγάζαμε τα τέρματα του Castro, η Betis θα ήταν με τους 24 πόντους στο πάτο της La Liga.



Στο ομολογουμένως εμβρυϊκό στάδιο της τρέχουσας χρονιάς στην La Liga, μια ματιά στον πίνακα των σκόρερ μιλάει από μόνο του. Ο Ruben Castro αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα μαζί με αστέρες παγκόσμιας φήμης όπως ο Lionel Messi, ο Luis Suarez και ο Antoine Griezmann. Τέσσερα γκολ συνολικά, τα δύο στο Camp Nou και τα άλλα δύο στο Mestalla, δύο από τα παραδοσιακά δυσκολότερα γήπεδα για κάθε παίκτη στη La Liga. 

Η ηλικία δεν σταμάτησε τον Ruben Castro για να συνεχίσει αυτό που κάνει καλύτερα σε όλη τη σταδιοδρομία του: Να βάζει γκολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: