Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο Διογένης ο κυνικός ενοχλεί Τούρκους ισλαμιστές


Στις 22 Αυγούστου η ισλαμιστική συντηρητική τουρκική οργάνωση - ίδρυμα «Ερμπακάν» πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σινώπη με αίτημα την απομάκρυνση του ανδριάντα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Διογένη του κυνικού.

Ο πυρήνας αυτού αιτήματος της τουρκικής οργάνωσης είναι ότι ο ανδριάντας προσδίδει στην Σινώπη «Ελληνικά ιδεολογικά χρώματα». Όπως δήλωσε στην εφημερίδα hurriyet ο κ. İsmail Teziç, εκπρόσωπος της οργάνωσης, η οποία εδράζεται και αυτή στην Σινώπη: «Δεν είμαστε κατά των τεχνών και των γλυπτών. Είμαστε κατά του γεγονότος πως προσδίδουν ελληνική ιδεολογία στη Σινώπη υπό την κάλυψη του αγάλματος. Θέλουμε το άγαλμα του Διογένη να απομακρυνθεί από την είσοδο της Σινώπης και να μεταφερθεί στο Μπαλατλάρ (τοπική βυζαντινή εκκλησία). Θα καταβάλουμε προσπάθειες για αυτό. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».


Να σημειωθεί πως το Ίδρυμα Erbakan, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Necmettin Erbakan, πολιτικό και ιδεολογικό μέντορα του σημερινού προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν και ιδρυτή και ηγέτη του τουρκικού ριζοσπαστικού ισλαμιστικού πολιτικού κινήματος, Milli Görüş (Εθνική οπτική). Το συγκεκριμένο ίδρυμα επίσης, φέρεται να είναι στην ίδια ιδεολογική και πολιτική γραμμή με ιδρύματα όπως αυτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και του Jamaat-i Islami στο Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: