Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο πόλεμος των Ρόδων - Η μάχη της γέφυρας του Ludford. Όταν η αποστασία φέρνει αποτελέσματα



Όπως είδαμε στο τέλος του προηγούμενου αποσπάσματος, παρά την αποτυχία των Λάγκαστερ να εμποδίσουν την συνένωση των δυνάμεων των Υορκιστών κατα την μάχη του Μπλορ Χιθ. Οι στρατιές του βασιλιά Ερρίκου του 6ου και της Μαργαρίτας όμως υπερείχαν σε αναλογία με αυτές των Υορκιστών κατα 2 προς 1.

Παρόλα αυτά όμως οι Υορκιστές αποπειράθηκαν μετά την μάχη του Μπλορ Χιθ και την συνένωσή τους να κινηθούν προς το Λονδίνο. Αλλα στο δρόμο θα βρούν μπροστά τους τον Ερρίκο με τον στρατό του, πράγμα που θα τους υποχρεώσει να συμπτυχθούν προς το Worcester. Απο εκεί θα ξεκινήσει μια αλληλογραφία μεταξύ Ερρίκου και Ριχάρδου, δούκα του Υόρκης στην οποία κυρίως ο τελευταίος θα τονίζει οτι δεν κινείται κατά του πρώτου αλλα κατά των συμβούλων του. Ο Ερρίκος απάντησε σε αυτό το «μανιφέστο» με μια πρόταση ανακωχής και την υπόσχεση πως αν οι Υορκιστές καταθέσουν τα όπλα οι ίδιος θα δώσει χάρη σε όλους τους οπαδούς του, εκτός αυτών που συμμετείχαν στην μάχη του Μπλορ Χιθ. Ο Ριχάρδος αρνήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως πως στο στρατόπεδο των Υορκιστών εμφανίζονταν έντονα σημάδια χαμηλού ηθικού. Οι λόγοι ήταν κυρίως το οτι οι Λάνγκαστερ είχαν μεγαλυτερο στρατό, οι λόγοι για τους οποίους πολεμούσαν οι Υορκιστές, κατά των συμβούλων του βασιλιά και όχι ενάντια στον βασιλιά, δεν ευσταθούσαν πλέον όταν απέναντί τους έβλεπαν να τους αντιμετωπίζει ο ίδιος ο βασιλιάς και κυρίως, όταν ο βασιλιάς έχει διαμυνησει οτι θα δώσει χάρη.

Παρόλα αυτά, οι Υορκιστές θα υποχωρήσουν νοτιοανατολικά από το Ludlow στο Worcester. Καθώς ο βασιλικός στρατός πλησίαζε, υποχώρησαν νότια στο Tewkesbury, προτού κατευθυνθούν και εγκατασταθούν βορειοδυτικά στο Ludlow.  Η πόλη του Ludlow βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Τάμεση. Η παλιά πόλη βρίσκεται σε μια κλίση του ποταμού, που την καλύπτει από τα νότια και τα δυτικά. Ο ποταμός Corve τρέχει κατά μήκος της βόρειας πλευράς,και ενώνεται με τον Τάμεση ακριβώς βόρεια απο την πόλη. Η βασική και μόνη οδική αρτηρία της πόλης παιρνάει απο την γέφυρα, στα νότια της πόλης που οδηγεί προς την πόλη του Ludford. Οι Υορκιστές φαίνεται να έχτισαν εκεί μια αμυντική περίμετρο. απο καρότσια και κάρα που κατέσχεσαν και τοποθέτησαν επάνω σε αυτά κανόνια. Με το πεζικό να έχει οχυρωθεί απο πίσω τους.


Η σημερινή άποψη της γέφυρας του Ludford

Στις 12 Οκτωμβρίου 1459, οι δυνάμεις των Λάγκαστερ με διοικητή των Ερρίκο τον 6ο, πλησίασαν την πόλη απο το νότο. Την νύχτα μεταξύ 12 και 13 Οκτωμβρίου, το πυροβολικό των Υορκιστών άρχισε να βάλει προς τις θέσεις των φιλοβασιλικών μονάδων σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν τον βασιλιά καθώς πλέον η πρόταση για χαρή σε όσους μεταστραφούν φαινόταν ιδίατερα δελεαστική και με την παρουσία ενώς τόσο μεγάλου στρατεύματος μπροστά τους. Έτσι η αποστασία δεν αργησε να φανεί. Οι 600 άνδρες που έστειλε ο λόρδος Warwick απο το Καλαί, υπο τον Andrew Trollope δέχτηκαν την πρόταση του Ερρίκου και προσχώρησαν μεσα στην νύχτα στο στρατόπεδο των Λάνγκαστερ.

Πολλοί Υορκιστές λόρδοι φοβούμενοι για την ζωή τους και ενώ δεν έχει ξεκινήσει κάποια συμπλοκοί άρχισαν να εγκαταλείπουν τους ανδρες τους και να φευγουν κακήν - κακώς και κατευθύνθηκαν προς την Ουαλία. Χαρακτηριστηκό της διάλυσης των Υορκιστών είναι το γεγονός οτι ο Δούκας της Υόρκης άφησε στην πόλη του Ludlow την γυναίκα του  Cecily Neville, Δούκισσα της Υόρκης, τους δύο νεώτερους γιους του George και Richard και τη μικρότερη κόρη του Margaret.

Την αυγή, οι εναπομείναντες Υορκιστές στρατιώτες γονάτισαν στους προελάυνοντες Λαγκαστεριανούς και μάλιστα, η οικογένεια του Δούκα της Υόρκης πουπάντησαν τους Λάνγκαστερ. Όπως γίνεται κατανοητό η πόλη του Ludlow λεηλατηθηκε ενώ η οικογένεια του Δούκα της Υόρκης τέθηκε υπο την προστασία του Δούκα του Buckingham.

Μετά απο αυτή την ιδιαίτερη μάχη, οι Λάγκαστερ και επίσημα κύρηξαν τον Δούκα της Υόρκης και τους συν αυτώ προδότες του στέμματος. Ο καταζητούμενος Δούκας με μερικπυς ακόμα υποστηρικτές τους βρέθηκε στην Ιρλανδία, όπου οι Ιρλανδοί τον υποστήριξαν εν'ω οι υπολοιποι Υορκιστές βρέθηκαν στο Καλαί, όπου οι φρουρά ήταν υπερ των Υορκιστών.

Οι κακοδιαχείρηση των Λάγκαστερ και η κακή συμπεριφορά μελών του βασιλικού συμβουλίου και η αποτυχία των Λάγκαστερ να εξαλείψουν τα τελευταία προπύργια των Υορκιστών και ειδικά αυτό του Καλαί, θα επιτρέψουν στους τελευταίους να επανακάμψουν και να ζητήσουν την ρεβάνς, ένα χρόνο αργότερα.

(Συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: