Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Στάχτη το σπίτι της Μάτα Χάρι


Στάχτη έγινε το σπίτι, όπου γεννήθηκε η διάσημη κατάσκοπος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Μάτα Χάρι, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το euronews.

Η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Λιβάρντεν της Ολλανδίας και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της ευρωπαϊκής χώρας.

Οι εικόνες με το άγαλμα της Μάτα Χάρι μπροστά από τα φλεγόμενα σπίτια έκαναν φυσικά το γύρο του κόσμου.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στα κατά τόπους νοσοκομεία. Τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς παραμένουν άγνωστα.


Η Μάτα Χάρι, γεννήθηκε ως Margaretha Geertruida Zelle τον Αύγουστο του 1876,σε μία ευκατάστατη οικογένεια, με αποτέλεσμα να λάβει καλή παιδεία, ωστόσο η επιχείρηση του πατέρα της χρεοκόπησε το 1889. Οι γονείς της χώρισαν και η μητέρα της πέθανε το 1981. Ο πατέρας της παντρεύτηκε ξανά δύο χρόνια αργότερα.

Σε ηλικία 18 ετών απάντησε σε αγγελία γάμου από τον στρατιωτικό Rudolf MacLeod, που ζούσε στις ολλανδικές δυτικές Ινδίες, σημερινή Ινδονησία. Ο γάμος της την βοήθησε να δικτυωθεί στην υψηλή κοινωνία της Ολλανδίας, ωστόσο ήταν δυστυχισμένος αφού ο άντρας της την κακομεταχειριζόταν.

Μελέτησε τις ινδονησιακές παραδόσεις και χορό και πήρε το «καλλιτεχνικό» όνομα Μάτα Χάρι που σημαίνει «Μάτι της Ημέρας». Το 1903 – μετά τον θάνατο του ενός παιδιού τους - εγκατέλειψε τον σύζυγό της και έφυγε για το Παρίσι όπου γνώρισε μεγάλη φήμη ως εξωτική χορεύτρια, επεκτείνοντας τις διασυνδέσεις της.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Γερμανίας και το 1917 κρίθηκε ένοχη και εκτελέστηκε. Η πολυτάραχη ζωή της – που είχε έντονη τραγική χροιά – μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη αρκετές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: