Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Άρωμα «Χόλιγουντ» στη Lega Pro


Δημήτρης Βαρσάνης


Το Ιταλικό ποδόσφαιρο είναι διάσημο μεταξύ άλλων για το πάθος σε ένα ντέρμπι. Υπάρχει το Derby della Capitale μεταξύ των ομάδων που εδρεύουν στη Ρώμη (Lazio και Roma), το Derby della Madonnina μεταξύ της Milan και της Inter, καθώς και το Derby della Mole μεταξύ της Juventus και της Torino και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Όμως το πιο περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα πολύ διαφορετικό ντέρμπι διεξήχθη σε έναν κατά τα άλλα μουντό αγώνα στην Lega Pro (τρίτη κατηγορία της Ιταλίας) ανάμεσα στη Venezia και στη Reggiana. Οι δύο σύλλογοι δεν είναι παραδοσιακοί αντίπαλοι ​​και οι δύο έχουν να εμφανιστούν στη πρώτη κατηγορία για πάνω από 15 χρόνια, αλλά ο αγώνας έχει ήδη βαπτιστεί ως ένα ντέρμπι.

Σύμφωνοι, ωστόσο ήταν ένα νεύμα προς δύο Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Του Joe Tacopina της Venezia και του Mike Piazza της Reggiana. "Είναι ένα μεγάλο παιχνίδι από την άποψη της υπερηφάνειας," τόνισε ο Piazza πριν τον αγώνα. "Προφανώς επειδή είναι δύο Αμερικανοί ιδιοκτήτες που έλαβαν πολλή προσοχή εδώ".

Ο Piazza αστειεύτηκε ότι και οι δύο συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα πυγμαχίας μετά τον αγώνα. Ο Tacopina απάντησε στο αστείο λέγοντας:"Ως οπαδός των New York Mets θα αισθανθώ άσχημα αν κερδίσω Mike Piazza, αλλά το στοίχημα είναι στοίχημα και θα έπρεπε να συμμορφωθεί"

Ο Αγώνας εν τέλει έληξε ισόπαλος. Ο Raffaele Nole έβαλε μπροστά τη Reggiana μόλις τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, αλλά η Venezia σε μεγάλο βαθμό κυριάρχησε και ισοφάρισε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου με τον αμυντικό της Marko Modolo.

Πέρα από το αποτέλεσμα, ο αγώνας υπογράμμισε το αυξανόμενο κύμα ξένων ιδιοκτητών στο Ιταλικό ποδόσφαιρο - μια ομάδα που περιλαμβάνει τον Αμερικανό James Pallotta στη Roma και τον Ινδονήσιο Erick Thohir στην Inter - που φέρνουν μαζί τους μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για την διαχείριση των συλλόγων.

Η Ιταλία έχει μια μακρά ιστορία στους ιδιοκτήτες - οπαδούς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν το σύλλογο ως επιχείρηση. Πριν από την εφαρμογή του Financial Fair Play, ιδιοκτήτες όπως ο Silvio Berlusconi στη Milan και ο Massimo Moratti στην Inter όργωναν με τα λεφτά τους, ανεξάρτητα από τις απώλειες που προκύπτουν στο σύλλογο.

Ο Tacopina ήταν ο πρωτοπόρος της ξένης ιδιοκτησίας στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, αν και παραδέχεται ότι το ταξίδι δεν ήταν εύκολο:«Θα ήταν πιο εύκολο να είσαι οπαδός. Είναι μια ταλαιπωρία που πραγματικά δεν επιθυμώ σε κανέναν».
 
 

Το 2008 ο Tacopina προσπάθησε πρώτα να αναλάβει την αγαπημένη του Roma και έπειτα τη Bologna, μόνο και οι δύο περιπτώσεις να μην προχωρούν. Εν τέλει πήρε τη Roma το 2011 με έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής τον Thomas DiBenedetto.

"Οι άνθρωποι μου έλεγαν:«Είσαι τρελός. Τι κάνεις; Θα χάσεις τα χρήματα σου στο ιταλικό ποδόσφαιρο ». Τους ευχαρίστησα όμως δεν έδωσα σημασία. Εγώ γενικά δεν ακούω τη συμβατική σοφία στη ζωή μου, με κατευθύνει η καρδιά μου και απλά ήξερα ότι υπήρχε κάτι εδώ, κάτι το ιδιαίτερο, μια πραγματική ευκαιρία. Γι 'αυτό και συνέχισα".
 
 

Ο Tacopina άφησε τη Roma το 2014 και στη συνέχεια ανέλαβε τη Bologna με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη της Montreal Impact Joey Saputo. Παρά την άνοδο της Bologna στην Serie A τη σεζόν 2014/15 στα πλέι-οφ, η σχέση του ζευγαριού χάλασε και ο Tacopina έφυγε. Σύντομα έθεσε έναν νέο στόχο, αλλά σε ένα πολύ πιο χαμηλό σημείο στη πυραμίδα του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Η πόλη της Βενετίας είδε την ομάδα να υπομένει πολλαπλές πτωχεύσεις, επιτρέποντας στον Tacopina να έρθει και να αποκτήσει τα δικαιώματα του κλαμπ τζάμπα, αν και το έκανε παρέχοντας μια ένεση μετρητών των 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
 

Ο Νεοϋορκέζος είναι σαφώς ένας άνθρωπος με ένα σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται γύρω από τις επιχειρήσεις, το ποδόσφαιρο και στην εξόρυξη των χρημάτων που είναι η τουριστική βιομηχανία της Βενετίας.


"Πέρυσι, στη Serie D υπήρχαν 350 δημοσιογράφοι στις συνεντεύξεις Τύπου. Είχαμε περισσότερα άρθρα στη Venezia από ότι στη Bologna. Γιατί; επειδή είναι η Βενετία. Έχω 20 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο που είναι ενδιαφερόμενου πελάτες. Χτίζουμε για να εξυπηρετήσουμε προς την κατεύθυνση ενός τουριστικού πλήθους. Έχουμε την τοπική μας κοινωνία, αλλά πόσες εκκλησίες και μουσεία θα πας να δεις; οι άνθρωποι θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό. "
 
 

Όχι ότι ο Tacopina σχεδιάζει να παραβλέψει την "hardcore" υποστήριξη που έχει ταυτιστεί με το σύλλογο εδώ και πολλά χρόνια και μέσω πολλών ιδιοκτητών:"Προφανώς, θα το φροντίσουμε και πάντα θα εκτιμούμε το γεγονός ότι είμαστε θεματοφύλακες της ομάδας. Η ομάδα ανήκει στην κοινότητα και εννοώ ότι στην Ιταλία, οι ομάδες είναι πολύ σημαντικές για τη κοινότητα. Πρέπει να το θυμόμαστε και δεν θα το ξεχάσουμε"

Ο Tacopina πρόσθεσε επίσης το πώς το Ιταλικό ποδόσφαιρο έχει μείνει πίσω από άλλα πρωταθλήματα από την άποψη των εμπορικών εσόδων. Και με ένα σχέδιο για ένα νέο γήπεδο να κινείται προς τα εμπρός με την υποστήριξη του δημάρχου της Βενετίας, τα έσοδα κάθε παιχνιδιού είναι έτοιμα τους ανεβάσουν στα ύψη.



Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι η αναβίωση της Venezia θα έπρεπε να ξεκινήσει από τη Serie D, αλλά ο Tacopina δεν άφησε να τον κυριαρχήσει. Ο ίδιος έφερε τον πρώην αθλητικό Διευθυντή των Roma, Napoli, Siena, Palermo, και Bari Giorgio Perinetti. Μετά την άνοδο στην Lega Pro, ο Tacopina έφερε το μύθο της Milan Filippo Inzaghi για προπονητής του συλλόγου. Ακόμα, οι παίκτες είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι στη Lega Pro.



Εάν ο Tacopina ήταν ο πρώτος που κολύμπησε σαν "καρχαρίας" σε "μολυσμένα νερά", ο Piazza είναι ο τελευταίος που τον ακολούθησε, έχοντας αποκτήσει τη Reggiana το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η συγγένεια του Piazza με το αντικείμενο ξεκίνησε όταν μεγάλωνε στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, προκειμένου να παρακολουθήσει τα παιχνίδια της Philadelphia Fury στην παλιά NASL, και αργότερα σε παιχνίδια 5χ5 με τη Philadelphia Fever. Η Ιταλική κληρονομιά του τον έκανε οπαδό της εθνικής ομάδας της Ιταλίας.
 
 

Ο Piazza εδώ και μια δεκαετία έχει σταματήσει την καριέρα του στο μπέιζμπολ, αλλά παραδέχτηκε ότι όταν ήρθε η ιδέα για μια ιδιοκτησία μιας αθλητικής ομάδας έψαχνε για κάτι διαφορετικό. Μετά την εξερεύνηση αρκετών επιλογών κατέληξε στη Reggiana λόγω της βάσης των οπαδών της, καθώς και το γεγονός ότι η τοποθεσία της στη Ρέτζιο Εμίλια βρίσκεται στο κέντρο της χώρας μεταξύ του Μιλάνου και της Μπολόνια.
 
 

Ο Piazza σε ένα βαθμό έχει ακολουθήσει τη τακτική του Tacopina. Ο Piazza επέλεξε τον πρώην τερματοφύλακα της Cagliari Maurizio Franzone ως Γενικό Διευθυντή του συλλόγου, τον Andrea Grammatica ως Αθλητικό Διευθυντή και τον Leonardo Colucci ως προπονητή.


Ο Piazza έχει επίσης επίγνωση της βαθιάς ιστορίας που εμπλέκεται και οι αποφάσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς σκέψη για το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τους οπαδούς. Έτσι, ο Piazza προσφέρει στους οπαδούς της Reggiana κάτι που δεν είχαν πάντα και αυτό είναι η σταθερότητα.



"Ακόμα και αν δεν έχουμε τόσες επιτυχίες, θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο που να είναι σταθερό για την κοινότητα, διότι ορισμένες από τις ομάδες της Lega Pro ομάδες το έχουν. Θέλουμε να δώσουμε μια ισχυρή ομάδα στην κοινότητα επειδή έχει μεγάλη υποστήριξη από τους οπαδούς. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολο, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι για το συγκεκριμένο πρότζεκτ"

Προς το παρόν, οι σκέψεις έχουν μετατοπιστεί στα επόμενα παιχνίδια όμως η 21η Ιανουαρίου έχει κυκλωθεί στο ημερολόγιο. Όταν θα λάβει χώρα η τελευταία δόση ενός "χολιγουντιανού" ντέρμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: