Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Κοινή στρατιωτική άσκηση Η.Π.Α - ΠΓΔΜ: Dragoon Guardian 17


Απο τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου 2017 πραγματοποιείται στα Σκόπια μεταξύ του αμερικανικού στρατού και του στρατού των Σκοπίων η στρατιωτική άσκηση «Dragoon Guardian 17». Σκοπός της άσκηση είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ του Στρατού των Σκοπίων και των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η άσκηση θα λάβει χώρα κυρίως γύρω απο την περιοχή του Κρίβολακ. Κατα την έναρξη της άσκηση στις 31/7/2017, έγινε επίδειξη κατασκευής αεροδιαδρόμου για UAV απο 95 άνδρες της Μηχανοποιημένης ταξιαρχίας της ΠΓΔΜ και 300 στελέχη της ευρωπαϊκής μοίρας μηχανικών του αμερικανικού στρατου που έχει την βάση της στην Βουλγαρία. Την επίδειξη παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, η υπουργός αμύνης και δεύτερη στην κυβερνητική ιεραρχία της ΠΓΔΜ, Radmila Shekerinska και ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Jess Baily.

Επίσης στην διάρκεια της άσκησης θα πραγματοποιηθούν αντικείμενα που αφορούν ειρηνευτικές αποστολές. Υπολογίζεται οτι στην άσκηση θα συμμετάσχουν 100 Σκοπιανοί στρατιώτες και 300 Αμερικανοί.

Κατα τις πρώτες μέρες της άσκησης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή έκθεση υλικών που λαβούν μέρος στην άσκηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Είμαι περήφανος που ο στρατός μας (της ΠΓΔΜ) μπορεί επάξια να βρίσκεται διπλα - δίπλα με τους επαγγελματίες του αμερικανικού στρατού. Είναι μεγάλη χαρά για μένα το γεγονός ότι συμμετέχοντας σε μια τέτοια στρατιωτική άσκηση, οι στρατιώτες μας προετοιμάζουν το έδαφος για την επίτευξη πλήρους προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ».










Δεν υπάρχουν σχόλια: