Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Francesco Tavano: Το "γέρικο σκυλί" των Ιταλικών γηπέδων που συνεχίζει να "γαβγίζει"


Δημήτρης Βαρσάνης

Τα πόδια είναι βαριά για να σε φτάσουν στο προορισμό σου όπως κάποτε και το σώμα καλύπτεται από περισσότερες πληγές μάχης. Έπειτα τα νεαρά ταλέντα γύρω σου σε κοιτάνε σαν “ζεστό φαγητό”.


Στα 38 του ο Francesco Tavano τα έχει δει όλα κατά την 20ετή καριέρα του. Ακόμα και τώρα όταν ο Πατέρας χρόνος γίνεται όλο και πιο περίοπτη σκιά στην περιφέρειά του, ο επιθετικός από τη Καζέρτα είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει τη σκηνή από επιλογή του και με τους οπαδούς να λαχταρούν για περισσότερα.




Ένας αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των επαρχιών, ο Tavano δεν κατάφερε ποτέ να μεταφέρει την ικανότητά του σκοραρίσματος του στη κορυφή. Δύο αποτυχημένες περιόδους στη Valencia και στη συνέχεια στη Roma θα τον χαρακτήριζαν ως ένα άλλο χαμένο στοίχημα, αλλά οι στατιστικές των 196 τερμάτων σε 540 αγώνες θα λάμψουν ένα πολύ διαφορετικό φως στον άνδρα αυτοαποκαλούμενο με αγάπη ως “Ciccio”.




Φυσικά με την φανέλα της Empoli ο Tavano θα γίνει πιο γνωστός σε μας σημειώνοντας 120 τέρματα σε εννέα χρονιές με το σύλλογο της Τοσκάνης, καθιστώντας τον ως ένα σταθερό αγαπημένο των οπαδών των Azzurri ανάμεσα στις κερκίδες. Ο αέρας της Τοσκάνης ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τον Tavano καθώς τον πέρασε και με τη Livorno, όπου επίσης διακρίθηκε και σήμερα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει και ο μικροσκοπικός επιθετικός.




Απέχοντας λίγο από την Empoli όμως πολύ περισσότερο από τα λαμπερά φώτα της Serie A, το Tavano μπορείτε να τον βρείτε τώρα στο Stadio Marmi με τα Gialloblu χρώματα της Carrarese. Οι Gialloazzurri ιδρύθηκαν το 1908 όμως είναι περισσότερο γνωστοί για το γεγονός ότι είναι το παιδικό κλαμπ του Gigi Buffon.




Η Carrarese πτώχευσε το 2016 όμως κατάφερε να αποφύγει τη διάλυση και να διατηρήσει το καθεστώς της ως σύλλογος της Serie C. Τη τρέχουσα σεζόν έχει δει επίσης μια εισροή επενδύσεων με τον δηλωμένο στόχο να είναι να προσπαθήσει να διεκδικήσει την άνοδο. Μία από αυτές τις επενδύσεις είναι ο ίδιος ο Tavano μαζί με άλλους βετεράνους των Ιταλικών γηπέδων όπως ο Claudio Coralli και ο Marco Marchionni.




Παρά το γεγονός ότι είμαστε μόλις λίγο πριν από το τέλος του πρώτου γύρου, αυτή η επένδυση έχει ήδη αρχίσει να καρποφορεί με τον σύλλογο να κατέχει μια θέση για τα πλέι - οφ ανόδου. Φυσικά δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Tavano διαδραματίζει το ρόλο του σε αυτή τη πορεία της ομάδας καταγράφοντας δέκα τέρματα έως τώρα και να είναι πρώτος στη βαθμολογία των σκόρερ με τους δύο πρώτους να μετρούν από εννιά.




Με άλλες 22 αγωνιστικές να απομένουν θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το σώμα του βετεράνου θα είναι σε θέση να αντέξει τους επόμενους απαιτητικούς μήνες, ειδικά στην τεχνητή επιφάνεια του Marmi. Αυτό που είναι ξεκάθαρο όμως είναι ότι ο Tavano κερδίζει ήδη τους πιστούς Carrarese.


Μια καριέρα που ξεκίνησε κάτω από τον ήλιο της Τοσκάνης φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί κάτω από τον ίδιο ήλιο της Τοσκάνης. Μπορεί ποτέ να μην είναι ταξινομημένος στους “μεγάλους” του Ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά εδώ και 20 χρόνια ο Francesco Tavano συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να προκαλεί φόβο στους αντίπαλους αμυντικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: