Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Στριμώχτηκαν Ιάπωνες και Κινέζοι στο μικρό Τζιμπουτί


Δύσκολες προβλέπονται οι γειτονικές σχέσεις των ιαπωνικών και των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στο Τζιμπουτί, όπως δείχνει ένα περιστατικό που έγινε γνωστό χτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post, ιαπωνικό πλοίο, στο δημοσιεύμα δεν διεκρινίζεται αν ηταν πολεμικό ή όχι, προσάραξε πλησίον της κινεζικής βάσης και απέστειλε βατραχάνθρωπους για να ελέγξουν ελιμενισμένο κινεζικό πλοίο, εντός των ορίων της βασης.

Όταν οι σκοποί που φύλαγαν τον λιμενοβραχίωνα της βάσης αντιλήφθηκαν ύποπτες κινησεις που προέρχονταν απο το ιαπωνικό πλοίο, άνοιξαν ολα τα φωτα και προειδοποίησαν τους Ιάπωνες πως αν προσεγγίσουν και αλλο θα χρησιμοποιήσουν τα οπλα τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το περιστατικό έληξε εκεί. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα παντα με το ίδιο δημοσίευμα, το Πεκίνο έκανε σαφες στα στελέχη της βάσης να προσέχουν τυχόν ενέργειες οι οποίες θα βλάψουν το έργο τους και επίσης, τους έδωσε το ελεύθερο να χρησιμοποιήσουν όλπα για την άμυνά τους, αν αυτο είναι αναγκαίο.

Όπως φαίνεται η γειτνίαση στο μικρό Τζιμπουτι, Ιαπώνων και Κινέζων, θα είναι αρκετά έντονη, καθώς και οι δυο χώρες θελουν μερίδιο απο τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στο υπέδαφος της ανατολικής ακτής της Αφρικής. Οι Ιάπωνες έχουν απο το 2011 στην χώρα της Αφρικής μια βάση 180 ανδρών και πρόσφατα, έχουν κάνει επέκτασή της με την ενοικοίαση 30 στρεμμάτων, απο την κυβέρνηση του Τζιμπουτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: