Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 09:30, πρόγευμα - συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Κατα την κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, κ. Anders Rasmussen, μια πράγματι σημαντική, σπουδαία προσωπικότητα με σημαντικό έργο στην Ατλαντική Συμμαχία, αποτελεί πρόσθετη επιβεβαίωση της ιδιαίτερης σημασίας που η Συμμαχία αποδίδει στο ρόλο της χώρας μας, ως αξιόπιστου εταίρου και παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα σε όλη τη σύγχρονη διαδρομή της έχει τιμήσει τις εταιρικές και συμμαχικές υποχρεώσεις της, αγωνιζόμενη στο πλάι των Εθνών, που προάσπισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Με τον φίλο μου Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχαμε μια γόνιμη και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Για το ρόλο και τις προοπτικές της Συμμαχίας, τις σύγχρονες προκλήσεις στο τομέα της ασφάλειας και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τις ανακατατάξεις που τις συνοδεύουν.
Το ελληνικό αμυντικό σύστημα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τις πλέον αξιόμαχες σε διεθνή κλίμακα και η χώρα μας διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα, με αποτρεπτική δύναμη, αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο.
Με βάση τα δημοσιονομικά μας δεδομένα και τον απαραίτητο εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών σε όλα τα κράτη της Δύσης, καθιερώσαμε και αξιοποιούμε στο πλαίσιο της Συμμαχίας, την αρχή της «έξυπνης άμυνας», το «smart defense». Μια πρωτοβουλία, η οποία πιστώνεται στον κ. Rasmussen, και που έδωσε στο ΝΑΤΟ ένα καινούριο περιεχόμενο και μια νέα δυναμική προοπτική.
Ανάλογα ενεργούμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, με την αρχή της συγκέντρωσης και από κοινού αξιοποίησης πόρων και δεδομένων, το «pooling and sharing».
Η ενδυνάμωση της εταιρικής συνεργασίας, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας, θα συμβάλει στο να υιοθετούμε τις αποδοτικότερες για τις αμυντικές ανάγκες των κρατών μελών, λύσεις. Και βέβαια, το ΝΑΤΟ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας όλο και πιο κοντά έρχονται, υπηρετώντας τους ίδιους κοινούς σκοπούς.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον διαρκών, βαθύτατων μεταβολών, το ΝΑΤΟ έχει κληθεί και έχει συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και την εκπλήρωση των διεθνών αποστολών τους.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την υποψηφιότητα της Κύπρου να ενταχθεί στην εταιρική «Σχέση για την Ειρήνη», (PFP) κάτι που θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα μας, με τον διαρκή, σταθερό και σταθεροποιητικό της ρόλο, με βάση πάντα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τιμώντας και τηρώντας τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, προσφέρει καίρια, ουσιαστικά και σημαντικά στη Συμμαχία και στην υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Σε αυτό το πνεύμα έγινε η σημερινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον οποίον και πάλι καλωσορίζω στην πόλη των Αθηνών. Και στη συνέχεια των συνεργασιών που είχαμε, και παλιότερα με την ιδιότητα του Υπουργού Αμύνης αλλά και κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ως Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αλλά και τώρα.
Θέλω να τον διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πνεύμα το οποίο συνοδεύει τις δικές μας σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τη δική μας προσωπική φιλία, η οποία είναι ισχυρή και παίζει το δικό της ρόλο στις σχέσεις μας στο πεδίο που συναντώνται τα συμφέροντα της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και ο σύγχρονος ρόλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».
Ενώ απο την μεριά του ο κ. Rasmussen τόνισε πως: «Υπουργέ, κύριε Αβραμόπουλε, αγαπητέ Δημήτρη, σε ευχαριστώ για την πολύ γόνιμη συνάντηση, αλλά και για τα καλά σου λόγια.
Συζητήσαμε για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντική συνεισφορά. Συζητήσαμε επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνικές εταιρικές δράσεις, ώστε να καταστήσουμε τις δυνάμεις μας πιο αποδοτικές και με καλύτερη αλληλοσύνδεση. Σας ευχαριστώ για τη συνεχή σας δέσμευση.
Στα τέλη του μήνα θα ξανασυναντηθούμε στις Βρυξέλλες με τους Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, με σκοπό να σχεδιάσουμε την πορεία μας προς την Σύνοδο Κορυφής του επόμενου έτους. Θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς τη διαμόρφωση του ΝΑΤΟ του μέλλοντος, διασφαλίζοντας ότι οι δυνάμεις μας θα έχουν τον εξοπλισμό που απαιτείται και ότι θα πραγματοποιούν τις ασκήσεις που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους απειλή.
Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος. Αντιμετωπίζουμε ένα εύρος απειλών, που έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και πολυπλοκότητα από ποτέ, από την τρομοκρατία και την πειρατεία έως τις κυβερνοεπιθέσεις. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές σε μια εποχή πρωτοφανούς λιτότητας. Ωστόσο πρόκειται για έναν στόχο που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, προς όφελος της ίδιας μας της ασφάλειας.
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να συνεργαστούμε, αναπτύσσοντας από κοινού σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, ώστε να μπορούμε να μοιραστούμε το κόστος της ανάπτυξης, αλλά και τα οφέλη της επιτυχίας.
Επίσης, κάνοντας κοινή εκπαίδευση ώστε τα στρατεύματα όλης της Συμμαχίας, αλλά και πέραν αυτής, να μπορούν να λειτουργούν ως μια ενιαία, αδιαίρετη δύναμη. Αλλά και συμβουλευόμενοι ο ένας τον άλλον, σε όλο το εύρος θεμάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά και με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινό στόχο την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.
Απαιτείται αποφασιστικότητα και ηγετικές ικανότητες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να προλαμβάνουμε τις απειλές που αντιμετωπίζουμε. Προσβλέπω στην πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, στην κοινή μας προσπάθεια να χτίσουμε το ΝΑΤΟ του μέλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου