Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Η νέα στρατηγική του Τράμπ για το Αφγανιστάν


Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χτές στο Conir Hall στο Myer-Henderson Hall της Βιρτζίνια, μπροστά σε ένα πλήθος εκατοντάδων στελεχών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τους βασικούς άξονες της νέας στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Αμερική επι προεδρίας του πάνω στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και γενικότερα στην νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Τράμπ, η νέα αυτή στρατηγική σχεδιάστηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο και στηρίζεται σε τρεις άξονες με κύριο γνώμονα την μια πορεία προς τη νίκη και θα απομακρυνθεί από μια πολιτική οικοδόμησης απλά του Αφγανιστά ή γενικότερα της περιοχής και μάλιστα, χωρίς την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων είτε για την εφαρμογή είτε για την λήξη του σχεδίου.

Οι τρείς αυτή άξονες στην οποία θα κινηθεί η στρατηγική Τραμπ είναι: α) η επειδίωξη μια έντιμης και μακροχρόνιας διάρκειας νίκης που να αρμόζει στις θυσίες και τους νεκρούς του αμερικανικού στρατού.
β) Την μη βιαστική απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων απο το Αφγανιστάν που θα οδηγήσει σε επιθέσεις τρομοκρτών σε συμμάχους των Η.Π.Α στην περιοχή αλλα και στις ίδιες τις Η.Π.Α και
γ) Την αντιμετώπιση και την λύση των απειλών που προέρχονται απο τις ασταθές σχέσεις των εκεί χωρών (Ινδία - Πακιστάν στην συγκεκριμένη περίπτωση)


«Από τώρα και στο εξής, η νίκη θα έχει έναν σαφή ορισμό: Επίθεση στους εχθρούς μας, εξόντωση του ISIS, συντριβή της Αλ Κάιντα, ανατροπή των θέσεων των Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν και διακοπή μαζικών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της Αμερικής πριν εμφανιστούν.
Έχω πει πολλές φορές πόσο αντιπαραγωγικές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν εκ των προτέρων τις ημερομηνίες που σκοπεύουν να αρχίσουν ή να τερματίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν θα σας μιλούμε απο εδώ και πέρα για κανένα από τα στρατεύματά μας ή για τα σχέδια μας για περαιτέρω στρατιωτικές δραστηριότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της.
Όμως, εναπόκειται στον λαό του Αφγανιστάν να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον του να κυβερνήσει και να επιτύχει μια αιώνια ειρήνη. Δεν δημιουργούμε χώρες και έθνη. Σκοτώνουμε τρομοκράτες.» τόνισε ο κ.Τραμπ.

Ο κ. Tραμπ ανέφερε επίσης, ότι η νέα στρατηγική θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της αμερικανικής ισχύος, χρησιμοποιώντας διπλωματία, οικονομική δύναμη, νοημοσύνη και στρατιωτική δύναμη για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και την εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας  καθώς και, των αμερικανών συμμάχων και συνεργατών.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος στράφηκε προς το Πακιστάν, την σχέση του με την τρομοκρατία και τις σχέσεις που έχει με την Ινδία καθώς και για το μέλλων των αμερικανικοινδικών επαφών.

«Η περίπτωση του Πακιστάν μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Πρέπει να σταματήσει να παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες που ξεκουράζονται και αναδιοργανώνονται στην χώρα για ξαναεφορμήσουν στο Αφγανιστάν ή αλλού. Καμία εταιρική σχέση με καμία χώρα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως χώρος ασφαλείας για κανέναν τρομοκράτη. Το Πακιστάν πρέπει να καταλάβει οτι έχει να κερδίσει πολλά απο τις προσπάθειές μας στο Αφγανιστάν και πολλά να χάσει με την συναναστροφή του με τρομοκράτες. Το Πακιστάν πρέπει να δείξει την δέσμευσή του στον πολιτισμο, την τάξη και την ειρήνη» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.


Όσον αφορά για την Ινδία τόνισε οτι είναι ένα κεντρικός παίκτης της νέας στρατηγικής των Η.Π.Α στην περιοχή και ο ίδιος θα επιδιώξει η Ινδία να παρέχει οικονομική βοήθεια και κάθε υλικοτεχνική υποστήριξη στο Αφγανιστάν με απώτερο στόχο μια κοινή πολιτική ασφάλειας και ειρήνης απο τον Ινδικό μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Κλείνοντας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως απο εδώ και στο εξής αίρωνται οι περιορισμοί στους κανόνες εμπλοκής που ίσχυαν επι προεδρίας Ομπάμα.
Βέβαια, πολλές ήταν και οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτη την στρατηγική του προέδρου Τράμπ καθώς πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια απο τα ίδια στο Αφγανιστάν και πως αυτη η νέα επιθετική πολιτική θα ενισχύσει μόνο τις στρατιωτικες βιομηχανίες και θα επιτείνει το στρατηγικό αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: