Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αρχαιοκαπηλία μπροστά στα μάτια μας ή όχι;


Έντονες αντιδράσεις απο την επιστημονική κοινότητα προκάλεσε η είδηση πως σκελετό σπάνιου δεινόσαυρου βγάζει στο σφυρί βρετανικός οίκος δημοπρασιών.Ο οίκος Summer's Place θα δημοπρατήσει τον σκελετό της Misty, ενός δεινοσαύρου μήκους 17 μέτρων και ηλικίας 150.000.000 ετών.

Όπως υποστηρίζει ο οίκος Summer's Place, εφόσον τα απολιθώματα βρέθηκαν σε ιδιωτική περιοχή, η αγοραπωλησία τους είναι απολύτως νόμιμη, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα του κατά πόσο είναι ηθικό και σωστό να πωλούνται τόσο σπάνια απολιθώματα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοπρασίας, η Misty είναι ίσως ο πληρέστερος σκελετός φυτοφάγου Διπλόδοκου που έχει βρεθεί ποτέ. Τον σκελετό τον εντόπισαν τα παιδιά του παλαιοντολόγου Ράιμοντ Αλμπερσντέρφερ στην περιοχή Ντάνα Κουάρι, μαζί με απολιθώματα ενός Ιχθυόσαυρου και μια συλλογή οστών εξαφανισμένων πτηνών Ντόντο, τα οποία θα δημοπρατηθούν επίσης στις 27 Νοεμβρίου.

Ο Διπλόδοκος αναμένεται να πιάσει 640.000 δολάρια στη δημοπρασία, ωστόσο προς το παρόν εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσιγκτον. Αποτελείται από οστά δύο σκελετών, ενώ στηρίζεται και σε πρόσθετα μέλη από γύψο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: