Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ευέλικτος και διακλαδικός ο νέος κινεζικός στρατός των 2 εκ. μέχρι το 2020


Η Κίνα έχει 18 Σώματα Στρατού, δηλαδή το καθένα έχει 30 - 100.000 στελέχη το καθένα, το οποίο είναι μια σύνθεση η οποία προέρχεται απο το παλαιό κομμουνιστικό παρελθόν της Κίνας και το οποίο όπως αναφέρουν πολλές μελέτες του κινεζικού στρατού καθιστούν το στράτευμα δύσχρηστο και άκαμπτο στις διεθνής προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κίνα.

Έτσι στο αμέσως προσεχές διάστημα όλος ο κινεζικός στρατός πρόκειται να ανασυγκροτηθεί σε 25 - 30 μικρότερους αλλα διακλαδικούς και ποιο ευέλικτους σχηματισμούς. Αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί κατά 300.000 στρατιώτες με ανώτατο όριο τα 2 εκατομμύρια, μέχρι το 2020. Να σημειωθεί πως ήδη απο το 2015 του κινεζικό ΓΕΣ με την λευκή του βίβλο ζητούσε απο τη κυβέρνηση την δημιουργία μικρότερων, ευέλικτων και διακλαδικών σχηματισμών.

Επίσης τον περασμένο Ιούλιο του 2016 κατα την επέτειο των 95 χρόνων απο την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είχε δηλώσει πως: «στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός στρατού που θα ανταποκρίνεται στην διεθνή θέση της χώρας μας. Θα πρέπει να συνδέσουμε την οικονομική μας, με την στρατιωτική μας ανάπτυξη, εκσυγχρονίζοντας τον στρατό μας, ώστε να είναι ευέλικτος και αποδοτικός ...Εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να προωθήσουμε έναν στρατό ευέλικτο, πειθαρχημένο και νικηφόρο.

Η Κίνα δεν και ούτε πρόκειται να παραβιάσει τα ζωτικά συμφέροντα καμία άλλης χώρας. Δεν ζηλεύουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο άλλων κρατών αλλα παράλληλα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραιτηθούμε απο τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα. Το κινεζικό έθνος δεν φοβήθηκε και δεν φοβάται ούτε τα προβλήματα, ούτε τις προκλήσεις, ούτε την έχθρα που βρήκε μπροστά του στο πέρασμα του χρόνου. Κανένα έθνος δεν πρέπει να έχει την εντύπωση οτι θα μπορεί να παίζει με τα ζωτικά μας συμφέροντα, με την εθνική μας ασφάλεια, κυριαρχία και ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: