Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Αφγανιστάν: Χριστουγεννιάτικη νίκη για τους Αμερικανούς πεζοναύτες


Μια μεγάλη επιτυχία στον πόλεμο κατά των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κατάφεραν να επιφέρουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες, καθώς, λίγο πριν τα Χριστούγεννα με μια καταδρομική επιχείρηση εξόντωσαν τον σκιώδη κυβερνήτη της περιφέρειας της Helmand, στο νότιο - νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, Qari Fida Mohammad.

Ο συγκεκριμένος «κυβερνήτης» των ταλιμπάν ήταν ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς πεζοναύτες αλλα και για της αφγανικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και μια δεκαετία. Υπο τις διαταγές του, οι ταλιμπάν κατάφεραν να θέσουν την συγκεκριμένη περιοχή υπο τον ελεγχό τους το 2010. Ο Mohammad μάλιστα φέρεται να είναι ο ηθυνων νούς πισω απο τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών απο βομβιστικές επιθέσεις, καθώς και πίσω απο μαζικές εκτελέσεις οικογενειών πολιτών στις περιοχές που έλεγχαν οι ταλιμπάν, οι οποίοι φέρονταν οτι είχαν φιλικές σχέσεις με τις αμερικανικές ή τις αφγανικές δυνάμεις.

Η εξόντωση του σκιώδους κυβερνήτη πργματοποιήθηκε όταν μια μοίρα πεζοναυτών εκτελούσε περιπολία στην περιοχή που πιθανότατα κινούταν ο στόχος. Ο Mohammad, μετά απο επίπονη και επιμονη έρευνα των πεζοναυτών, εντοπίστηκε να ετοιμάζεται να μπει σε όχημα μαζί με διάφορους ομαδάρχες του και τον υποδιοικητή του, ο οποίος ήταν και κουνιάδος του. Αφού επισημάνθηκε το όχημα, δόθηκαν οι συντεταγμένες του σε ένα αεροσκάφος F-16 το οποίο και εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος χτύπησε επιτυχώς τον στόχο.

Όπως δήλωσαν στο military.com Αμερικανοί αξιωματούχοι, τα αποτελέσματα τις εξοντωσης δεν αργησαν να φανούν καθώς οι ομαδες των ταλιμπάν άρχισαν να ενεργούν ασυντόνιστα μεταξύ τους. Στο ίδιο δημοσίευμα αναγράφεται οτι αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις συνεργάζονται άριστα με αποτέλεσμα πολλές φορές αφγανικές δυνάμεις να μπορούν να συνδράμουν επιτυχώς αμερικανικές μονάδες σε καταδρομικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: