Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Βραβεύτηκε απο την Ακαδημία Αθηνών η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού



Tην Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017, κατά την καθιερωμένη ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, στην κατηγορία των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Το Βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της ΥΙΝ Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας ΠΝ.

        Η ΥΙΝ είναι Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, με έδρα το Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού. Αποτελεί τον αρμόδιο φορέα συγκέντρωσης και τήρησης αρχειακού υλικού του ΠΝ, καταγράφοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του και συνθέτοντας την Ιστορία του, με απώτερο σκοπό την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ναυτικών Αγώνων του Έθνους.

        Το αρχειακό υλικό προέρχεται από αναζήτηση της ΥΙΝ είτε από δωρεές τρίτων, συντηρείται, αποκαθίσταται από τη φθορά του χρόνου και ακολούθως ταξινομείται. Παράλληλα, η ΥΙΝ παραλαμβάνει και φυλάσσει ναυτικά κειμήλια καθώς και καθετί που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιστορικό τεκμήριο ύπαρξης και δράσης Πολεμικού Πλοίου ή Ναυτικής Υπηρεσίας του ΠΝ. Από το τηρούμενο αρχείο παρέχονται πληροφορίες και στοιχεία, κατόπιν αίτησης, σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της ιστορικής έρευνας.

        Η ίδρυση της ΥΙΝ συνδέεται άμεσα με την έκδοση του πρώτου Ναυτικού Περιοδικού με τίτλο «Πολικός Αστήρ» το 1842, ενώ ως αφετηρία θεωρείται η δημιουργία του Τμήματος «Ιστορικών Εργασιών και Περιοδικού» στο ΓΕΝ, το 1917.
Η δημιουργία της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού συνδέεται άμεσα με την έκδοση του πρώτου Ναυτικού Περιοδικού με τίτλο «Πολικός Αστήρ» το 1842, με εμπνευστή τον Σημαιοφόρο Γ. Ζωχιό. Tο 1895, εκδίδεται το φυλλάδιο : «Δημοσιεύσεις ανακοινούμεναι τοις Αξιωματικοίς του Πολεμικού Ναυτικού», το οποίο και μετονομάζεται το 1897 σε «Ναυτική Επιθεώρηση», έκδοση που διακόπτεται το 1897 λόγω του πολέμου.

Ως αφετηρία της μετέπειτα Υ.Ι.Ν θα πρέπει να θεωρηθεί το έτος 1917, όταν ο τότε Α/ΓΕΝ Υποναύαρχος Σ. Ι. Δούσμανης Β.Ν, ιδρύει το τμήμα «Ιστορικών εργασιών και περιοδικού» στο ΓΕΝ, τμήμα από το οποίο εν συνεχεία θα προκύψει η Ιστορική Υπηρεσία Ναυτικού.

Το εν λόγω τμήμα μετονομάζεται σε «Ιστορική Υπηρεσία» το 1935. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και κατά την αποδημία του Ελληνικού Στόλου η Ι.Υ δεν διακόπτει την λειτουργία της . Αντίθετα το 1944, με βάση του ΓΕΝ την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η «Ιστορική Υπηρεσία» συνεχίζει να αποτελεί τμήμα του. Τον Μάρτιο του 1945, το περιοδικό «Ναυτική Επιθεώρηση», του οποίου η έκδοση είχε διακοπεί λόγω των πολεμικών γεγονότων, αρχίζει και πάλι να εκδίδεται. Το 1952 η «Ιστορική Υπηρεσία» μεταφέρεται στην περιοχή του Βοτανικού και το 1992 παίρνει την σημερινή της ονομασία «Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού» (Υ.Ι.Ν).

Η Υ.Ι.Ν σήμερα είναι ανεξάρτητη υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στον Α/ΓΕΝ. Στο «Τμήμα Ιστορικών Αρχείων» καταγράφεται διαρκώς και ταξινομείται με ασφάλεια ιστορικό αρχειακό υλικό προερχόμενο από πολεμικά πλοία και υπηρεσίες του ΠΝ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Στην Υ.Ι.Ν τέλος τηρούνται μικροφωτογραφημένα αρχεία από το 1900.

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν) είναι Ανεξάρτητη Ναυτική Υπηρεσία και υπάγεται με σχέση Πλήρους Διοίκησης στον Α/ΓΕΝ, με έδρα της το Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού. Αποτελεί τον αρμόδιο φορέα τήρησης αρχειακού υλικού του Π.Ν, καταγράφοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του, συνθέτοντας την Ιστορία του, με απώτερο σκοπό την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ναυτικών Αγώνων του Έθνους. Η Υ.Ι.Ν συγκεντρώνει αρχειακό υλικό που αφορά το Π.Ν, αλλά και πάσης φύσεως αρχειακό υλικό του Π.Ν, το οποίο προέρχεται από ενέργειες της ιδίας, από δωρεές τρίτων ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Το αρχειακό υλικό συντηρείται, αποκαθίσταται από την φθορά του χρόνου και ταξινομείται.

Παράλληλα παραλαμβάνει και φυλάσσει ναυτικά κειμήλια καθώς και καθετί που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιστορικό τεκμήριο ύπαρξης και δράσης Πολεμικού Πλοίου ή Ναυτικής Υπηρεσίας του Π.Ν. Από το τηρούμενο αρχείο παρέχονται πληροφορίες και στοιχεία κατόπιν αιτήσεως σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στα πλαίσια ιστορικής έρευνας ενώ ταυτόχρονα χορηγούνται και επικυρωμένα αντίγραφα για κάθε νόμιμη χρήση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Γ.Ε.Ν. Τέλος, στο χώρο της Υ.Ι.Ν στεγάζεται τυπογραφείο – βιβλιοδετείο, για την πραγματοποίηση εκτυπωτικών εργασιών των πάσης φύσεως βιβλίων, εγχειριδίων και εντύπων που χρησιμοποιούνται στο Π.Ν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: