Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ρωσικά αντίποινα κατά της Ολλανδίας εξαιτίας των ακτιβιστών της Greenpeace

Ως πράξη αντιποίνων θεωρούν πολύ τον ξυλοδαρμό απο αγνώστους του ολλανδού διπλωμάτη στην Μόσχα  μία μόλις εβδομάδα αφότου ο ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απαίτησε «συγγνώμη» για την επίθεση εναντίον ρώσου διπλωμάτη στην Ολλανδία.

Η επίθεση της Μόσχας έμοιαζε με αυτή κατά του ρώσου διπλωμάτη στη Χάγη ο οποίος χτυπήθηκε άσχημα στο σπίτι του, μπροστά στα παιδιά του, από ένοπλους δράστες. Η ρωσική πρεσβεία είπε ότι ξυλοκοπήθηκε με ένα αστυνομικό γκλομπ, κάτι που δεν σχολίασαν οι ολλανδικές αρχές.  

Τον ξυλοδαρμό του ολλανδού διπλωμάτη μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τον ρώσο πρέσβη στην Ολλανδία για να ζητήσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

Η κλήτευση του ρώσου πρεσβευτή από τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς όπως μετέδωσε το ολλανδικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, ήταν η τελευταία σε μια σειρά από διπλωματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της Ολλανδίας και της Ρωσίας.

Ρωσική αστυνομική πηγή είπε στο Interfax ότι ο ολλανδός διπλωμάτης στη Μόσχα ανέφερε ότι άγνωστοι δράστες εισέβαλαν στο διαμέρισμά του, χτυπώντας τον και αφήνοντας «μια καρδιά με τα γράμματα LGBT» στον τοίχο του σπιτιού.

Οι ρωσικές αρχές τόνισαν ότι αναζητούν ήδη τους αυτουργούς της πράξης.

«Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για το ατυχές περιστατικό της 15ης Οκτωβρίου, όταν ο υπουργικός σύμβουλος της πρεσβείας των Κάτω Χωρών στη Μόσχα χτυπήθηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ολλανδία ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι κρατά παράνομα ακτιβιστές που ήταν πάνω σε ένα ολλανδικό πλοίο της Greenpeace με το οποίο διαμαρτύρονταν κατά της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική. Η Ρωσία συνέλαβε 30 ακτιβιστές επί του πλοίου, μεταξύ των οποίων δύο ολλανδούς πολίτες στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πειρατεία, που επισύρουν ποινή φυλάκισης 15 ετών .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: