Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ιταλικό ποδόσφαιρο: Ο θάνατος της Padova Calcio


Δημήτρης Βαρσάνης


Στις 15 Ιουλίου του 2014 η Calcio Padova 1910 εξαφανίστηκε από το χάρτη του Ιταλικού ποδοσφαίρου μετά την αποτυχία της να εγγραφεί για την επικείμενη σεζόν της Lega Pro. Ήταν ένα άσχημο τέλος για έναν από τους “παλιούς φύλακες” του Calcio. Ένα σωματείο που δημιουργήθηκε 104 χρόνια νωρίτερα και το 1910.


Σε μια επίσημη δήλωση ο πρόεδρος του κλαμπ Diego Penocchio δήλωσε: «Αποτύχαμε την τελευταία στιγμή να βρούμε συμβολές που υποσχέθηκαν οι υποψήφιοι δανειστές και παρά την οικονομική προσπάθεια της Προεδρίας, η πρώτη ομάδα δεν καταχωρήθηκε στο πρωτάθλημα της Lega Pro». Αυτό ολοκλήρωσε μια μακρά, αν και όχι πολύ ένδοξη ιστορία για τους Biancoscudati.


Η γραφική πόλη της Πάντοβα βρίσκεται στη Βορειοανατολική Ιταλία, στην καρδιά της περιοχής του Βένετο. Στεκόμενη στον ποταμό Μπατσιλιόνε, η πόλη είναι γεμάτη ιστορία και λέγεται ότι είναι από τα παλαιότερες της Βόρειας Ιταλίας. Τα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τα ερείπια του ρωμαϊκού αμφιθεατρικού τείχους της Πάντοβα και τη Βασιλική του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα, γνωστή από τους ντόπιους ως "Il Santo". Τα οστά του προστάτη της Πάντοβα ξεκουράζονται στο πλούσιο διακοσμημένο παρεκκλήσι μαζί με το έργο διαφόρων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων του Sansovino και του Falconetto. Η πόλη είναι επίσης διάσημη για το περίφημο «The Taming of the Shrew» του Σαίξπηρ, στο οποίο έχει τεθεί το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας.


Η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάντοβα τη τελευταία φορά που βρέθηκε στην Serie A ήταν τη περίοδο 1994-1996. Από τότε είναι ένα κλαμπ “ασανσέρ” μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας της Ιταλίας. Τα περισσότερα χρόνια από τη δεκαετία του 2000 τα πέρασε στην μέχρι το προβιβασμό της στην Serie B τη σεζόν 2008/09 ύστερα από την επικράτηση της στους αγώνες μπαράζ επί της Triestina με 3-0.

Η σεζόν 2010/11 αποδείχθηκε ως η πιο επιτυχημένη για το σύλλογο από τον υποβιβασμό από την κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας αφού τερμάτισε πέμπτη στη Serie B. Δυστυχώς η επιστροφή στη Serie A δεν πραγματοποιήθηκε μιας και τέθηκε νοκ - αουτ από τη Novara στα play-off ανόδου. Έπειτα ακολούθησε ένας τερματισμός στη μέση του βαθμολογικού πίνακα πριν από την ταραγμένη σεζόν του 2013-14.


Η αρχή του τέλους

Τον Νοέμβριο του 2013 η ομάδα με προπονητή τον Dario Marcolin ταλαιπωρούνταν στον αγωνιστικό χώρο και επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της. Μια επίσκεψη από την Guardia di Finanza άρχισε να δημιουργεί υποψίες για τα οικονομικά του συλλόγου. Μια δεύτερη επίσκεψη τον Απρίλιο του 2014 άρχισε να κλιμακώνει τα προβλήματα των Padovani οι οποίοι τότε βρίσκονταν κάτω από το τρίτο προπονητή μετά την αντικατάσταση του Marcolin, με τον Michele Serena να παίρνει τη θέση του Bortolo Mutti. 


Κατά τη δεύτερη επίσκεψη, οι επιθεωρητές ζήτησαν διάφορα έγγραφα σχετικά με την καταβολή εισφορών στην INPS (Εθνική οργάνωση κοινωνικής ασφάλισης της Ιταλίας) και την παρακράτηση φόρου εισοδήματος. Αντ 'αυτού, ο πρόεδρος Diego Penocchio και ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Valentini δεν γύρισαν τίποτα και καθώς η ομάδα κατευθύνθηκε προς την επιστροφή της στη Lega Pro η κρίση εμβαθύνθηκε.


Οι επόμενοι τρεις μήνες αποδείχθηκαν καταστροφικοί για το σύλλογο. Τον Μάιο επιβεβαιώθηκε ο υποβιβασμός της ομάδας καθώς τερμάτισε 20η στη Serie Β. Τον επόμενο μήνα ο σύλλογος και ο πρόεδρος κατηγορήθηκαν ότι «δεν κατέθεσαν την καταβολή των εισφορών στην INPS και την παρακράτηση φόρου εισοδήματος», αναφορικά με τα τέλη που έπρεπε να καταβληθούν στους υπαλλήλους του συλλόγου κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014.

Στις 15 Ιουνίου ο πρόεδρος του συλλόγου ανταποκρίθηκε:"Η Calcio Padova αναγνώρισε την ανακοίνωση που έγινε σήμερα από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία. Αυτό το πρόβλημα προκλήθηκε από τη διοικητική παρατυπία και το μόνο που χρειάζεται είναι η απλή εφαρμογή φορολογικών και διοικητικών εγγράφων. Η Calcio Padova εξουσιοδότησε τη νομική της ομάδα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του συλλόγου που αποτελεί μέρος του θεσμού της πόλης της Πάντοβα. Προς όφελος των οπαδών της Padova, αυτό δεν παρεμποδίζει ούτε θέτει σε κίνδυνο τις τακτικές δραστηριότητες των Biancoscudati και αυτό περιλαμβάνει την εγγραφή στη Lega Pro για την επόμενη σεζόν ».

Δυστυχώς ήταν μόνο μια περίπτωση λογιών και καμίας ενέργειας. Στις 25 Ιουνίου ο σύλλογος εξέδωσε μια άλλη δήλωση που αναγνώριζε επιτέλους τις παθήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν για να διατηρηθεί ζωντανός.


"Υπάρχουν (σχετικά) καλά νέα στο ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να συμμετάσχουμε στο Lega Pro δεν λείπουν. Τα χρήματα για την αμοιβή εγγραφής (30.000 ευρώ) και για την τραπεζική εγγύηση (600.000 ευρώ) είναι διαθέσιμα παρά τις αμφιβολίες που διατύπωσαν πολλά μέρη. Ωστόσο πρέπει να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές στους παίκτες, στους προπονητές και στους υπαλλήλους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Χωρίς αυτά τα χρήματα η Padova Calcio δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί την επόμενη σεζόν. Αυτός είναι ένας αγώνας πλέον ενάντια στον χρόνο, όμως εάν τα χρήματα βρεθούν τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν. "

Η οικονομική βοήθεια δεν ήρθε ποτέ και στις 15 Ιουλίου το κλαμπ κηρύχθηκε σε πτώχευση ολοκληρώνοντας έτσι τα 104 χρόνια ιστορίας:"Η δουλειά μας για περίπου τρεις μήνες είχε ως στόχο την εξεύρεση εταίρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Δεν είναι μόνο ότι συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε προβλήματα ", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Valentini και συνέχισε:" Ξέραμε ότι έπρεπε να έχουμε επενδυτές και κάναμε ό, τι είναι δυνατόν για να τους βρούμε και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα ζητήματα. Το γεγονός παραμένει ότι κάναμε πολλά λάθη και οι οπαδοί της Padova πλήρωσαν το τίμημα"



Έτσι η ομάδα στην οποία ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της Ιταλίας ο Alessandro Del Piero έπαψε να υπάρχει. 



Από τις στάχτες δημιουργήθηκε ένα καινούργιο κλαμπ, η Società Sportiva Dilettantistica Biancoscudati Padova ή εν συντομία S.S.D Biancoscudati Padova. Υπό την καθοδήγηση των δύο ντόπιων επιχειρηματιών Giuseppe Bergamin και Roberto Bonetto και του προπονητή Carmine Parlato, το κλαμπ ανέβηκε από τη Serie D με 85 βαθμούς κάνοντας ρεκόρ νικών με τις 27 (ένα ρεκόρ που “έσπασε” από τη σεζόν 1947 - 1948 με τις 21). 


Δυστυχώς για τους οπαδούς της Padova είναι ένας μακρύς δρόμος προς την εξιλέωση τους. Εδώ και δύο χρόνια όντας στη Serie C με την επωνυμία Calcio Padova πλέον θέτει πάντα στο ξεκίνημα της χρονιάς την άνοδο στη Serie B όμως κάτι γίνεται στο ενδιάμεσο και τη χάνει. Το θετικό όμως είναι ότι μετά από εκείνο το καταστροφικό γεγονός βρίσκεται και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: