Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Virtus Lanciano: Ενός χρονού σιγή


Δημήτρης Βαρσάνης


Χωμένη μέσα στις ορεινές και ανθεκτικές περιοχές του Αμπρούτσο είναι η μικρή πόλη του Λαντσιάνο. Μπορεί να είναι μια άκακη πόλη σε σύγκριση με τις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις του Βορρά όμως το Λαντσιάνο είναι γεμάτο παράδοση και λαογραφία.


Με αυτή την παράδοση και λαογραφία να είναι ιδιαίτερα της καθολικής ποικιλίας. Λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του Αγίου Λογγίνου, του Ρωμαίου εκατόνταρχου που τρύπησε με τη λόγχη του τη πλευρά του Ιησού στο σημείο της σταύρωσης. Ο Άγιος Λόρδος που κοσμεί ακόμα τη θυρεός της πόλης μέχρι σήμερα.





Πιο διάσημο όμως είναι το θαύμα που έλαβε χώρα τον όγδοο αιώνα, απλά γνωστό ως «Θαύμα του Λαντσιάνο». Ένα θαύμα που ακόμα και σήμερα πολλοί Καθολικοί πιστεύουν ότι είναι το μεγαλύτερο ευχαριστιακό θαύμα της Εκκλησίας.





Η ιστορία πηγαίνει στη πόλη, τότε γνωστή με τη Ρωμαϊκή ονομασία Ανξανούμ και ένας μοναχός από το τοπικό μοναστήρι με το όνομα Mass. Λέγεται ότι ο Μοναχός εκείνη την εποχή είχε κάπως κρίση στη πίστη του, ιδιαίτερα σε σχέση με τη πράξη της μεταμορφώσεως (την μετατροπή του κρασιού και του ψωμιού στο σώμα και στο αίμα του Χριστού) και αν ο Κύριος ήταν πραγματικά παρών στην Ευχαριστία. Καθώς ο Μοναχός πλησίασε το τμήμα της μάζας όπου θα λάμβανε χώρα η εκδήλωση, το ψωμί και το κρασί μπροστά του θα μεταμορφώνονταν θαυματουργά σε σάρκα και αίμα. Φοβισμένος κάλεσε την εκκλησία προς μαρτυρία της. Στη συνέχεια βγήκαν για να διαδώσουν τα καλά νέα και για τον Μοναχό η αμφιβολία δεν θα υπήρχε πια και άρχισε να πιστεύει.


Σχεδόν 1300 χρόνια αργότερα στην ίδια πόλη οι οπαδοί του Calcio είδαν επίσης την πίστη τους να εισέρχεται σε μια περίοδο κρίσης. Όντας μια ομάδα της Serie B, η Virtus Lanciano τη ποδοσφαιρική σεζόν 2016 - 2017 εξαφανίστηκε από παντού.





Στο τέλος 42 εξαντλητικών αγωνιστικών τη σεζόν 2015 - 2016 οι Rossoneri απέφυγαν στενά τον υποβιβασμό στη Serie C. Η σωτηρία ήρθε χάρη σε μια ισοφάριση προς το τέλος του αγώνα για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν στη Livorno, η οποία υποβιβάστηκε εκείνη σαν αποτέλεσμα. Η παραμονή εντούτοις στάθηκε καθαρά προσωρινή, καθώς χρειαζόταν ένα μπαράζ με δύο αγώνες στη Salernitana για να επιτευχθεί η σωτηρία μια για πάντα.



Για το σύλλογο και τους οπαδούς του ήταν μια αηδιαστική κατάσταση. Επειδή νωρίς μέσα στη σεζόν τους αφαιρέθηκαν τέσσερις βαθμούς για οικονομικές παρατυπίες, τέσσερις βαθμοί που αν τους έπαιρνε πίσω δεν θα έμπαινε σε κάθε κίνδυνο υποβιβασμού. Το κλαμπ ήταν αποφασισμένο να διατηρήσει την κατάσταση του στη Serie B, όπως όμως και η αντίπαλος της Salernitana. Στο τέλος οι άνδρες από το Σαλέρνο θα αποδειχτούν πολύ πιο ισχυροί επικρατώντας με 5-1 στο σύνολο των Rossoneri.


Ο υποβιβασμός είχε επιβεβαιωθεί όμως ο πραγματικός εφιάλτης ακόμα δεν είχε εμφανιστεί. Αργότερα εκείνο το καλοκαίρι στις 6 Ιουλίου και τέσσερις ημέρες μετά τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Euro, ο σύλλογος εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι λόγω της οικονομικής κατάσταση του συλλόγου δεν θα κατέβαινε στη Serie C. Δεκατρείς ημέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε και επίσημα. Η Lanciano που δύο μήνες νωρίτερα αγωνιζόταν στη Serie B ήταν νεκρή.





Η ελπίδα παρέμεινε ωστόσο ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί όμως για να συμμετάσχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και να σκαρφαλώσει τις κατηγορίες με παρόμοιο τρόπο όπως είχε κάνει η Parma. Δυστυχώς εμφανίστηκε το χειρότερο σενάριο και στις 5 Αυγούστου ήρθε η ανακοίνωση ότι η Lanciano αποκλείστηκε και από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Το Calcio στο Λαντσιάνο έπαψε να υπάρχει.


Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τη στιγμή που το ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης του Αμπρούτσο σίγησε όμως η ελπίδα πήγαζε αιώνια. Όπως και ο Μοναχός πριν από πολλούς αιώνες, έτσι και οι κάτοικοι του Λαντσιάνο είδαν την πίστη τους να δοκιμάζεται και να βυθίζεται μόνο για να ανανεωθεί από μια απίθανη πηγή.


Στα τέλη Μαΐου του 2017 ανακοινώθηκε ότι θα γεννηθεί ένας καινούργιος σύλλογος. Δημιουργήθηκε η Lanciano 1920 και πήρε το αθλητικό όνομα της κοντινής Marcianese. Όλα έβαιναν καλώς για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, αλλά για να κερδίσει πραγματικά την νομιμότητα του έπρεπε να κερδίσει πρώτα από όλα οπαδούς μιας και η τοπική ιστοσελίδα έμεινε ορφανή από τη διάλυση της Virtus.





Ευτυχώς γι 'αυτούς οι οπαδοί τους ακολούθησαν και τους ενέκριναν να είναι ο κληρονόμος της Virtus Lanciano. Επτά μήνες από την έναρξη της νέας Lanciano 1920 και σήμερα κατέχει το 100% στα αποτελέσματα της (12 νίκες σε 12 αγώνες) στην Abruzzo Prima Categoria Girone B. Η έβδομη κατηγορία ίσως να είναι προς το παρόν πολύ μακριά από τις ημέρες της Serie B όμως δεν έχει σημασία για τους οπαδούς των Rossoneri.

Μετά από ένα χρόνο χωρίς να ακολουθείς ένα σύλλογο, ένα χρόνο χωρίς ταξίδια με την οικογένεια σου και τους φίλους σου, αυτές οι μέρες γύρισαν στο Λαντσιάνο και είναι ίσως άλλο ένα θαύμα για να προστεθεί στο κατάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: