Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Αβραμόπούλου στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κύπρο. Ο κ. Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την Ελλάδα στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 53 χρόνια ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Αβραμόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Λευτέρη Χριστοφόρου, τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. Μάριο Κάρογιαν, τους εκπροσώπους της ΕΔΕΚ κ.κ. Γιώργο Βαρνάβα και Μαρίνο Ζησόπουλο, τον εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων -  Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη και τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Μετά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησα την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 53 χρόνια της ανεξαρτησίας της Κύπρου, έκρινα σκόπιμο να συναντηθώ με την ηγεσία όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου. Να ανταλλάξουμε απόψεις μπροστά στα νέα δεδομένα που πλέον έχουν διαμορφωθεί και να επαναβεβαιώσω την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο. Και για το βασικότερο και μεγαλύτερο εθνικό μας θέμα, που είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για το πώς από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση της εποχής, που είναι η οικονομική κρίση.

Για ακόμη μία φορά θα ήθελα να πω, ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Κύπρος δεν είναι μόνη. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της. Και παρά το γεγονός ότι και αυτή έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, παραμένει ισχυρή με ένα από τα ισχυρότερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη, που είναι πάντοτε έτοιμη να το θέσει στην υπηρεσία της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου και στη συλλογική μας προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.


Οι εξελίξεις ανέδειξαν και έφεραν στην επιφάνεια τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα. Πάντοτε είμαστε υπέρμαχοι κάθε προσπάθειας που αποβλέπει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Τώρα που η γειτονιά μας -και αναφέρομαι στην Ανατολική Μεσόγειο- διέρχεται επίσης μια βαθειά κρίση με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, όλοι αντιλαμβανόμαστε και πρέπει να το κάνουμε σημαία στη σχέση μας με την Ευρώπη και με ολόκληρο τον κόσμο, το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Κύπρου.

Για να μπορέσει όμως η Κύπρος να διαδραματίσει αυτή τη σημαντική αποστολή, θα πρέπει να ξαναβρεί την ενότητα και την ακεραιότητά της. Θέλω να πιστεύω ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε μαζί και πάλι την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Με την έννοια όμως ανεξαρτησία να είναι πιο βαθειά σε περιεχόμενο και να καλύψει ολόκληρη την Κύπρο, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ασφαλούς διαβίωσης και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους.

Η Κύπρος πρέπει να γίνει το παράδειγμα για αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία, για συνεννόηση ανάμεσα στις δύο Κοινότητες και αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας σκοπός, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως, στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
 «Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς με πλήρη επίγνωση της υψηλής του εθνικής αποστολής, έχει κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση ολόκληρης της Κύπρου. Επί των ημερών του, η Εθνοφρουρά έχει ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και να μοιραστούμε με αισθήματα συγκίνησης, μέσα από την παρέλαση που όλοι μαζί παρακολουθήσαμε, το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Είναι ένας άξιος Αξιωματικός, τον τιμάει η Πατρίδα μας με το να του έχει αναθέσει αυτή την αποστολή εδώ και βεβαίως, είχα την ευκαιρία πρωτύτερα, να του δώσω δημόσια τα συγχαρητήρια και τον δημόσιο έπαινο για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντα του και για την αποστολή του που στέφεται με επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: