Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

A.C.D. Treviso: Το παραμελημένο κλαμπ του Calcio


Δημήτρης Βαρσάνης


Η σεζόν 2005-06 είναι αυτή που το Ιταλικό ποδόσφαιρο δεν θα ξεχάσει ποτέ. Τα είχε όλα, από την εμφάνιση του σκανδάλου Calciopoli έως τη κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου από τη Squadra Azzurra εκείνο το καλοκαίρι.

Αυτά τα ιστορικά γεγονότα μας οδήγησαν να ξεχάσουμε ένα αξιοθαύμαστο παραμύθι που έλαβε χώρα στη Serie A. Είναι το παραμύθι του ξεχασμένου κλαμπ εν ονόματι A.C.D Treviso.


Η πόλη του Τρεβίζο βρίσκεται περίπου 40 λεπτά από τη Βενετία. Είναι ο τόπος γέννησης του Luciano Benetton και του περίφημου οίκου μόδας Benetton, όπως και για τους αθλητικούς κατασκευαστικούς γίγαντες Pinarello και Diadora. Σε έναν αθλητικό τόπο το ράγκμπι βασιλεύει υπέρτατα και η εύστοχα ονομαζόμενη ομάδα του ράγκμπι Benetton Treviso μετρά 15 Scudetti στην ιστορία της. Ωστόσο το Calcio έχει και αυτό τη θέση του από το 1909 με τη Treviso Calcio να πλατσουρίζει σε ένα μοναχικό αυλάκι.


Για τα πρώτα 80 χρόνια ο σύλλογος πέτυχε ελάχιστα καθώς αγωνιζόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Η περίοδος της μικρής επιτυχίας τους ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 όταν ο μεγάλος Nereo Rocco τους οδήγησε στην έκτη θέση στη Serie B. Το 1993 όμως η ομάδα κήρυξε πτώχευση και αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί. Ένας νέος σύλλογος δημιουργήθηκε άμεσα και κάτω από ένα ελαφρώς διαφορετικό σήμα εισχώρησε στην ημι-επαγγελματική κατηγορία της Serie D.


Ένα χρόνο αργότερα ο σύλλογος όρισε τον Giuseppe Pillon ως προπονητή, ένας άνδρας που γεννήθηκε στην επαρχία του Τρεβίζο. Ήταν μόλις η δεύτερη δουλειά του Pillon στη προπονητική, έχοντας περάσει μια σύντομη περιπέτεια στη Bassano. Ο Pillon όχι μόνο κατάφερε να βγάλει τη Treviso από την αφάνεια αλλά την οδήγησε και σε τρεις προβιβασμούς.


Ο σύλλογος επανήλθε στη Serie B για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια. Ο Pillon όμως δεν θα βρισκόταν στο τιμόνι της μιας και ο χαρισματικός τεχνικός την άφησε για να αναλάβει την Padova. Ήταν ένα χτύπημα που ενδεχομένως να πήγαινε ξανά το κλαμπ στην άβυσσο, αλλά όπως σύντομα θα ανακαλύψουμε οι Trevisani είναι κατασκευασμένοι από σκληρό υλικό και κατάφεραν να επιβιώσουν στην Serie Β. Παρά το γεγονός ότι υποβιβάστηκε το 2001 η Treviso θα επιστρέψει άμεσα πίσω και το 2004 ο μεγάλος Pillon γύρισε έχοντας ανακαλύψει ότι το γρασίδι δεν ήταν πάντα πιο πράσινο από την άλλη πλευρά.


Μερικές φορές ορισμένοι προπονητές κάνουν το “κλικ “σε συγκεκριμένους συλλόγους και αυτό συνέβη με τον Pillon. Την σεζόν που επέστρεψε ο Trevisano τεχνικός τους οδήγησε στη πέμπτη θέση της Serie B χάνοντας εν τέλει από τη Perugia στα πλέι - οφ. Όμως το καλύτερο δεν είχε έρθει ακόμα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώθηκε μια απίθανη αλυσίδα γεγονότων που θα χάριζε κάτι το εντελώς απρόβλεπτο στη Treviso. Δύο από τις ομάδες που ανέβηκαν (Genoa και Torino) δεν τους δόθηκε η άδεια από τη Serie A για την επόμενη σεζόν.


Η Genoa είχε απορριφθεί λόγω αθλητικής απάτης (στημένοι αγώνες) και η Torino εξαιτίας οικονομικών παρατυπιών. Όλα αυτά σήμαιναν ότι μαζί με την Ascoli η μικρή Treviso θα έφευγε από τη δεύτερη κατηγορία για να λάβει θέση στη Serie A. Χρειάστηκαν 96 χρόνια όμως η Treviso τα είχε καταφέρει τελικά: άνηκε στη μεγάλη σκηνή. Ένα ταξίδι στο Giuseppe Meazza για να βρει απέναντι της την Inter ήταν το πρώτο της παιχνίδι και παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε άνετα με 3-0, για τους Trevisani σήμαινε το πρώτο τους ταξίδι ανάμεσα στο Campionato.


Καθώς προχωρούσε η σεζόν η Treviso πολεμούσε σκληρά όμως τα βρήκε σκούρα και παρέμειναν ριζωμένη στο πάτο της βαθμολογίας για μεγάλο μέρος της χρονιάς. Παρά το γεγονός ότι έδωσαν όσα είχαν (μια ισοπαλία με τη Juventus αναμφισβήτητα ήταν από ηθικής πλευράς ένας μεγάλος βαθμός), θα αποδεικνυόταν ανώφελο καθώς το κλαμπ τερμάτισε στη τελευταία θέση με μόνο τρεις νίκες όλη τη σεζόν.

Λίγο αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο Calciopoli καταστρέφοντας τη φήμη του calcio τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αρχικά η Lazio και η Fiorentina υποβιβάστηκαν μαζί με τη Juventus για τη δική τους συμμετοχή στη χειραγώγηση παιχνιδιών. Η Treviso έμοιαζε σαν να είχε κερδίσει μια απίθανη παραμονή στη Serie A. Ωστόσο η Lazio και η Fiorentina έκαναν έφεση και καταστροφικά για το κλαμπ της Βενετίας οι εφέσεις κρίθηκαν επιτυχείς. Το όνειρο μιας δεύτερης σεζόν στη Serie A είχε διαλυθεί. Ο υποβιβασμός γράφτηκε.


Με τον υποβιβασμό σύντομα έγινε φανερό ότι όλα δεν έβαιναν σωστά στο σύλλογο. Από οικονομικής απόψεως η Treviso βρισκόταν σε αταξία, έχοντας πέσει θύμα ξοδεύοντας πάρα πολλά λεφτά για να προσπαθήσει να διατηρήσει το όνειρο της Serie A. Στο τέλος της σεζόν 2008 - 2009 τα πράγματα τελικά έφτασαν στο απροχώρητο εντός και εκτός γηπέδου. Το κλαμπ υποβιβάστηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά στη Lega pro και οι ήδη μεγάλες οικονομικές πιέσεις έσπρωξαν τη Treviso πέρα ​​από την άκρη. Για δεύτερη φορά στην ιστορία τους οι Biancocelesti εξαφανίστηκαν και αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν εκ νέου από την αρχή.


Εκείνο το καλοκαίρι ο σύλλογος δημιουργήθηκε ξανά με μια άλλη ελαφρά αλλαγή στο όνομα της. Μπαίνοντας στην Eccellenza Veneto η Treviso ξεκίνησε για την επιδίωξη της υποσχόμενης γης για άλλη μια φορά. Η μια άνοδος μετά την άλλη ακολούθησε καθώς ανέβηκε από τη Eccellenza στη Lega Pro, ένα άλμα τριών κατηγοριών. Όμως φαίνεται ότι οι υποθέσεις δεν παρέμειναν ποτέ ρόδινες στον “κήπο” της Treviso και δεν χρειαζόταν ένας οικονομικός αναλυτής για να μαντέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο σύλλογος υπέστη τον υποβιβασμό στο τέλος της σεζόν 2012-13 και μαζί του την οικονομική κρίση.


Εκείνη τη σεζόν η Treviso Calcio υπέστη την τέταρτη αναγέννησή της. Η A.C.D Treviso 2013 τοποθετήθηκε στη Promozione Veneto, η έκτη και δεύτερη μεγαλύτερη ερασιτεχνική κατηγορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Στο σύνολο υπάρχουν εννέα κατηγορίες στην Ιταλία. Η σεζόν 2013-14 τους είδε να κερδίζουν την άνοδο από την Promozione όμως είναι ξανά σε αυτήν από πέρυσι.


Τα αξιοθέατα, οι μυρωδιές και οι ήχοι της Serie A απέχουν πολύ μακριά, μια Serie A που χαιρόταν 12 χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο κάθε Κυριακή απόγευμα, μια μικρή ομάδα από ντόπιους ποδοσφαιριστές συνοδεύονται από τους υπόλοιπους ultras και φιλάθλους Stadio Omobono Tenni για να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν την ομάδα τους.

Το κάνουν με την ελπίδα ότι το παραμελημένο τους κλαμπ θα ανέλθει μια μέρα σαν τον “Φοίνικα από τις φλόγες” και θα παλέψει για άλλη μια φορά στη μεγάλη σκηνή.




Υ.Γ. Για να θυμηθούμε εκείνη τη μοναδική της χρονιά στη Serie A ξεχωρίσαμε πέντε ποδοσφαιριστές που έπειτα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν μια πολύ σημαντική καριέρα στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Αυτοί είναι οι: Samir Handanovic, Marco Borriello, Christian Maggio, Andrea Dossena, Robert Acquafresca.

Δεν υπάρχουν σχόλια: