Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Λοχαγός εν αποστρατεία Florent A. Groberg: Περνώντας τα Χριστούγεννα στο Αφγανιστάν μαζί με τα αδέλφια του


Ήταν 8 Αυγούστου 2012, όταν ο Λοχαγός του αμερικανικού στρατού, Florent A. Groberg εκτελούσε χρέη περιπολάρχη περιπόλου ασφαλείας στο κτήριο που στέγαζε τον κυβερνήτη της επαρχίας Kunar στο Αφγανιστάν. Κατα την διάρκεια της περιπολίας του, ο Αμερικανός λοχαγός εντόπισε τις ύποπτες κινήσεις ενός αγνώστου του οποίου ο όγκος κάτω απο την φορεσιά του έδειχνε οτι κάτι έκρυβε. Ο ίδιος, με την συνδρομή ανδρών της ασφάλειας της κατοικίας, αποπειράθηκε να εμποδίσει τον ύποπτο να περάσει απο την περίμετρο ασφαλείας με την χρήση διακριτικών τρόπων.

Όταν ο ύποπτος αντιλήφθηκε οτι είχε εντοπιστέι ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έκρηβε κάτω απο τα ρούχα του, με αποτέλεσμα τον θάνατο του ίδιου και 4 μελών της ομάδας του. Ο ίδιος ο Αμερικανός λοχαγός υπέστει 50% απώλειας του μυικού ιστού της αριστερής του κνήμης μαζί με σοβαρή νευρολογική βλάβη στο σημείο, επίσης, υπέστει ρήξη του ενός τυμπάνο του και μια μερική κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ήπιας μοφής. Όμως εξαιτίας της επέμβασής του, η οποία προκάλεσε την πρόωρη ανατίναξη του βομβιστή αυτοκτονίας, του απονεμήθηκε το μετάλλιο της τιμής στις 12 Νοεμβρίου 2015. Την ίδια χρονιά μάλιστα αποστρατεύτηκε.

Όπως όμως φάνηκε, παρά την αποστρατεία του, ποτέ δεν ξέχασε τα αδέλφια του και τους συναδέλφους του, οι οποίοι ακόμα υπηρετούν σε επικίνδυνες περιοχές. Έτσι, δεν άργησε να πεί το ναί στην προταση του στρατηγού του Σώματος των Πεζοναυτών. Joe Dunford, να τον συνοδεύσει στην περιοδεία των επισκέψεών του στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις του εξωτερικού, με αφορμή την περίοδο των εορτών.



Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψή του στην στρατιωτική βάση Asadabad, όπου υπάρχει η στήλη με τα ονόματα των πεσόντων συναδέλφων που έπεσαν στο περιστατικό, που ο ίδιος υπέστη το σοβαρό τραυματισμό.

Κατα την ομιλία του προς τους αδελφούς του ο Florent A. Groberg τόνισε ότι: «Έφυγα απο την προκεχωρημένη βάση Fenty πάνω σε ένα φορείο. Πέρασα τους επόμενους δύο μήνες στο νοσοκείο παλεύωντας να αναρρώσω. Έχασα πολλά εκείνη την μέρα, όμως ποτέ δεν έχασα. Απο την πρώτη μέρα που μπήκα στον στρατό και φόρεσα την στολή που φοράτε τώρα και μέχρι σήμερα είμαι πιστός στο ήθος που μας έμαθαν. Ν αμένουμε πιστοί στην αποσολή μας μέχρι την τελική νίκη επι του αντιπάλου. Είμαι εδώ σήμερα για να δείξω σε εκείνους που προσπάθησαν να αντινάξουν εκείνη την ημέρα και σκότωσαν τα αδέλφια μου οτι δεν έσπασαν την πίστη μου σε αυτό το ήθος. Για αυτό δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για εμένα να περασω τα Χριστούγεννα απο το να  ειμαι μαζί με τα αδέλφια μου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: