Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η Ολλανδική κρίση σε εξέλιξη


Μετά από αρκετούς μήνες συζητήσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση κατόρθωσε οριακά να πείσει τα τρία κόμματα της να υποστηρίξουν τα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος στοχεύει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα : το αριστερό-φιλελεύθερο D66 και τα δύο μικρά χριστιανικά κόμματα, τη Χριστιανική Ένωση και το SGP, αλλά δυσκολεύεται για την πλειοψηφία στην ολλανδική γερουσία.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις του επιτρόπου Olli Rehn  για το ζήτημα, αποδεικνύουν πως η Κομισιόν πρέπει τώρα να προσπαθήσει να φέρει τα κράτη-μέλη σε ευθεία γραμμή. Πρότεινε τον Ιούνιο η Ολλανδία να θέσει στόχο το 2,8% για το έλλειμμα, με τον υπουργό Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem να απαντά ότι «το 3% που είναι στόχος της ΕΕ, είναι ήδη αρκετά δύσκολο». Πριν από λίγες ημέρες ο Rehn επαίνεσε την Ολλανδία που κατέληξε σε συμφωνία για το στόχο του ελλείμματος το 2014 στο 3,3%, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ολλανδίας. Με την ευκαιρία, η οικονομική συμβουλευτική υπηρεσία της κυβέρνησης, η CPB, θεωρεί ότι το πραγματικό έλλειμμα θα είναι στο 3,5%.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, άσκησε κριτική στην απόφαση του Rehn να εξαιρέσει μεγάλης κλίμακας δημόσιες επενδύσεις από τους υπολογισμούς των διαρθρωτικών ελλειμμάτων των κρατών-μελών, χαρακτηρίζοντάς τη ως «εκ νέου ερμηνεία των κριτηρίων». Το τι συνιστά ένα «διαρθρωτικό έλλειμμα είναι ασφαλώς πάντα ανοιχτό σε συζήτηση».

Ο Martin Visser, ο οικονομικός συντάκτης στην πλέον δημοφιλή εφημερίδα της Ολλανδίας, De Telegraaf, σχολίασε ότι «Ακόμη και πριν γίνουν οι υπολογισμοί, ο Rehn παρέχει μια πολιτική κρίση αντί μιας αμιγώς οικονομικής» Ενώ για την θέση του Ολλανδού υπουργού οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Dijsselbloem, ανέφερε: «Το να πεις στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να βάλουν τα του οίκου τους σε τάξη όταν η δική σου χώρα είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ, ήδη από το 2009, πρέπει να είναι όλο και πιο δύσκολο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: