Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ο στρατηγός Λή ήταν και αυτός κατά των μνημείων της Συνομοσπονδίας


Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Charlottesville της Βιρτζίνια των Η.Π.Α έφεραν στην επιφάνεια την σκληρή ιστορία του αμερικανικού εμφυλίου. Τα γεγονότα πραγματοοποιήθηκαν με αφορμή την απόφαση της εκεί τοπικης αρχής να απομακρύνει τους διάφορους ανδριάντες και αφιερωματικά μνημεία ως μνημεία μίσους, φέρνοντας αντιμέτωπους νεοναζιστικές και υπέρμαχους της λευκής υπεροχής απέναντι σε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αριστερούς. Για την συγκεκριμένη απόφαση έχουν πάρει πολλοί θέση και πρώτος ο ίδιος ο Robert E. Lee, αρχιστράτηγος των δυνάμεων της Συνομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει ο Jonathan Horn στο βιβλίο του: «The Man Who Would Not Be Washington» ο Lee ήταν αντίθετος σε οπιαδήποτε δημόσια αναφορά σε πολιτικό, πολιτιστικό ή κοινωνικό επίπεδο γύρω απο τον εμφύλιο ή τον διαχωρισμό του Νότου απο την υπόλοιπη Ένωση.

όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε μια επιστολή απάντηση σε ένα αιτημα των Νοτίων να αναγείρουν άγαλμα προς τιμή του στρατηγού του Stonewall Jackson λέγοντας ότι: «[...] Όσον αφορά την ανέγερση ενός τέτοιου μνημείου, όπως προβλέπεται, η πεποίθησή μου είναι ότι, όσο ευγνώμονες θα ήταν στα συναισθήματα τους οι του Νότου, η συγκεκριμένη και παρόμοιες προσπάθεις στην παρούσα κατάσταση της χώρας, θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση, αντί να επιταχύνει την ολοκλήρωσή [σ.σ.της ειρήνης] και τη συνέχιση της, εάν δεν προσθέτει στις δυσκολίες υπό τις οποίες οι εργαζόμενοι στο Νότο, εργάζονται. Το μόνο που νομίζω ότι μπορεί να γίνει τώρα είναι να βοηθήσουμε τις ευγενείς και γενναιόδωρες γυναίκες μας στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τους τάφους και να σηματοδοτήσουν τους τελευταίους χώρους ανάπαυσης εκείνων που έχουν πέσει στην μάχη και να περιμένουν καλύτερους χρόνους».

Ο στρατηγός Λη πίστευε πως οι χώρες που διέγραψαν τα σημάδια ενός εμφυλίου μπόρεσαν να προχωρήσουν προς το μέλλων. Πίστευε, πως κρατόντας ή αναγείροντας τέτοια σύμβολα και μνημεια κραταμε την διχόνεια ζωντανή» δήλωσε ο Jonathan Horn σε συνέντευξή του στο pbs.org.

«Ο Λή δεν ήθελε να τιμώνται οι πεσόντες στρατιώτες της συνομοσπονδίας αλλα επείσης δεν ήθελε και να ξεχαστούν τελείως ως ανάξιοι αναφορών» αναφέρει ο επιτημος καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γεωργίας, James Cobb.

«Πιστεύω πως ο Λη με αυτή του την τοποθέτηση μάλλον ήθελε να κρύψει τα σκληρά ζητήματα του εμφυλίου πολέμου παρα να τα δει κατα πρόσωπο» τόνισε ο Horn

Δεν υπάρχουν σχόλια: