Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η Ολλανδία φλερτάρει με ένα μπλούμ στην κρίση

 
«Δεν θα μεταβώ στην Ουάσιγκτον... αυτή (η συζήτηση του προϋπολογισμού ) έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα", δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της Ολλανδίας NOS, ο Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με την ακύρωση του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια συνεδρία του ΔΝΤ, για να παρακολουθήσει την κρίσιμη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να αντιπροσωπεύσει τις χώρες της Ευρωζώνης στην ετήσια συνεδρία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον , αλλά άλλαξε τα σχέδια του την τελευταία στιγμή, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας.

Η Κυβέρνηση των Φιλελευθέρων του Ολλανδού Πρωθυπουργού Mark Rutte χρειάζεται την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εγκριθούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2014, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Χωρίς επιπλέον πολιτική στήριξη, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα έχει την αναγκαία υποστήριξη για έγκριση του προϋπολογισμού. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα σε πολιτική κρίση τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
 
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από μια ύφεση από την οποία ταλαιπωρείται στα οκτώ από τα τελευταία 10 τρίμηνα.
 
Να τονιστεί πως η ολλανδική Κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει το στόχο της ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2014, αλλά δεν έχει την αναγκαία υποστήριξη στην Γερουσία.
 
Σε δήλωσή του για το θέμα της μη παρουσίας του Ολλανδού υπουργού στο συνέδριο του Δ.Ν.Τ., ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Michel Reijns ανάφερε πως: «Λυπάται για την απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες υποθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: