Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Μαριχουάνα και αμερικανικός στρατός: Μια μικρή ...κατανόηση για χάρη της ποσότητας


Όπως γίνεται κατανοητό, ο στρατός κάθε χώρας αντικατοπτρίζει την κοινωνία και το έθνος το οποίο προστατεύει και υπηρετεί. Απο αυτή την λογική δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε ο αμερικανικός στρατός. Είναι γνωστό ότι στις Η.Π.Α γίνεται πολύ λόγος για την νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Ήδη,  οκτώ πολιτείες- Αλάσκα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Όρεγκον και Ουάσιγκτον - και η επαρχία της Κολούμπια έχουν νομιμοποιήσει πλήρως την κατοχή μικρών ποσοτήτων μαριχουάνας για ιατρική- ηρεμιστική χρήση απο ενήλικες. Ενώ, επιπλέον δεκατρείς πολιτείες ακόμα έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή, δηλαδή η κατοχή μικρών ποσών θεωρείται ισοδύναμη νομικά με μια τροχαία παράβαση χωρίς πιθανότητες φυλάκισης. Επίσης, είκοσι εννέα ακόμη πολιτείες, μαζί με το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και την Ουάσιγκτον, επιτρέπουν τη ελεύθερη χρήση ιατρικής μαριχουάνας.

Όλα τα παραπάνω όπως γίνεται κατανοητό έχουν ή θα φέρουν και τις ανάλογες αλλαγές στον αμερικανικό στρατό. όπου πλέον αρχίζει να παρατηρείται μια ανοχή στους υποψήφιους που έχουν κάνει στον παρελθόν χρήση μαριχουάνας. Αυτή η κατανόηση από πλευράς του αμερικανικού στρατού έγινε για λόγους αύξησης του προσωπικού, φυσικά. Να σημειωθεί πως το ποσοστό απαλλαγών, πρώην χρηστών μαριχουάνας που είναι ήδη στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων,απο της 191 περιπτώσεις που έγιναν δεκτές το 2016, φέτος αυτές έφτασαν τις 500! 

Επίσης, για το 2017, το ένα τέταρτο των ατόμων που δεν έγιναν δεκτοί στο στρατό επρόκειτο για άτομα τα οποία έκαναν χρήση μαριχουάνας. Τα άτομα αυτά αν “έπαιρναν εξαίρεση” και εισέρχονταν στο στρατό θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά 50% του ανθρωπίνου δυναμικού. 

Πάνω από 8000 άτομα έχουν λάβει τα απαραίτητα δικαιολογητικά απαλλαγής σε σχέση με τα 6.700 που ήταν πέρυσι. Τα περισσότερα χαρτιά αφορούν είτε την φυσική κατάσταση είτε την ψυχική υγεία.  Σχεδόν το 2% των νεοπροσληφθέντων θεωρήθηκε "κατηγορία τέσσερα", που σημαίνει ότι βαθμολογήθηκε με πολύ χαμηλό βαθμό στην δοκιμασία επάρκειας. Μόλις το μισό τοις εκατό ήταν στην κατηγορία αυτή το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η πολιτική του αμερικανικού στρατού έχει επιτρέψει στην αύξηση των νεοσυλλέκτων κατα 6.000 σε σχέση με το 2016. Βέβαια έχει επιφέρει παράλληλα και πολλές ανησυχίες στο Κογκρέσο για την ποιότητα του στρατεύματος. Να σημειωθεί πως μια τέτοια ...κατανόηση επέδειξε πάλι ο αμερικανικός στρατός κατα την εμπλοκή του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, πάλι με στόχο την αύξηση των νεοσυλλέκτων, με όχι και τόσο ευχάριστα αποτελέσματα για τον ίδιο τον στρατό.

Ο στρατός δια στόματος του διοικητή στρατολογίας πάντως, αντιστράτηγο Jeff Snow επισημαίνει οτι οι πρώην χρήστες θα πρέπει να αποδεχτούν οτι κατα την διάρκεια της θητείας τους δεν θα ξανακάνουν χρήση μαριχουάνας αλλα και πάλι πολλοί ανησυχούν μήπως στα πλαίσια της ποσότητας θυσιάζεται η ποιότητα και το Πεντάγωνο συνεχίζει να ισχυρίζεται οτι δεν ρίχνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούν οι νεοσύλλεκτοι.

Η αλήθεια είναι οτι παρά το γεγονός τα στρατολογικά γραφεία επιτρέπουν την είσοδο πρώην χρηστών, τα κέντρα νεοσυλλέκτων υποχρεούνται να παραμείνουν πιστά στα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις που πρέπει να έχουν οι νεοσύλλεκτοι για να μπορούν να υπηρετήσουν. Οι υπεύθυνοι τονίζουν οτι οι νεοσύλλεκτοι με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα υπερβαίνουν το 2-4% του συνόλου των νεοσυλλέκτων. Παραμένει όμως η πιθανότητα στο μέλλων τα επίπεδα των «άοπλων υπηρετούντων» και των πρωην χρηστών μαριχουάνας να αυξηθούν αλλα όπως είπε σε συνέντευξη τύπου και ο Αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ: «it's too early to tell right now»

Δεν υπάρχουν σχόλια: