Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Πολιτικό αδιέξοδο εξαιτίας της λιτότητας στην Ολλανδία




Πολιτικό αδιέξοδο έφερε στο πολιτικό προσκήνιο της Ολλανδίας το νέο πακέτο λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο οποίος αποτελεί σημαντική απειλή για την οικονομία, τη στιγμή που η χώρα φαίνεται να βγαίνει από την ύφεση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Klaas Knot.

Ενώ σημείωσε πως «"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα [για την οικονομία] είναι η πολιτική κατάσταση.Θα ήταν απαράδεκτο εάν αυτό έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια. Πιστεύω ότι έχουμε βγει από την ύφεση. Οι εξαγωγές αναμένεται να βελτιωθούν και η προβληματική αγορά κατοικίας φαίνεται ότι έχει περάσει τα χειρότερα».

Ο κ. Knot, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις στην παρουσίαση της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, δήλωσε ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Η Ολλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες στην Ευρωζώνη που έχει κρατήσει την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ και θεωρείται ότι βρίσκεται στον πυρήνα της νομισματικής ένωσης. Αλλά οι αδύναμες οικονομικές επιδόσεις προκάλεσαν την αύξηση του κόστους δανεισμού αυτό το έτος, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

«Η οικονομική ανάκαμψη καθυστερεί, το πρωτογενές έλλειμμα της κυβέρνησης είναι σχετικά υψηλό και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην έκθεση της. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές απαιτούν ένα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για να κρατήσουν τα ολλανδικά κυβερνητικά ομόλογα».

Η απόδοση του 10ετόυς ολλανδικού κυβερνητικού ομολόγου ξεπερνούσε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο γερμανικό το Σεπτέμβριο, από 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η διαφορά αυτή, η κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει τις χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τονώσει την ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από το κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2014. Ο συνασπισμός του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου κόμματος με το αριστερό Εργατικό Κόμμα δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Γερουσία και χρειάζεται την υποστήριξη της αντιπολίτευσης για να περάσει το πακέτο λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει 6 δισ. ευρώ ($8,13 δισ.) σε νέα φορολογικά μέτρα και περικοπές δαπανών.

Μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί να στηρίξει το πακέτο και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: