Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συνεχίζεται το... μποξ Ολλανδίας - Ρωσίας


Συνεχίζονται οι διπλωματικοί πυγκμαχικοί αγώνες Ρωσίας - Ολλανδίας με αφορμή την ους ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι κρατούνται απο τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της πειρατείας. Θύμα αυτή την φορά ήταν ένα ρωσικό προξενικό σπίτι στην Χάγη της Ολλανδίας στο οποίο διαμένουν υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας.

Το σπίτι το διέρρηξαν την Τετάρτη. Στον τόπο του περιστατικού έφτασαν πέντε οχήματα της αστυνομίας, η επιθεώρηση του διαμερίσματος κράτησε περίπου δύο ώρες. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, όμως δεν προέβαλαν καμία συγκεκριμένη εκδοχή του περιστατικού.


Σε post στο προφίλ του στο Facebook, ο Ολλανδός υποργός εξωτερικών, Φράνσ Τίμεμρμανς  αναφέρει πως:«Επιβεβαιώθηκε αυτό που ήταν ήδη γνωστό στην αστυνομία: ήταν μια κοινή διάρρηξη. ο ύποπτος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές».


Όσον αφορά τους ακτιβιστές, η Ολλανδική κυβέρνηση προτίθεται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εφόσον το θέμα των ακτιβιστών της Greenpeace στη Ρωσία δεν έχει επιλυθεί μέχρι τη Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πάντως, ο Ρούτε υπογράμμισε ότι ο Βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλχεμ- Αλεξάντερ δεν θα αναβάλει την επίσκεψή του στη Ρωσία στις 9 Νοεμβρίου.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace, επιβαίνοντας του πλοίου Arctic Sunrise, αποπειράθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου, στην Θάλασσα Πιτσόρα, να αναρριχηθούν στη ρωσική πλατφόρμα πετρελαίου, για την πραγματοποίηση δράσης κατά της άντλησης πετρελαίου στην Αρκτική. Και οι 30 ακτιβιστές συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για πειρατεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: