Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος - Κίνα συμμαχία κατά της αρχαιοκαπηλείας


Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για παρεμπόδιση κλοπών, λαθραίων ανασκαφών και παράνομων εισαγωγών και εξαγωγών πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών, υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κίνας, Li Xiaojie.

Η Συμφωνία καλύπτει κυπριακές και κινεζικές αρχαιότητες που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον 20ό αιώνα μ.Χ. (Για τις κυπριακές αρχαιότητες ορίζεται το έτος 1940 μ.Χ. και για τις κινεζικές το 1949 μ.Χ.) Η Συμφωνία ενδυναμώνει ουσιαστικά το νομικό πλαίσιο καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, ενισχύοντας τους δεσμούς και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό αλλά και γενικότερα.

Στο κείμενο της Συμφωνίας καθορίζονται τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, νομοθετημάτων και καλών πρακτικών, εκπαίδευσης του προσωπικού, καθώς και της ανταλλαγής πληροφόρησης σε περιπτώσεις εντοπισμού αρχαιοτήτων προερχομένων από την άλλη χώρα στις διεθνείς αγορές τέχνης.

Η υπογραφή της Συμφωνίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική λαμβάνοντας υπόψη τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουν οι δύο χώρες και την εκτεταμένη εμπορία που υφίστανται αντικείμενα κινεζικής και κυπριακής προέλευσης στο εξωτερικό. Ειδικά για την Κυπριακή Δημοκρατία η Συμφωνία δύναται να συμβάλει περαιτέρω στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την παρεμπόδιση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών θησαυρών που αποτελούν προϊόν συστηματικής λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

 Η διμερής αυτή Συμφωνία ενισχύει αποφασιστικά τα διαθέσιμα μέσα για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται για το θέμα, καθώς βρίσκεται ήδη σε ισχύ ανάλογη διμερής Συμφωνία με την Ελβετία, καθώς και σχετικό Μνημόνιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος: «Με τον Κινέζο Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Li Xiaojie, μόλις έχουμε υπογράψει μια διμερή διακρατική συμφωνία η οποία έχει ως βασικό στόχο να προστατεύσει τις αρχαιότητες των δυο χωρών από το λαθρεμπόριο και από την παράνομη διακίνηση – στοιχεία που, όπως γνωρίζετε, διέπονται και από διεθνείς συμβάσεις.

»Οφείλουμε να πούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία καθότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι ένας σημαντικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και, ασφαλέστερα, έχοντας η Κύπρος υποστεί σημαντικά πλήγματα από την παράνομη διακίνηση και το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, θεωρούμε ότι η Κίνα θα είναι ένας χρήσιμος συνεργάτης στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε και τις δικές μας αρχαιότητες αλλά, ασφαλώς, και τις αρχαιότητες της Κίνας από την παράνομη αυτή δραστηριότητα των αρχαιοκαπήλων.

»Πρέπει επίσης να πούμε ότι με την ευκαιρία της παρουσίας εδώ του Κινέζου Υφυπουργού και των συνεργατών του, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και έχουμε ήδη, καταρχήν, συμφωνήσει να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία προωθώντας ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, αρχαιολόγων, ανάληψη κοινών προγραμμάτων για την συντήρηση και αποκατάσταση αρχαιοτήτων και τοιχογραφιών. Επίσης συζητούμε συγκεκριμένα την προοπτική πραγματοποίησης αρχαιολογικών εκθέσεων καθώς, παρά την στενότητα των διμερών σχέσεων, μέχρι σήμερα Κίνα και Κύπρος δεν είχαν ποτέ ανταλλάξει αρχαιολογικές εκθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: