Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Το σήμα της εβδομάδας: Τα Νησιά Τσάγκος


Δημήτρης Βαρσάνης


Μπορεί να ακούγεται περίεργο να αναφερόμαστε σε μια ομάδα ποδοσφαίρου για μια περιοχή που δεν έχει πληθυσμό ( http://warfareport.blogspot.gr/2017/01/blog-post_30.html  και πάλι στο παρελθόν αναφερθήκαμε σε μια ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για μια χώρα που τεχνικά δεν υπάρχει) όμως εδώ εξετάζουμε την αληθινή ομάδα που αντιπροσωπεύουν τα Νησιά Τσάγκος. 


Ακόμα γνωστή ως Αρχιπέλαγος Τσάγκος, είναι ένα γκρουπ επτά ατόλλων που περιλαμβάνει περισσότερα από 60 μεμονωμένα τροπικά νησιά στον Ινδικό Ωκεανό. Είναι επίσημα κομμάτι της Βρετανικής Επικράτειας του Ινδικού Ωκεανού και από το 1971 κατοικείται μόνο η Νήσος του Ντιέγκο Γκαρσία και αυτό μόνο για το στρατιωτικό προσωπικό.

Όμως η ομάδα δεν είναι μια στρατιωτική βάση. Αντιθέτως αντιπροσωπεύει τους Τσαγκόσσιους που άδικα εκτοπίστηκαν από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς που εγκατέστησαν εκεί μια στρατιωτική βάση. Είναι άνθρωποι με καταγωγή από την Αφρική, την Ινδία και τη Μαλαισία που κατοικούσαν στα νησιά Τσάγκος από τα τέλη του 18ου μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα όμως τώρα έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα γκρουπ νησιωτών που ζει κοντά στο Κρόουλι, το Δυτικό Σάσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο ίδρυσε ένα διοικητικό όργανο για το ποδόσφαιρο με σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας.


Εν τέλει δημιούργησαν μια ομάδα, μία ομάδα που πρόσφατα συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ConIFA 2016. H ConIFA αντιπροσωπεύει τη Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών - αποτελείται από ομάδες που αντιπροσωπεύουν Έθνη, ανεξάρτητα και μη αναγνωρισμένα κράτη, μειονότητες και λαούς που δεν συνδέονται με τη FIFA - και είναι ουσιαστικά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για μη αναγνωρισμένα κράτη με στόχο να δώσει φωνή σε πολλές από αυτές τις κοινότητες.

Το συγκεκριμένο σήμα φέρει την λογική προσέγγιση της οπτικής απεικόνισης του αρχιπελάγους Τσάγκος στο σχέδιο. Παρόμοια προσέγγιση έχει ληφθεί και από άλλους ποδοσφαιρικούς φορείς όπως για παράδειγμα από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κούβας αλλά και από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γροιλανδίας (http://warfareport.blogspot.gr/2017/01/blog-post_9.html).

Δεν υπάρχουν σχόλια: