Η Βιέν ήταν μια σημαντική ρωμαϊκή πόλη κατά μήκος της διαδρομής μεταξύ της Γαλατίας προς τα βόρεια και της ρωμαϊκής επαρχίας Gallia Narbonensis στα νότια. Διαθέτει ένα μεγάλο θέατρο, χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ., καθώς και πολλά άλλα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και μνημεία, καθώς και ένα γαλλο-ρωμαϊκό Μουσείο που χτίστηκε σε έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο, βόρεια της πρόσφατα ανασκαμμένης γειτονιάς.
Η νέα αρχαιολογική τοποθεσία ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών που έγιναν προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο οικιστικό σύμπλεγμα στο προάστιο Σεν Κολόμπ, στη δεξιά όχθη του ποταμού Ροδανού. Η πόλη χρονολογείται από το 47 π.Χ. και άκμασε την περίοδο κυριαρχίας του Καίσαρα.
Σήμερα, ωστόσο, έχουν βρεθεί τα αρχαία ίχνη και στις δύο πλευρές του ποταμού. Εντυπωσιακή είναι και η έκταση της αρχαίας τοποθεσίας, καθώς καλύπτει επτά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ ενδιαφέρον έχει και η κατάσταση διατήρησης στην οποία βρίσκονται τα αρχαία μνημεία. Ανάμεσα στα ερείπια βρέθηκε και μία κατοικία που έχει καταρρεύσει και η οποία πήρε το όνομά της από το μωσαϊκό δάπεδο που απεικονίζει μαινάδες και σάτυρους.
Επίσης, φημισμένο είναι ένα μωσαϊκό που αναπαριστά τη γυμνή μούσα Θάλεια, τη στιγμή που απάγεται από τον θεό Πάνα, ενώ εντυπωσιακό είναι και ένα μεγάλο δημόσιο κτήριο με σιντριβάνι που κοσμείται από ένα άγαλμα του Ηρακλή. Πρόκειται για ένα κτίσμα το οποίο έχει οικοδομηθεί στο σημείο της παλιάς αγοράς.
Ένα από τα μωσαϊκά θεωρείται το τελειότερο που βρέθηκε στην πόλη τα τελευταία 150 χρόνια. Στην ανασκαφή βρέθηκαν, επίσης, κεραμικά σκεύη, νομίσματα, καρφίτσες, χάντρες, καρφίτσες για τα μαλλιά αλλά και άλλα αντικείμενα, όπως η λαβή ενός μαχαιριού κατασκευασμένη από κράμα χαλκού, η οποία έχει πάνω της σχέδια που αναπαριστούν τον πηγαιμό των αιχμαλώτων σε ένα αμφιθέατρο και στα λιοντάρια. Όπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, η ανασκαφή έφερε στην επιφάνεια κάποια στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής των πιο εύπορων κατοίκων του Λέστερ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ανθρώπων που ζούσαν σε μικρή απόσταση από τα δημόσια λουτρά και το φόρουμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου