Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τα προβλήματα των αρχαιολόγων στο προσκήνιο


Την σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης προς τις μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλα και την έντονη ανησυχία τους για τη συρρίκνωση του προσωπικού και τη φημολογούμενη πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης των αρχαιολογικών χώρων εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Έλληνες Αρχαιολόγοι.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημάνθηκε ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης προς τις μονάδες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τη στιγμή που λιμνάζουν αναξιοποίητα εγκεκριμένα κονδύλια, ενώ εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τη συρρίκνωση του προσωπικού και τη φημολογούμενη πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. 
Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρουν πως:
«Το θέμα της έλλειψης στοιχειώδους χρηματοδότησης των υπηρεσιακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ιδιαίτερα η απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη μη καταβολή έως και σήμερα κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα από το ΤΑΠΑ.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Συλλόγου και τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας, το πρόβλημα αυτό όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε, αλλά τελικά –σύμφωνα με πληροφορίες– απορρίφθηκε οριστικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο η δυνατότητα χρηματοδότησης των υπηρεσιακών μονάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την έκδοση ΧΕΠ από το ΤΑΠΑ! 
 
Η αδυναμία να προχωρήσουν με την επιβαλλόμενη ταχύτητα τα εκτελούμενα με αυτεπιστασία έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
(προγραμματικές συμβάσεις, σωστικές ανασκαφές, έργα ΕΣΠΑ) λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω με τη θέσπιση έκδοσης Π.Υ.Σ. για τις απαιτούμενες προσλήψεις.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα περίοδο που διανύουμε, σε όλη την Ελλάδα να λιμνάζουν αναξιοποίητα εγκεκριμένα κονδύλια καθυστερώντας υπερβολικά τα έργα επί των μνημείων. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα για τις σωστικές ανασκαφές, αφού δεν μπορούν –λόγω μη έκδοσης Π.Υ.Σ.– να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες προσλήψεις, με κίνδυνο να μην υλοποιηθούν οι σωστικές ανασκαφές σε οικόπεδα πολιτών, με προφανές κόστος στην εικόνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
Το θέμα των «διαθεσιμοτήτων» και της συρρίκνωσης του προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε συνδυασμό αφενός με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψαλιδίζουν την αρχαιολογική νομοθεσία (λ.χ. τον επενδυτικό νόμο, σε εφαρμογή του οποίου βρίσκεται υπό έκδοση Π.Δ. που θα θεσμοθετεί το Γραφείο Αρχαιολογικών Αδειοδοτήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης) και αφετέρου το –εν κρυπτώ προωθούμενο– νέο Οργανόγραμμα συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (βλ. συνημμένη επιστολή Δ.Σ. προς τον υπουργό Πολιτισμού).

Τα δημοσιεύματα περί «πιλοτικών προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης αρχαιολογικών χώρων».Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. εκτιμά ότι τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά» αλλά τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που σκοπό έχει να διαλύσει σταδιακά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στερώντας της ουσιαστικά τη δυνατότητα
• να δύναται να λειτουργεί στοιχειωδώς,
• να παραμείνει παραγωγική υπηρεσία (με τα έργα αυτεπιστασίας) &
• να ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό, καταρρακώνουν το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάθεση του έργου της σε ιδιώτες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ακόμη και για την πραγματοποίηση των σωστικών ανασκαφών προβάλλεται ήδη ως «μόνη λύση» η υλοποίησή τους από εργολάβους!».


Μάλιστα, σε σχετική τους επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ, Το θέμα του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που σας έθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με το από 10/7/2013 Υπόμνημά του, καθώς και προφορικά στην πρώτη -και μοναδική- συνάντηση που πραγματοποίησε το ΔΣ του ΣΕΑ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς σχετίζεται με τις δομές, τις αρμοδιότητες, το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και με το προσωπικό, σε μια συγκυρία που ο πολιτισμός βάλλεται από τις πολιτικές συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους για το τελικό σχέδιο Οργανογράμματος, έκτοτε δεν έχουμε κληθεί σε διάλογο ούτε μας έχει δοθεί κάποιο σχέδιο Οργανογράμματος επί του οποίου να τοποθετηθούμε.

Αντιθέτως, ενημερωνόμαστε από τον ημερήσιο τύπο ότι το σχέδιο Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ εγκρίθηκε απο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, ενώ πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά να του κατατεθούν τα τελικά Οργανογράμματα όλων των Υπουργείων έως το τέλος Οκτώβρη, προκειμένου να προωθήσει την έκδοση ΠΔ ή/και σχετικού νόμου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, για άλλη μια φορά, κάνει έκκληση να δοθεί το σχέδιο Οργανογράμματος στους εργαζόμενους και να κληθούν σε έναν διάλογο που στόχο θα έχει την ενδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι το περαιτέρω ψαλλίδισμά της σε μέσα, αρμοδιότητες και προσωπικό.

Στο βαθμό που ο χρόνος που απομένει έως τα τέλη Οκτωβρίου είναι ελάχιστος, εάν δεν λάβουμε σύντομα το σχέδιο του Οργανογράμματος, θα θεωρήσουμε ότι συνεχίζεται η τακτική των αιφνιδιασμών και των προειλημμένων αποφάσεων, μια ατελέσφορη πρακτική που ακολουθείται στο Υπουργείο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010 οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση περί αλλαγών στα Οργανογράμματα, και θα προχωρήσουμε σε κάθε πρόσφορη ενέργεια για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών μας και την υπεράσπιση των δομών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: