Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Castel di Sangro: Από το "θαύμα" στην εξαφάνιση της


Δημήτρης Βαρσάνης


Το Κάστελ Ντι Σάνγκρο είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Αμπρούτσο της Ιταλίας και έχει πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκων. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 οι ντόπιοι και υποστηρικτές της ASD Castel di Sangro Calcio γνώρισαν ένα ταξίδι που βρέθηκαν κοντά στο καλύτερο πρωτάθλημα εκείνης της εποχής τη Serie A. 


Για να το θέσουμε πιο συγκεκριμένα η ομάδα της οποίας η χωρητικότητα του σταδίου της (7.000) ήταν μεγαλύτερη από τον πληθυσμό της πόλης, απείχε μόνο μία άνοδος από το να λάβει μέρος με θρύλους όπως ο Roberto Baggio και ο Gabriel Batistuta. Η απίστευτη άνοδος της Castel di Sangro από την αφάνεια ώθησε τον Αμερικανό συγγραφέα Joe McGinniss να περάσει μια ολόκληρη σεζόν με το κλαμπ το 1996. Ενώ ζούσε και έτρωγε καθημερινά με την ομάδα, έγραφε το βιβλίο του “Το θαύμα της Castel di Sangro”.

Από την ταπεινή αρχή ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1953 και αγωνίστηκε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα πριν φτάσει στις επαγγελματικές τάξεις της Serie C2 το 1989. Η συγκεκριμένη αύξηση χρηματοδοτήθηκε από τον ιδιοκτήτη Pietro Rezza και τον πρόεδρο του συλλόγου Gabriele Gravina.


Οι Giallorossi συνέχισαν να αψηφούν τις πιθανότητες στην Serie C2 όταν ο έμπειρος προπονητής Osvaldo Jaconi έκανε το «θαύμα». Ο Jaconi σταθεροποίησε το πλοίο και κατά την σεζόν 1994/95 οδήγησε την ομάδα του στη Serie C1. Οι προσδοκίες ήταν χαμηλές λόγω του άλματος από τη Serie C2, αλλά οι Giallorossi τερμάτισαν στη δεύτερη θέση

Αυτό εξασφάλισε στους “Sangrini” μια θέση στα πλέι - οφ και αφού πέρασε τη Gualdo στα ημιτελικά, οι άντρες του Jaconi συνάντησαν την Ascoli ως το τελευταίο τους εμπόδιο για Serie B. Το παιχνίδι ήταν μια κουραστική υπόθεση και μετά από 120 άσφαιρα λεπτά ήρθε η διαδικασία των πέναλτι. Ωστόσο ο Jaconi είχε έναν άσσο στο μανίκι του. Με τον αγώνα να οδεύει στη ψυχοφθόρα διαδικασία πέρασε τον τερματοφύλακα Pietro Spinosa.

Ο Spinosa απέκρουσε το καθοριστικό πέναλτι και η άνοδος επετεύχθη με τις πιο δραματικές συνθήκες. Η αλλαγή αποδείχθηκε ως μια κίνηση “ματ” από το Jaconi αν και εκείνη τη στιγμή θεωρήθηκε μια στιγμή τρέλας, ειδικά με το σκεπτικό ότι ο Spinosa δεν πήρε ούτε λεπτό συμμετοχής σε όλη την σεζόν.


Αυτή η καταπληκτική ιστορία συνεχίστηκε καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν τους στην Serie B. Οι εκδηλώσεις εκτός αγωνιστικού χώρου όμως απείλησαν να συνωμοτήσουν εναντίον τους. Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος έπρεπε να παίξουν τους αγώνες τους στο Chieti (64 χιλιόμετρα απόσταση) ενώ το στάδιο τους Teofilo Patini υπέστη σημαντικές εργασίες για να φτάσει στα πρότυπα της Serie Β. 


Έπειτα η τραγωδία χτύπησε δύο παίκτες με τους Danilo di Vincenzo και Pippo Biondi να πεθαίνουν σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η φράση λέει ότι «η κακοτυχία έρχεται για τρεις» και λίγο αργότερα ο αμυντικός Gigi Prete συνελήφθη για στενή σχέση με λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το όνομα του αμυντικού εν συνεχεία καθαρίστηκε, ωστόσο είναι αυτονόητο ότι αυτές οι δοκιμασίες καθιστούσαν την αποστολή επιβίωσης της Castel di Sangro πολύ πιο δύσκολη.


Ευτυχώς για αυτούς στον αγωνιστικό χώρο έπαιξαν κάποιο ποδόσφαιρο και έσωσαν τη παρτίδα. Ενάντια στα προγνωστικά σημείωσαν 12 νίκες εκείνη τη χρονιά, κερδίζοντας μερικές καθιερωμένες και ιστορικές ομάδες όπως η Torino και η Genoa. Μια νίκη με 2-1 στη προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος εξασφάλισε την απίθανη παραμονή και το «θαύμα» ολοκληρώθηκε.

Για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο ο Joe McGinniss έμεινε άφωνος από τον αμφιλεγόμενο τρόπο με τον οποίο τελείωσε η χρονιά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ομάδας στο Μπάρι για το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, ο Αμερικανός συγγραφέας άκουγε τους παίκτες να συζητούν για τα οικονομικά τους και ότι θα αφήσουν την αντίπαλο να κερδίσει με 3-1 και τη Castel να σκοράρει από το σημείο του πέναλτι. Πράγματι το τελικό σκορ έμελλε να είναι 3-1 για τη Bari και τη Castel να πετυχαίνει το γκολ από την άσπρη βούλα.


Μετά την επίτευξη της παραμονής στη Serie B, η επόμενη σεζόν είδε τη Castel να επιστρέφει στην πραγματικότητα. Οι παίκτες πωλήθηκαν, ο Jaconi απολύθηκε και η ομάδα αναπόφευκτα απέτυχε να ανταποκριθεί στα υψηλά επίπεδα του μαγικού ντεμπούτο τους στη Serie B. Το δεύτερο της δεύτερης χρονιάς χτύπησε το σύλλογο σκληρά και υποβιβάστηκε στην Serie C1. 


Παρόλο που ήταν σύντομη, η επιστροφή τους στη Serie C1 δεν έμελλε να είναι τόσο καταστροφική και απογοητευτική αφού η ομάδα ξεπέρασε ομάδες της Serie A όπως η Perugia και η Salernitana στο Coppa Italia επιβραβεύοντας τους με ένα λαμπρό προημιτελικό κόντρα στην Inter. Όμως αυτό ήταν καλό όσο διήρκεσε για τους Giallorossi και αφού επανήλθε στη Serie C2, η Castel di Sangro Calcio διαλύθηκε τελικά το 2005 λόγω οικονομικών προβλημάτων.


Την ίδια χρονιά ο σύλλογος αναγεννήθηκε ως Pro Castel di Sangro και ξεκίνησε τη ζωή του στη Promozione του ιταλικού ποδοσφαίρου(έκτη κατηγορία της Ιταλίας). Η ομάδα γνώρισε την άνοδο και τον υποβιβασμό με τη καινούργια της έκδοση, αλλά για άλλη μια φορά η ιστορία τους είχε ένα δυστυχισμένο τέλος αφού δεν κατάφεραν να δηλώσουν ομάδα για την σεζόν 2012 - 2013. Πάνω από εξήντα χρόνια ιστορίας και παράδοσης χάθηκαν και δεν φαινόταν κανένας ποδοσφαιρικός σύλλογος να συνδέεται με αυτή τη γραφική πόλη που περιβάλλεται από τα Απέννινα Όρη.


Ευτυχώς όμως καθώς ένα κλαμπ έχανε τη ζωή του, ένα καινούργιο αναδυόταν από την τέφρα του. Η Castello 2000 δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους που η Pro Castel καταστράφηκε και σήμερα αγωνίζεται στη Promozione και στη κατηγορία Abruzzese.

Είναι πολύ μακριά από τα ζαχαρούχα ύψη της Serie B και το «θαύμα» της Castel di Sangro όμως η ποδοσφαιρική παράδοση ζει σε αυτή την απομακρυσμένη πόλη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα μίνι «θαύμα» από μόνο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: