Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Ιαπωνία: Άλλο ένα περιστατικό κλονίζει τις σχέσεις Ιαπώνων και αμερικανικών βάσεων


Άλλο ένα περιστατικό έρχεται να κλονίσει τις ήδη άσχημες σχέσεις μεταξύ της αμερικανικής βάσης στην Οκινάουα και της τοπικής ιαπωνικής κοινότητας. Μετά απο το περιστατικό βιασμού - δολοφονίας ενός πρώην Αμερικανού πεζοναύτη και το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο μεταξύ πάλι ενός πεζοναυτή και ενός Ιάπωνα, ένα αγόρι δέκα ετών τραυματίστηκε μετά από αποκόλληση και πτώση παράθυρου από ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που έπεσε από τον ουρανό στην αυλή ενός ιαπωνικού σχολείου αυτή την εβδομάδα.

Το αριστερό παράθυρο του πιλοτηρίου ενός CH-53E Super επιβήτορα του αμερικανικού νατυτικού, ενός τετραγωνικού και βάρους 7,7 κιλών, έπεσε στο αθλητικό χώρο του Δημοτικού Σχολείου Daini Futenma στην Οκινάουα στις 10.09 π.μ. την Τρίτη, όπως επιβεβαίωσαν και οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία. Το αγόρι χτυπήθηκε στο χέρι απο θράυσμ του παραθύρου μετα την πτώση του στο έδαφος, δήλωσε η τοπική αστυνομία στο Kyodo. Είχε υποστεί μικρό τραυματισμό χωρίς εμφανή σημάδια γι 'αυτόν.

Ο μαθητής ήταν μεταξύ 60 μαθητών στο πεδίο όταν έλαβε χώρα το περιστατικό. Ο πλησιέστερος φοιτητής ήταν περίπου πέντε μέτρα μακριά από το παράθυρο όταν έπεσε, ανέφερε η ιαπωνική εφημεριδα Kyodo.

Το ελικόπτερο επέστρεψε στον αεροναυτικό σταθμό Futenma του US Marine Corps, που βρίσκεται περίπου 2,3 χιλιόμετρα (1,4 μίλια) από το σχολείο, αμέσως μετά το περιστατικό.

Ο Τάσεσι Όναγκα, κυβερνήτης της Οκινάουα, δήλωσε: «Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να έρχεται πρώτη και είναι αδιανόητο να πέσει στη μέση της παιδικής χαράς ένα τετοιο αντικείμενο».

Ο επικεφαλής της υπουργικής γραμματείας της Ιαπωνίας Yoshihide Suga είπε επίσης ότι το περιστατικό «δημιουργεί άγχος» και «δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί», ανέφερε το Reuters.

Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανικός στρατός τονίζει ότι:
"Λαμβάνουμε αυτή το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρά και διερευνάμε την αιτία αυτού του περιστατικού σε στενό συντονισμό με τις τοπικές αρχές. [...]

"Αυτό είναι ένα θλιβερό περιστατικό και ζητούμε συγγνώμη για κάθε ανησυχία που προκάλεσε στην κοινότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: