Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Το σήμα της εβδομάδας: NK Čelik Zenica


Δημήτρης Βαρσάνης

Τοποθετημένη στο κέντρο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι η Ζένιτσα η οποία φιλοξενεί τη NK Čelik που μεταφράζεται σε χάλυβα. Το λογότυπό της αντιπροσωπεύει επαρκώς την πόλη στην οποία ιδρύθηκε και το χρόνο που ιδρύθηκε: 16 Ιουνίου 1945.

Το κόκκινο στο σήμα αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη, τη φωτιά και το λαμπερό χάλυβα, ενώ το μαύρο αντιπροσωπεύει τον άνθρακα που βρίσκεται στους γύρω λόφους και τη βαριά βιομηχανία που κουβαλά μαζί του.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έγιναν κάποιες αλλαγές στο σήμα. Το 1992 το έτος στο οποίο η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατέκτησε την ανεξαρτησία της και περιστράφηκε σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, μια σιδηροτροχιά και ένα κόκκινο αστέρι αντικαταστάθηκαν με ένα κρίνο: ένα σύμβολο από το όραμα της Βοσνίας εκείνη τη στιγμή.

Το κλαμπ - μακριά από τις ημέρες δόξας της δεκαετίας του ‘70 - αντιμετώπισε αστάθεια και πολιτική παρέμβαση τις τελευταίες δεκαετίες που το έφερε στο χείλος της πτώχευσης. Όμως σώθηκε από τους κατοίκους της Ζένιτσα οι οποίοι μέσω διαμαρτυριών και μποϊκοτάζ στους εντός έδρας αγώνες από μια ομάδα οπαδών, κατάφεραν να μετατρέψουν το μοντέλο ιδιοκτησίας του συλλόγου σε μια λαϊκή φωνή.

Η πρώτη ψηφοφορία οπαδών θεσπίστηκε το 2017, η πρώτη του είδους της στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: