Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

U.S. Cremonese: Ενθυμούμενοι το ντεμπούτο των Grigiorossi στη Serie A


Δημήτρης Βαρσάνης

Μετά από μια δραματική νίκη με 3-2 επί της Racing Roma στις 6 Μαΐου η Cremonese επέστρεψε στη Serie B ύστερα από 11 χρόνια απουσίας.



Για τους επικριτές και τους λάτρεις του Calcio, η επιστροφή της στη δεύτερη κατηγορίας της Ιταλίας είναι μια ευπρόσδεκτη είδηση. Παλιά ένας σύλλογος της Serie A η Cremonese έχει μια πλούσια ιστορία. Μια από αυτές περιλαμβάνει το θρίαμβο του Αγγλοιταλικού κυπέλλου στο Wembley το 1993 και μερικά γνωστά αστέρια όπως ο Antonio Cabrini, ο Gianluca Vialli, ο Władysław Żmuda, ο Anders Limpar, ο Attilio Lombardo και ο Enrico Chiesa.



Ο σύλλογος με έδρα τη Λομβαρδία έχει περάσει επτά σεζόν στη Serie A με την πρώτη τους να χρονολογείται το 1984/85. Ως εκ τούτου εκείνη η σεζόν έχει μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο στις καρδιές των οπαδών του Calcio - γνωστή ως η σεζόν που η Hellas Verona στέφθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας - αλλά και μεταξύ των Grigiorossi.



Το καλοκαίρι του 1984 ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους φιλάθλους ποδοσφαίρου σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Η Serie A έμπαινε σε μια χρυσή εποχή και οι Ιταλικές ομάδες ήταν σε θέση να προσελκύσουν πολλούς παίκτες από το εξωτερικό. Η 5η Ιουλίου του 1984 ενήργησε ως κεντρικό στοιχείο αυτής της εισροής. Εκείνη τη μέρα το Stadio San Paolo της Napoli κατέγραψε τις υψηλότερες εισπράξεις για μία και μοναδική παρουσίαση. Αυτός ο ενθουσιασμός δεν τροφοδοτήθηκε από την προοπτική να παρακολουθήσαν έναν αγώνα της Napoli, αλλά περισσότεροι από 70.000 οπαδοί στράφηκαν στο San Paolo για να δουν τον Diego Armando Maradona να κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως ποδοσφαιριστής της Napoli.

Όμως ο “El Diego” δεν ήταν το μόνο μεγάλο όνομα που συμπεριλήφθηκε για την επερχόμενη σεζόν. Στην πραγματικότητα η Juventus πήρε τους Michel Platini και Zigbiew Boniek. Η Inter πρόσθεσε τον Γερμανό επιθετικό Karl-Heinz Rummenigge και τον Ιρλανδό μέσο Liam Brady. Η Torino υπέγραψε το Βραζιλιάνο Leo Junior. Η Fiorentina αύξησε τους κατόχους των εισιτηρίων διαρκείας σε 27.000 με τις του Βραζιλιανού «Doctor Socrates», ενώ η Milan παρέταξε το βρετανικό δίδυμο των Ray Wilkins και Mark Hateley.



Με κάθε ομάδα να επιτρέπεται να πάρει μόνο δύο ξένους ποδοσφαιριστές και με τους Ιταλούς οπαδούς να ερωτεύονται τις καινούργιες και εξωτικές ξένες εισαγωγές τους, η Cremonese προσέγγισε επίσης την πρώτη της χρονιά στη Serie A προσπαθώντας να ενισχύσει το ρόστερ της με δυο Διεθνείς παίκτες.



Έτσι κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού του 1984 ο πρόεδρος της Cremonese Domenico Luzzara και ο αθλητικός διευθυντής Erminio Favalli ήταν απασχολημένοι στην μεταγραφική αγορά. Οι καρποί της δουλειάς τους παρήγαγαν την υπογραφή του βραζιλιάνου Juary - προηγουμένως αγωνίστηκε στη Serie A με τις φανέλες των Avellino, Inter και Ascoli - και του Πολωνού διεθνή Wladyslaw Zmuda ο οποίος ήρθε από τη New York Cosmos.



Στο τιμόνι αυτού του γκρουπ ήταν ένας νέος, ζωντανός και ταλαντούχος προπονητής: ο Emiliano Mondonico.



Ένα χαμένο ταλέντο κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας και ένας πρώην παίκτης της Cremonese ο Mondonico ανέλαβε τη δουλειά το 1981. Κάτω από την κηδεμονία του, οι Grigiorossi έγιναν μια ισχυρή ομάδα της Serie B και έχασαν για λίγο την άνοδο στη Serie A κατά τη διάρκεια της σεζόν 1982/83 και στα πλέι - οφ εναντίον της Catania και του Como.

Η άνοδος ωστόσο αναβλήθηκε μόνο για μία σεζόν μιας και ο Mondonico οδήγησε τη Cremonese στην κορυφαία κατηγορία την επόμενη χρονιά. Οι νεοφώτιστοι έκαναν το ντεμπούτο τους στη Serie A τον Σεπτέμβριο του 1984 απέναντι στη Sampdoria. Παρά την ήττα με 1-0, η απόδοση άφησε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία και οι Grigiorossi θα έπρεπε να περιμένουν μια ακόμα εβδομάδα για να πανηγυρίσουν τη πρώτη τους νίκη στη Serie A.


Η Torino επισκέφθηκε το Στάδιο Giovanni Zini της Cremona και ο Mondonico επέλεξε μια αρχική ενδεκάδα που δεν περιελάμβανε κανένα ξενό. Αντίθετα ήταν μια ολάκερη Ιταλική ενδεκάδα συμπεριλαμβανομένου των Borin, Montorfano, Galvani, Garzilli, Paolinelli, Mazzoni, Viganò, Bonomi, Nicoletti, Bencina και Chiorri. Ένα πέναλτι από τον Bonomi και ένα γκολ από τον Nicoletti σφράγισε τη νίκη με 2-1.

Δυστυχώς αυτή η νίκη ήταν μια σπάνια όμορφη στιγμή κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης χρονιάς. Σε μεγάλο βαθμό μια άπειρη ομάδα, η Cremonese έπαιξε σύντομα τον αναμενόμενο ρόλο της “επαρχιώτισσας” και υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν με μόλις 15 βαθμούς.



Οι καλοκαιρινές μεταγραφές των Grigiorossi δεν κατάφεραν να συνεισφέρουν όπως αναμενόταν. Ο Juary σκόραρε δύο φορές σε 19 εμφανίσεις, ενώ ο Zmuda πραγματοποίησε μόλις 12 συμμετοχές αφού ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε από τραυματισμούς. Ήταν μια οδυνηρή παρακμή για τον Zmuda, ο οποίος είχε φτάσει στη χερσόνησο το 1982 με μεγάλες προσδοκίες υπογεγραμμένος από τον Osvaldo Bagnoli στη Verona.



Όμως ο Πολωνός διεθνής δυσκολεύτηκε να εδραιωθεί στην αμυντική γραμμή της Verona και αν και προσπάθησε να αναβιώσει την καριέρα του στη Cremonese, ο χρόνος του στην Ιταλία αποδείχθηκε η λεωφόρος του ηλιοβασιλέματος του. Εν τω μεταξύ ο υποβιβασμός του συλλόγου οδήγησε επίσης στην αποχώρηση του ανερχόμενου αστέρα Gianluca Vialli, ο οποίος αφού καλλιεργήθηκε από τον Mondonico κέρδισε μια μεγάλη μεταγραφή στη Sampdoria.



Παρόλο που η παρθενική χρονιά της Cremonese στη Serie ολοκληρώθηκε με την απογοήτευση του υποβιβασμού, χειροκροτήθηκε για το διασκεδαστικό στυλ παιχνιδιού της και ο Mondonico έγινε ένας από τους πιο ινδαλματικούς προπονητές εκείνης της εποχής απολαμβάνοντας επιτυχημένες περιόδους στη Torino και στη Atalanta μετέπειτα. Όσο για τους Grigiorossi επέστρεψαν τέσσερα χρόνια αργότερα στο Campionato.

Δεν υπάρχουν σχόλια: