Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Domenico Tedesco: Ο 32χρονος Ιταλός που χτίζει τη νέα Schalke


Δημήτρης Βαρσάνης



Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπορέσεις να διαχειριστείς μια κορυφαία ομάδα.


Μπορείς να παίζεις επαγγελματικά και να χαράξεις το δρόμο σου στη προπονητική από αυτά που έμαθες κατά τη διάρκεια του χρόνου σου στο σπορ. Μπορείς να αποκτήσεις το πτυχίο προπονητικής και να αρχίσεις από χαμηλά και να αποδείξεις τα διαπιστευτήριά σου. Ή τέλος μπορείς να εργαστείς στη Mercedes, να αποκτήσεις πτυχίο πανεπιστημίου στην επιχειρηματική μηχανική, να έχεις ένα μάστερ στη διαχείριση της καινοτομίας, να γίνεις ένας εξειδικευμένος μηχανικός, να προπονήσεις μια ομάδα στη κορυφαία κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου και να μάθεις πέντε γλώσσες.




Ο Domenico Tedesco επέλεξε τη τρίτη διαδρομή. Κλωτσώντας μετά βίας την μπάλα στο χαμηλότερο επίπεδο του Γερμανικού ποδοσφαίρου τη Kreisliga ο Tedesco δεν μπόρεσε να κάνει τη διαδρομή του Zinedine Zidane, ο οποίος από ένας σούπερ σταρ του αγωνιστικού χώρου μετατράπηκε σε ένας κορυφαίος προπονητής. Έχοντας προπονήσει μόνο την Under 17 της VfB Stuttgart και τις Under 17 και Under 19 της Hoffenheim, όπως και μια σύντομη θητεία στη διάσωση της FC Erzgebirge Aue από τον υποβιβασμό της στην τρίτη κατηγορία σε έντεκα αγώνες, δεν πήρε τη σταθερή πορεία συσσώρευσης του Jose Mourinho.




Το Tedesco μπορείς να τον πεις μια προπονητική “επίτευξη”. Μόλις στα 32 του δεν διέθετε το ογκώδες βιογραφικό σημείωμα και την αποδεδειγμένη επιτυχία και με βάση τις σύγχρονες τάσεις ποδοσφαίρου, δεν έπρεπε να προπονεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο για τη Bundesliga, αυτό είναι ένα νέο πράγμα και ο Tedesco είναι περισσότερο ή λιγότερο το “χρυσό αγόρι” όλων αυτών. Ο Tedesco άνηκε στην ίδια κατηγορία προπονητών με τον 29χρονο προπονητή της Hoffenheim Julian Nagelsmann, αλλά ο Tedesco έμελλε να τον ξεπεράσει. Λιγότερο από ένα χρόνο εμπειρίας σε πρώτη ομάδα, ο Tedesco εισήλθε στη καινούργια του δουλειά.


Με ένα βιογραφικό που θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα αυτοκόλλητο σημείωμα, ο τρίτος μεγαλύτερος σύλλογος στην ιστορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου έδωσε στον Tedesco τη “βασιλεία” σε μια ομάδα που ταλαιπωρούνταν στα χαμηλά κλιμάκια της βαθμολογίας και με αρκετούς ποδοσφαιριστές χωρίς ανταπόδοση με τους περισσότερους να επιζητούν την ελευθερία τους. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση για να αναλάβει και αυτό που θα περίμενε κανείς είναι ότι θα χρειαζόταν λίγο χρόνο για να το λύσει.



Ο Tedesco δεν πήρε το χρόνο του. Πούλησε το δεκαπεντάχρονο είδωλο του συλλόγου Benedikt Höwedes και δεν έφερε κανένα στη θέση του. Ο Tedesco σημείωσε ότι ήθελε να κρατήσει τον Höwedes, αλλά δεν μπορούσε να εγγυηθεί στον αρχηγό ότι θα έπαιζε όσο ήθελε μετά τον τραυματισμό του. Ο Γερμανός διεθνής θα έπρεπε να κερδίσει τη θέση του όπως όλοι οι άλλοι, και αυτό δεν έμοιαζε αρκετό για τον άνδρα της Schalke με τη μεγαλύτερη περίοδο στο ρόστερ της.




Ο σταρ της στην επίθεση Klaas-Jan Huntelaar - αν και μια ξεπερασμένη δύναμη - αποχώρησε επίσης από το σύλλογο και στη θέση του, ο Tedesco έχρισε για αντικαταστάτη του τον Guido Burgstaller ο οποίος ήρθε από τη Nurnberg της Zweiteliga σε μια προσπάθεια να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Αν δεν υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις από τη πρόσληψη του Tedesco και μόνο, θα έπρεπε να υπάρξουν μετά από αυτά τα γεγονότα μέχρι τώρα. Όποιοι έμειναν αδρανείς, έπρεπε τουλάχιστον να αντιδράσουν λίγο όταν ο Tedesco και η Schalke ηττήθηκαν στους τρεις από τους πρώτους έξι αγώνες τους για να τους βυθίσουν στη σκοτεινιά της μέσης του βαθμολογικού πίνακα όπου τερμάτισαν πέρυσι.


Όμως σε μια εποχή που οι προπονητές πρέπει να κάνουν άμεσες και ριζικές αλλαγές για να μην αντιμετωπίσουν το “τσεκούρι”, ο Tedesco κόλλησε με τόλμη στο πλάνο του συνεχίζοντας να τονίζει τη σημασία της οργάνωσης στο αμυντικό κομμάτι, το οποίο φαινόταν σχεδόν αντίθετο από τη σκέψη ότι πούλησε τον αρχηγό της ομάδας Höwedes, το κεντρικό πυλώνα της άμυνας τους.


Ο Ιταλός αφέθηκε με πόρους για να καλύψει τα κενά. Απέκτησε τον 35χρονο βραζιλιάνο αμυντικό Naldo, ένας παίκτης που θεωρούνταν πολύ μακρινός από το παλιό καλό του εαυτό στη Wolfsburg το 2016 και συνεργάστηκε με τη 21χρονη προοπτική που ακούει στο όνομα Thilo Kehrer και τον αμυντικό μέσο Benjamin Stambouli.


Δεν είναι ακριβώς μια πειστική άμυνα όμως έχει αποδειχθεί εκπληκτικά αποτελεσματική. Ο Naldo φαίνεται να έχει φτάσει ξανά στην κορυφή του, ο Kehrer είναι πρώτος στη Γερμανία με τα περισσότερα κερδισμένα τάκλιν και ο Stambouli ακολουθεί ακριβώς από πίσω του. Εάν το ατομικό ταλέντο δεν είναι αυτό που τους κρατά όλους μαζί, τότε είναι κάτι άλλο που τους κρατά. Αυτό το κάτι είναι ο Tedesco.




Ακόμα, είναι πολύ νωρίς για να τον χρίσεις σαν ένα “πολιούχο” της αμυντικής σταθερότητας. Το ερώτημα που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν η προσέγγισή του είναι βιώσιμη σε αυτό το επίπεδο παιχνιδιού, όπου αναμένεται να κοντραριστεί με τους καλύτερους στον κόσμο και να αγωνιστεί σε Ευρωπαϊκούς αγώνες. Σε τελική ανάλυση εάν σώζεις ένα κλαμπ από τον υποβιβασμό και αμέσως λαμβάνεις μια προαγωγή στη διαχείριση ενός κορυφαίου συλλόγου, τότε ο Tony Pulis θα έπρεπε να προπονεί τη Real Madrid. Πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο, κάποιος υπαινιγμός ότι υπήρχε κάτι περισσότερο για τον Tedesco από την καταστροφή και ότι ενδεχομένως να είναι βιώσιμος.


Η συνταγή για αυτή τη μετάλλαξη του Tedesco είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο καθένας που έχει παίξει για αυτόν μιλάει γι 'αυτό το πράγμα. Ο επιθετικός της Erzgebirge Aue Dimitrij Nazarov υπογράμμισε την προσεγμένη προσοχή του Tedesco στη λεπτομέρεια και ο πρόεδρος του κλαμπ είπε τα παρόμοια για το Tedesco προσθέτοντας ότι:«βοήθησε το σωματείο να μεγαλώσει».



Ο έμπειρος τερματοφύλακας της Schalke Ralf Fahrmann είδε μια θεία παρέμβαση που φανερώθηκε στις ικανότητες του Tedesco ως προπονητή:"Έχει ένα δώρο που δόθηκε από τον Θεό", δήλωσε ο αρχηγός των “Βασιλικών Μπλε” νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν:"Μερικές φορές βρίσκεις ανθρώπους που μπορεί να σε πείσουν για κάτι όταν σε λένε ή σε εξηγούν κάτι. Έχει αυτό το γονίδιο από το Θεό. "


Όλες αυτές οι μαρτυρίες δείχνουν μια σαφή μεθοδολογία για την επιτυχία του νεαρού Ιταλού: είναι τόσο κολλημένος στο πλάνο του που και όλοι οι άλλοι πρέπει να είναι επίσης το ίδιο. Είναι πάντα εύκολο να ακούς και να ακολουθείς κάποιον όταν γνωρίζεις για το τι σου μιλά. Ο Tedesco είναι ένας από αυτούς τους τύπους. Είναι ένας από εκείνους τους δασκάλους των οποίων το πάθος τους χαρίζει απόλαυση.




Έχει σπείρει ήδη τους σπόρους του στο κλαμπ και έβγαλε το συναίσθημα που τροφοδοτείται από τη Schalke. Ο Amine Harit, ο νεαρός Μαροκινός εξτρέμ που επέλεξε τη Schalke από τη λάμψη και την αίγλη της Premier League σαγηνεύτηκε από την ομιλία του Tedesco για το συναισθηματικό βάθος του Gelsenkirchen. Ήταν εκείνο το βάθος που έκανε το 4-0 του ημιχρόνου για το Revierderby σε 4-4 στο Signal Iduna Park.


Έχει επίσης μαζί του μια αυστηρή τάση για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε συμβαίνει ενάντια στο πλάνο του για το σύλλογο. Πάρτε το παράδειγμα το Höwedes, ή πώς ανοιχτά αποκάλεσε τη προοπτική του Breel Embolo ότι είναι εκτός φόρμας. Φαίνεται σχεδόν αυτοκαταστροφικό για έναν νέο, άπειρο προπονητή σε μια πεσμένη ομάδα που έχασε τον αρχηγό της, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα είναι καλύτερη με ένα ενιαίο όραμα για τους ανορθόδοξους ποδοσφαιριστές και όχι οποιεσδήποτε επιφυλακτικές αμφιβολίες με αδιαμφισβήτητα αστέρια.




Πάρτε την περασμένη σεζόν σε σύγκριση με τη φετινή. Το προσωπικό δεν έχει αλλάξει πολύ. Αν μη τι άλλο το ρόστερ έχει γίνει πιο αδύναμα, τουλάχιστον στα χαρτιά. Τρεις κολόνες - Höwedes, Huntelaar και Sead Kolašinac - έφυγαν από τους Γερμανούς. Ο Höwedes δεν αντικαταστάθηκε από κανέναν, ο Kolašinac από τον άγνωστο όμως πλέον αποτελεσματικό Bastian Oczipka και ο Huntelaar από τον 28χρονο Burgstaller ερχόμενος από τη Zweiteliga. Αυτή η αλλαγή σηματοδότησε την επιστροφή τους στα υψηλά κλιμάκια της Bundesliga και κατ 'επέκταση, την επιστροφή τους στις Ευρωπαϊκές θέσεις. Εάν όχι από το ατομικό ταλέντο, τότε κάτι πρέπει να τους κρατά όλους μαζί. Αυτό το κάτι είναι ο Domenico Tedesco.




Η Schalke είναι μια κορυφαία ομάδα που βασίζεται στο πάθος και στο συναίσθημα και όχι στο ατομικό ταλέντο και στους γκλαμουράτους αστέρες. Τι καινοτομία. Όσο πολύπλοκη και περίπλοκη - όπως το στυλ του - είναι η πρώιμη επιτυχία του Tedesco, είναι ένας παθιασμένος ηγέτης με ένα σαφές όραμα. Όλα όσα προεκτείνονται από εκεί μετατρέπονται στις ρίζες αυτού του μεγάλου έργου που αναπτύσσεται στη Schalke, αλλά τα πάντα προέρχονται από αυτόν τον σπόρο που είναι το πάθος και το όραμά του.


Η πίστη είναι ένα ισχυρό εργαλείο και ο Tedesco έχει γίνει ο φάρος για αυτό το υπερήφανο κλαμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: