Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

«Ο δήμος του μέλλοντος» κεντρικό θέμα της Δ΄ Ελληνογερμανικής Συνέλευσης - Παρουσία του Σίμου Δανιηλίδη


Στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας βρίσκεται ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Δ΄ Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IV), στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης είναι επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου της Νυρεμβέργης και προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων και Πόλεων Δρ.Ούλριχ Μάλυ, και λαμβάνει μέρος και με τις ιδιότητες του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του μέλους του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο πλαίσιο πολυμελούς αντιπροσωπίας δημάρχων από την Ελλάδα.

«Στόχος», όπως επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης «είναι να αναπτύξουμε και να εδραιώσουμε μια ισότιμη και πολύπλευρη συνεργασία, καθώς και να αξιοποιήσουμε όλη τη γνώση που υπάρχει στην Ευρώπη για κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς δογματισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Κάθε εμπειρία είναι κέρδος, αφού μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερη εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεών μας προς όφελος των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας ευρύτερα».

Στο πλαίσιο της επικείμενης Δ΄ Συνέλευσης υπό τον τίτλο: «Ο δήμος του μέλλοντος», αιρετοί και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι άλλων φορέων λήψης αποφάσεων, καθώς και ειδήμονες και από τις δύο χώρες, θα εξετάσουν επίκαιρα θεματικά πεδία.

Ειδικότερα, στις 22/10, πρώτη μέρα του συνεδρίου, οι μετέχοντες θα επισκεφθούν την ευρύτερη περιοχή της Νυρεμβέργης και θα ανταλλάξουν πρακτικές και εμπειρίες, ενώ την Τετάρτη 23/10 θα ακολουθήσουν πάνελ και συζητήσεις για καίρια ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο χωρών.

Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο του διαλόγου είναι, μεταξύ άλλων, η διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ένταξη στην αγορά εργασίας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού, η μετανάστευση, η περιφερειακή πολιτική στην Ευρώπη, παραδείγματα ελληνογερμανικής συνεργασίας και προοπτικές του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δυνατοτήτων (MdM) θα υπάρξει δυνατότητα γνωριμίας με συμμετέχοντες και υποστηρικτές της DGV, καθώς και με αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας, ενώ στο εκθεσιακό κέντρο της Νυρεμβέργης φιλοξενείται η κλαδική έκθεση «Kommunale-Τοπική Αυτοδιοίκηση» (www.kommunale.de).
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί μια ευρεία πρωτοβουλία για τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων και πολιτών. Μάλιστα, μετά από τρεις επιτυχημένες διοργανώνεις στην Ελλάδα, φιλοξενείται για πρώτη φορά και στη Γερμανία.

Η συνεργασία μεταξύ ελληνικής και γερμανικής Αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με την Περιφέρεια της Βάδης-Βυτεμβέργης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: