Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

«Αδελφές» πόλεις Δυρράχιο - Θεσσαλονίκη

Συνάντηση με θέμα την αδελφοποίηση μεταξύ των πόλεων του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης με τον ομόλογό του δήμαρχο Δυρραχίου, Βανγκιούζ Ντάκο, στο Δημαρχειακό μέγαρο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 4 Οκτωμβρίου. Κατα την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δράσεις στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησεις.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ Θεσσαλονίκης-Δυρραχίου και οι από κοινού δράσεις με συμβολική σημασία όπως τα εγκαίνια του «Πάρκου του Δυρραχίου», στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Αναγεννήσεως, σε αντιστοιχία με το «Πάρκο της Θεσσαλονίκης» που θα εγκαινιαστεί προσεχώς σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πόλης.

«Κρίμα ειρήνης και συνεργασίας καλλιεργούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, η λεγόμενη διπλωματία των πόλεων και όχι οι πολιτικές διαφωνίες» τόνισε κατα την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπουτάρης ενώ ζήτησε απο τον ομόλογό του την συνδρομή του Δήμου Δυρραχίου στις μεγάλες εκδηλώσεις, αθλητικές και πολιτιστικές, που θα λάβουν χώρα στην Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.


Μάλιστα στα πλαίσια της αδελφοποίησης, προβλέπεται η σύσταση κοινής ομάδας αρχιτεκτόνων με στόχο την βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού των δύο πόλεων, την δημιουργία πλατείας Δυρραχίου στην Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα, Πλατεία Θεσσαλονίκης στο Δυρράχιο, η οποία θα εγκαινιαστεί προσεχώς, διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και ανταλλαγές μαθητών - σπουδαστών απο σχολεία και πανεπιστήμια των δύο πόλεων.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και να σημειώσω οτι το έργο που γίνεται εδώ δεν έχει σημασία μόνο για τις δύο πόλεις αλλα και για όλους τους Αλβανούς. Αντιμετωπίζουμε και εμείς, όπως και εσείς οικονομικές δυσκολίες , αλλα θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να μην γίνει ένας δρόμος αλλα να να γίνουν όσα απο κοινού έχουμε προγραμματίσει γιατί έχουν σημασία για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Θα είμαστε απόλυτα συνεπείς με το πρόγραμμα της αδελφοποίησης» τόνισε απο την μεριά του ο κ. Ντάκο.


Στην συνάντηση παρευρίσκονταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο Αλβανός γενικός πρόξενος, Ρίζα Πόντα και οι Αντιδήμαρχοι Δυρραχίου, Αντριάν Τσέλα και Ζουλιέν Βάρφαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: