Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Το σήμα της εβδομάδας: The Strongest


Δημήτρης Βαρσάνης


Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί μια ομάδα που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας να ονομάζεται "The Strongest";

Με την πρώτη ματιά ίσως έχει κάτι να κάνει με το υψόμετρο. Δίνοντας τους εντός έδρας αγώνες της στη Λα Πας σημαίνει ότι αυτή η ομάδα παίζει ποδόσφαιρο στο απίστευτο υψόμετρο άνω των 3.600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για να το βάλουμε σε ένα γενικό πλαίσιο όταν η Αργεντινή αναμετρήθηκε με τη Βολιβία στη Λα Πας, ο Angel Di Maria έπρεπε να πάρει οξυγόνο ενώ ο Lionel Messi ξερνούσε στον αγωνιστικό χώρο. Θα έπρεπε όντως να είσαι ο “Stronger” (δυνατότερος) για να μην πεθάνεις σε τέτοιες συνθήκες. Όμως στην πραγματικότητα η ιστορία αυτής της Νοτιοαμερικανικής ομάδας πηγαίνει λίγο πιο πίσω.

Το 1908 μια ομάδα φίλων από τη Λα Πας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο. Υπήρξε μια έγκαιρη συναίνεση ότι το όνομα του κλαμπ θα πρέπει να περιέχει την Αγγλική λέξη «Strong», και έτσι ιδρύθηκε η «Strong Foot Ball Club» που μετέπειτα θα μετονομαζόταν σε «Club The Strongest».



Οι μαύρες και χρυσές ρίγες που εμφανίζονται στο σήμα και στη φανέλα του κλαμπ είναι τα ίδια χρώματα με τη chayñita, ένα αυτόχθονο πουλί της περιοχής της Λα Πας. Χάρη σε αυτό ο σύλλογος έχει γίνει γνωστός ως ο Aurinegros («Black and Golds»). Η μασκότ του συλλόγου ξεκίνησε ως λάμα και μετατράπηκε σε λεοπάρδαλη σε κάποιο σημείο, πριν τελικά γίνει τίγρης κάτι που αντανακλάται και στο ίδιο το σήμα.



Το πιο σημαντικό από όλα αυτά; το Club The Strongest κατέχει την αξιόλογη θέση να είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που μια μάχη πήρε το όνομα του εξαιτίας του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Τσάκο σε μια τριετή σύγκρουση μεταξύ της Βολιβίας και της Παραγουάης τη δεκαετία του ‘30, οι παίκτες και το προσωπικό του συλλόγου αποτελούσαν ένα τμήμα του στρατού και διακρίνονταν στο πεδίο της μάχης. Ο θαρραλέος θάνατος του Jose Rosendo Bullain, πρώην παίκτη της The Strongest τιμάται ιδιαίτερα στην πολεμική προσπάθεια.

Ως αποτέλεσμα αυτού η μάχη στην οποία ο Jose Rosendo Bullain έχασε τη ζωή του το 1934 θα γινόταν για πάντα γνωστή ως Batalla de Cañada Strongest.

Δεν υπάρχουν σχόλια: