Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Έκθεση για τα 30 χρόνια ανασκαφών στην Παλαιόπολη Άνδρου


Εγκαινιάζεται στις 4 Αυγούστου, στο Εμπειρίκειο Γυμνάσιο της Άνδρου έκθεση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ανασκαφών στην Παλαιόπολη της Άνδρου, που διεξάγει ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 42 επιτοίχιους πίνακες και περιλαμβάνει εκμαγεία αγαλμάτων, αντίγραφα μικρών ευρημάτων, μακέτες και φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις κτηρίων, καθώς και προβολές βίντεο από την ανασκαφή. Όλο το υλικό, μαζί με το χρονικό της ανασκαφής, δημοσιεύεται σε αναλυτικό πολυσέλιδο κατάλογο σε ελληνική και αγγλική έκδοση. Η έκθεση, που διοργανώνεται από το ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τον δήμο Άνδρου, θα διαρκέσει ως τις 30 Αυγούστου.


Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην Παλαιόπολη έγινε το 1830, από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, στον χώρο της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, όπου, το 1935 και κατόπιν το 1956, ο Καθηγητής Ν. Κοντολέων αποκάλυψε τμήμα στοάς. Η νεότερη έρευνα, αρχικά επιφανειακή, ξεκίνησε το 1985. Οι ανασκαφές έχουν διεξαχθεί σε τρία σημεία της περιοχής: στον χώρο της αγοράς της αρχαίας πόλης, στην «Πόρτα», μια από τις πύλες του τείχους που χτίστηκε τον 4ο αι. π. Χ., και στη θέση «του Πλάτου», στο δυτικό άκρο της αρχαίας πόλης, όπου ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα σπιτιών.

Η ανασκαφή, την οποία διευθύνει η ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Λυδία Παλαιοκρασσά - Κόπιτσα, έχει φέρει στο φως τμήματα από τρία ελληνιστικά δημόσια κτήρια της αγοράς της αρχαίας Άνδρου, τέσσερις πλακόστρωτες οδούς και μία παλαιοχριστιανική βασιλική, με πλούσια κινητά ευρήματα (επιγραφές, γλυπτά, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμική και νομίσματα).


Η Παλαιόπολη ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου και η μοναδική πόλη στο νησί κατά τα Κλασικά Χρόνια. Ιδρύθηκε τον 7ο - 6ο αιώνα π.Χ. και γνώρισε μεγάλη άνθηση. Τον 1ο μ.Χ. αιώνα, άρχισε η παρακμή της. Τον 4ο αιώνα μ.Χ., καταστράφηκε από σεισμό και ένα μέρος της βυθίστηκε στη θάλασσα. Κατοικήθηκε, πάντως, μέχρι τα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Είναι, δηλαδή, μια πόλη με συνεχή κατοίκηση επί περίπου 1.500 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: