Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εντοπίστηκαν 139 κατασχεθέντα έργα τέχνης απο τους Ναζί.


Έρευνα που διενεργήθηκε απο την Ένωση Ολλανδικών Μουσείων κατέδειξε πως 139 έργα Τέχνης είχαν κατασχεθεί απο τις ναζιστικές αρχές κατα την περίοδο 1933 έως το 1945. Σύμφωνα με την έρευνα, πολλά εκ των οποίων ανήκαν σε Εβραίους.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 162 μουσεία. Τα 139 έργα που εντοπίσθηκαν προέρχονται από 41 διαφορετικά μουσεία. Πρόκειται για 69 πίνακες, 24 σχέδια, 31 διακοσμητικά αντικείμενα, 13 εβραϊκά λειτουργικά σκεύη και 2 γλυπτά. Μεταξύ των έργων αυτών συγκαταλέγονται και ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς και του Ρώσου ομότεχνού του Βασίλι Καντίνσκι.

«Η έρευνα για τα "Μουσειακά Αποκτήματα από το 1933 και δώθε" αγγίζει τον πυρήνα του έργου που αυτά επιτελούν: την διηνεκή έρευνα για τις συλλογές τους και την αφήγηση της ιστορίας τους στο κοινό. Αυτή η αποστολή δεν υπήρξε εύκολη, όμως τα μουσεία πάντοτε είχαν συνείδηση του απώτερου συμφέροντος της έρευνας. Το γεγονός ότι παρήλθε πολύς χρόνος από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν έπρεπε να αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για τη διεξαγωγή της έρευνας» ανέφερε στην ανακοίνωση της Ένωσης ο πρόεδρός της, Σίμπε Βέλντε.

Τα ονόματα των αρχικών τους κατόχων διαπιστώθηκαν για 61 από τα αντικείμενα αυτά. «Στην περίπτωση που αυτό είναι εφικτό, τα μουσεία θα προσπαθήσουν να έλθουν σε επαφή με τις οικογένειες, ή τους κληρονόμους των αρχικών τους κατόχων», υπογράμμισε η Ένωση Ολλανδικών Μουσείων.

Αξίζει να αναφερθεί πως πάνω από 400 μουσεία στην Ολλανδία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη έρευνα βάσει επιχειρημάτων, όπως είναι η περίπτωση των μουσείων σύγχρονης τέχνης (μετά το 1950), ή όσων είχαν συλλογές που χρονολογούνται προ του 1933

Δεν υπάρχουν σχόλια: