Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Forest Green Rovers: Το κλαμπ των Vegan


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Jilly Cooper επισκέπτεται τακτικά το Δ.Σ, ο πρόεδρος είναι ένας πολυεκατομμυριούχος που ζει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πάνω σε ένα λόφο, η Vivienne Westwood τσίριζε για την ομάδα στον αγώνα που σφράγισε την άνοδο, κάθε παίκτης ακολουθεί τη διατροφή των Vegan και ένα ρομπότ κόβει το γρασίδι. Καλώς ήρθατε στη Forest Green Rovers, το καινούργιο μέλος της Football League και ένα κλαμπ όπως κανένα άλλο στο μεγάλο νησί.


Ένας άλλος τρόπος είναι ο εύχρηστος δρόμος που καταλήγει σε ένα στάδιο γεμάτο από καλύβες που περιβάλλεται από χωράφια και βρίσκεται καλύτερα μέσω της δορυφορικής πλοήγησης. Ακόμα και τότε είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ένα χειροποίητο σύμβολο προειδοποιεί για τον κίνδυνο με τη διάσχιση των αγελάδων πριν από την εμφάνιση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου σχεδόν από το πουθενά.


Το New Lawn θα είναι κάτι που οι οπαδοί της League Two δεν έχουν τολμήσει ποτέ να επισκεφτούν ένα τέτοιο μέρος νωρίτερα:"Όταν ήρθα εδώ για να υπογράψω δεν μπορούσα να πιστέψω τους δρόμους για να φτάσω εκεί", λέει ο Christian Doidge (πρώτος σκόρερ της Forest Green την περασμένη σεζόν) και εν συνεχεία είπε: "Λέει ότι είσαι μισό μίλι μακριά, έπειτα ξαφνικά το βλέπεις. Είναι ουσιαστικά αυτό το μικρό κλαμπ στο λόφο. "


Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Forest Green Rovers έχει γίνει γνωστή με την πάροδο του χρόνου και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Με πληθυσμό περίπου 6.000 κατοίκων η πόλη Νάιλσγουιρθ είναι το μικρότερο μέρος για να φιλοξενήσει μια ομάδα της Football League, με τη Barnet να την επισκέπτεται σήμερα σε ένα παιχνίδι ορόσημο κατά πολλούς τρόπους για ένα σύλλογο που πέρασε τα προηγούμενα 127 χρόνια στα άγνωστα και χαμηλά επίπεδα της Αγγλίας.


Ο καταλύτης για την αλλαγή εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είναι ένας αυτοαποκαλούμενος πρώην χίπης με το όνομα Dale Vince. Ιδρυτής της πράσινης εταιρίας Ecotricity και με περιουσία 100 εκατομμύρια λίρες, ο 55χρονος ντόπιος επιχειρηματίας ήρθε να διασώσει τη Forest Green το 2010. Από τότε έχει ξοδέψει πολλά εκατομμύρια, αλλάζοντας τις τύχες της ομάδας καθώς και την εικόνα του κλαμπ επενδύοντας πολλά λεφτά σε παίκτες και την προώθηση ενός μηνύματος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που στηρίζει τα πάντα, ακριβώς κάτω από την χορτοκοπτική μηχανή που κόβει το γήπεδο.


“Αυτό είναι το ET Mow ή όπως το αποκαλούμε "The Mowbot"”, λέει ο Adam Witchell, ο κηπουρός του συλλόγου και εξήγησε: "Είναι ένα ρομποτικό χορτοκοπτικό μηχάνημα, λειτουργεί από δορυφόρους και υπάρχει ένα σύρμα που τρέχει γύρω από το γήπεδο, έτσι έχει μια περίμετρο. Θα κόψει όλο το γήπεδο σε τρεις ημέρες. Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα και κολλήσει, στέλνει ένα μήνυμα στο μου για να μου το πει.


"Είναι τα πάντα οικολογικά - λειτουργεί από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια - και φορτίζει από μόνο του. Απλά το ενεργοποιείς και δουλεύει. Αν κάτι συμβεί, όπως για παράδειγμα αν ένας άνθρωπος σταθεί εκεί, θα πάει μπροστά του και θα τον χτυπήσει ελαφρά - όχι δυνατά - και στη συνέχεια θα σταματήσει και θα πάει προς άλλη κατεύθυνση. Στη συνέχεια θα επιστρέψει δύο ώρες αργότερα στην ίδια περιοχή, επειδή γνωρίζει ότι πρέπει να κόψει κάθε λεπίδα χόρτου. Είναι ένα φανταστικό μηχάνημα και νομίζω ότι και άλλα κλαμπ θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν".


Η Em Franklin, η αρχιμάγειρας του κλαμπ είναι απασχολημένη με την προετοιμασία του φαγητού όμως δεν έχει κανένα ανθυγιεινό φαγητό. Οι παίκτες και το προσωπικό ακολουθούν μια αυστηρή διατροφή Vegan στη Forest Green Rovers και κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης δεν διατίθεται προς πώληση κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ξεχάστε τα μπιφτέκια, τα Hot Dog και το μπέικον. Αυτό είναι ένα οικολογικό έδαφος.


"Η πίτα λαχανικών είναι υπέροχη, οι άνθρωποι τη λατρέυουν", λέει η Franklin χαμογελώντας. "Είναι μια μικρή βάση ζυμαρικών με λευκή σάλτσα μπεσαμέλ σόγιας, με θυμάρι και πράσα. Είναι γεμάτο και γεμίζει γιατί οι μερίδες μου είναι πλούσιες. Επειδή είμαστε vegan δεν σημαίνει ότι τα πάντα σχετίζονται με το μαρούλι και τις φακές. "


Ερωτηθείς τι θα σκέφτονται οι οπαδοί της φετινής χρονιάς όταν θα βλέπουν το μενού, η Franklin λέει: "Είναι ένα δώρο γι 'αυτούς με τα άσματά τους. Είμαι στην κουζίνα κατά τη διάρκεια του αγώνα και πάντα λέω: "Τι τραγουδούν σήμερα;".


"Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι δεν τους αρέσει να αισθάνονται ότι υπαγορεύονται και εδώ δεν υπαγορεύει κανένας κανέναν. Αυτό είναι το μενού που προσφέρεται. Το πιο σημαντικό είναι ο λόγος για τον οποίο προσφέρεται η διατροφή των Vegan, ως μια καλή πρωτοβουλία για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Υπάρχουν υπέροχα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η μη κατανάλωση κρέατος στο αποτύπωμα του άνθρακα. Είναι μια πολύ καλή φυτική διατροφή για εμάς και οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν τώρα ".


Οι πωλήσεις τροφίμων αυξάνονται σημαντικά και οι παίκτες αγοράζουν σε ένα καθεστώς που όλο και περισσότεροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ακολουθούν μέσω επιλογής αυτές τις μέρες. Ο Mark Cooper ο οποίος οδήγησε τη Forest Green στην Football League στην πρώτη του σεζόν αποκάλεσε το φαγητό ως "υπέροχο". Ωστόσο ο 48χρονος τεχνικός αναγνωρίζει επίσης ότι η δουλειά της Forest Green είναι ασυνήθιστη, τόσο πολύ ώστε να μιλά για φαγητά με πιθανούς στόχους.


«Είμαι ειλικρινής μαζί τους», λέει. "Τους λέω:" Κοίτα μην έρθεις εδώ και περιμένεις κοτόπουλο και αυγά μετά από προπόνηση. Είμαστε vegan. Όταν πάμε στο ξενοδοχείο πριν από ένα αγώνα τρώμε όντας Vegan". Έτσι αν πάρουμε ένα 28χρονο ποδοσφαιριστή που έχει συνηθίσει με το κοτόπουλο ή την ομελέτα στα προηγούμενα 15 χρόνια, πρέπει να τα αγοράζει ο ίδιος ή να προσαρμοστεί με ότι διαθέτουμε. Ένα σακί πατάτες, φασόλια, ζυμαρικά"


Η αγορά είναι μια πρόκληση για τη Forest Green ανεξάρτητα από το μενού, κυρίως λόγω της τοποθεσίας του συλλόγου. Ο Cooper παραδέχτηκε ότι πρέπει να δίνουν λίγο περισσότερα λεφτά για να προσελκύσουν παίκτες από το Λονδίνο και πέρα ​​από αυτό και να ξεδιπλώσουν μια λίστα με ονόματα που θα πήγαιναν αλλού. Οι βαθιές τσέπες του Vince βοηθούν και όχι μόνο σε σχέση με τους μισθούς.


"Έχουμε έναν ξενώνα στο Stroud που έχει χτίσει ο πρόεδρος", εξηγεί ο Cooper. "Λοιπόν το ονομάζουμε ξενώνα αλλά είναι σαν ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Έχουμε 10 άνδρες εκεί μέσα, έτσι μένουν εκεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και πηγαίνουν στο σπίτι μετά από ένα παιχνίδι όταν παίρνουν μια μέρα ρεπό. Είναι μια καλή εγκατάσταση και πληρώνουν ένα ελάχιστο ποσό προς αυτή τη κατεύθυνση"


Ο Cooper - ένας αρεστός χαρακτήρας - ξέρει επίσης από παλιά τη Forest Green. Ήταν μέσος στο κλαμπ τη σεζόν 2001-02 όταν βρισκόταν στα ερασιτεχνικά επίπεδα και πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού παίζοντας σε ένα ερειπωμένο γήπεδο μπροστά σε προσελεύσεις που σπάνια έφταναν το τετραψήφιο νούμερο. Ο Cooper τονίζει ότι η άνοδος στην Football League θα ήταν αδιανόητη χωρίς τη συμμετοχή του Vince. Όμως γνωρίζει επίσης ότι όλοι δεν είναι ζεστοί με την ιστορία τους.

“Όταν έπαιζα εδώ όλοι συμπαθούσαν τη Forest Green επειδή δεν ήμασταν μια απειλή. Ένα φιλικό μικρό κλαμπ στο ερασιτεχνικό επίπεδο και χωρίς να μπορούμε να διεκδικούμε πράγματα. Όμως επειδή καταφέραμε να διεκδικήσουμε πέρυσι και ήμασταν μια απειλή, είχαμε πολλή εχθρότητα απέναντί ​​μας που το έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο".


Αν και η Forest Green είναι ο αγαπημένος σύλλογος στον κόσμο του περιβάλλοντος - η παρουσία της σχεδιάστριας μόδας Westwood στο Wembley για το τελικό των πλέι - οφ εξηγείται από τη φιλία της με τον Vince και τις κοινές οικολογικές πεποιθήσεις τους - ο σύλλογος είχε περισσότερους εχθρούς από φίλους στα παιχνίδια της Conference τη προηγούμενη σεζόν.

"Είμαστε μισητοί" λέει ο Cooper. "Είναι ο πρόεδρος, οι τσάντες με τα πακέτα, οι vegan. Δεν πρέπει να το αναλύουμε πολύ, απλά είναι ζήλια. Θα μπορούσατε να το αισθανθείτε όταν πηγαίναμε να παίξουμε. Μόλις φτάναμε όλοι οι άνθρωποι μας αποδοκίμαζαν. Αν πήγαινα να παρακολουθήσω έναν άλλον αγώνα οι οπαδοί της αντιπάλου μου έλεγαν ειρωνικά: «Ποιον θα αγοράσετε σήμερα;»


Ο Vince δεν ήταν ντροπαλός στις δαπάνες. Τον Απρίλιο η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δημοσίευσε πόσες ομάδες έκαναν πλήρωσαν τους ατζέντηδες σε μετρητά μεταξύ της 2 Φεβρουαρίου του 2016 και της 31 Ιανουαρίου του 2017. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Forest Green έδωσε πάνω από 174.613 λίρες, περισσότερα από όλη την υπόλοιπη National League μαζί, περισσότερα από κάθε ομάδα της League Two με εξαίρεση το Portsmouth και περισσότερα από τη Burton Albion στη Championship.


Ο Cooper δέχεται ότι τα λεφτά στους ατζέντηδες ήταν "πάρα πολλά", αλλά λέει επίσης ότι η δαπάνη χρημάτων δεν εγγυάται την επιτυχία και δίνει το σημείο ότι η ζωή θα είναι διαφορετική στη League Two λόγω των κανόνων του Financial Fair Play. Ο Vince θα μπορούσε θεωρητικά να βρει έναν νόμιμο τρόπο γύρω από αυτό παρέχοντας περισσότερα χρήματα ως δωρητής, αλλά ο Cooper τονίζει ότι “θα χρειαστούν πάρα πολλά χρήματα για να καταστήσει τον προϋπολογισμό ανταγωνιστικό στην κορυφή του πρωταθλήματος μας".

Είτε έτσι είτε αλλιώς η αίσθηση στη Forest Green είναι ότι το είδος εχθρότητας που στράφηκε προς αυτούς την περασμένη σεζόν θα αρχίσει να ξεθωριάζει τώρα που είναι εκτός των ερασιτεχνικών τοπίων:"Νομίζω ότι στην Football League όλοι θα είναι λίγο πιο ενθουσιασμένοι και θα καταλάβουν ότι είναι ένα μικρό κλαμπ που έχει πετύχει τα όνειρά του" υποστηρίζει ο Doidge, ο οποίος ήταν αστυνομικός και καλαθοσφαιριστής στην Ουαλία πριν δοκιμάσει τη τύχη του ως επιθετικός.


Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο Vince δεν θα ενοχληθεί από την παραμικρή παρατήρηση. Του αρέσει να τραβά τα βλέμματα και δεν έχει καμία επιθυμία να ακολουθεί το πλήθος. Ενημερωμένος ότι έπρεπε να φορά ένα πουκάμισο και μια γραβάτα για να μπει στο Δ.Σ ενός κλαμπ του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος, ο Vince πήρε τον γραμματέα της Forest Green για να στείλει ένα email για τον αντίστοιχο αγώνα λέγοντας ότι το Dress Code στο The New Lawn εμποδίζει οποιονδήποτε να φορά το συγκεκριμένο είδος ενδυμασίας. "Είναι ένας κανονικός τρελός" λέει ο Cooper, χαμογελώντας:"Όμως είναι κάτι το εξαιρετικό να δουλεύουμε μαζί"



Το όραμα του Vince για το σύλλογο δημιούργησε αρκετή δημοσιότητα για τη Forest Green όπως και για την ενέργεια. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί στο πίσω μέρος της επιτυχίας τους στο Wembley, όπου επικράτησαν της Tranmere Rovers με 3-1 τον Μάιο και είναι ένα μέτρο για το πόσο ψηλά έφτασε ο σύλλογος ότι πήρε από τη Chelsea ένα δανεικό αυτό το καλοκαίρι. Ο 20χρονος τερματοφύλακας Bradley Collins είναι μέρος μιας νεανικής, ζωντανής ομάδας στην οποία ο Cooper θα ενθαρρύνει να παίζει ελεύθερο ποδόσφαιρο.



Ο ενθουσιασμός μεταξύ των υποστηρικτών χτίζεται εδώ και λίγο καιρό. Οι πωλήσεις των εποχιακών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ η μέση προσέλευση προβλέπεται να αυξηθεί από τους 1.700 σε περισσότερους από 2.000 με τη βοήθεια μεγαλύτερων αγώνων και των τοπικών ντέρμπι κατά της Cheltenham, της Yeovil, της Newport και της Swindon. Ακόμα δουλεύουν σκληρά για να προσπαθήσουν να προσελκύσουν την επόμενη γενιά. Ο Vince συγκεκριμένα δίνει 400 φανέλες κάθε χρόνο σε ντόπια παιδιά από σχολεία και τα άτομα κάτω των 11 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν τζάμπα τους αγώνες τους.



Περαιτέρω μια άλλη βάση  οπαδών αναδύεται. "Έχουμε στείλει εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Αμερική", λέει η Paula Brown, εμπορικός διευθυντής του συλλόγου. "Νομίζω ότι είναι άνθρωποι που σκέφτονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουμε και το ήθος που διαθέτει ο πρόεδρος και θέλουν να μας στηρίξουν σε αυτό. Δεν μπορούν να έρθουν σε αγώνες αλλά θέλουν να μας υποστηρίξουν αγοράζοντας μια φανέλα".


Η Jilly Cooper έχει περάσει πολύ χρόνο γύρω από τη Forest Green - ζει σε τοπικό επίπεδο - για να συνεισφέρει στην έρευνα για το επόμενο μυθιστόρημά της που ονομάζεται Tackle. "Τη τελευταία χρονιά ερχόταν στα παιχνίδια", λέει ο Mark Cooper:"Έρχεται στο προπονητικό κέντρο για να μας δει και πηγαίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων σημειώνοντας σημειώσεις."


Η ιστορία της Forest Green μπορεί επίσης να έχει μερικά ακόμη κεφάλαια πριν τελειώσει. Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του Vince είναι να φτάσει το κλαμπ στη Championship και τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε τα σχέδια του να μετακομίσουν σε ένα καινούργιο στάδιο, κοντά στον αυτοκινητόδρομο και σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ξύλο. 


Αυτό που συμβαίνει ανάμεσα στο παρελθόν είναι η εικασία του καθενός με όλα τα συστατικά να είναι μέσα και έξω από την κουζίνα, για κάτι λίγο διαφορετικό από αυτά που έχει δει η Football League νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: